Ce afecţiuni anunţă mâinile amorţite
Simţi furnicături, senzaţie de arsură şi de slăbiciune în mâini? Ţi s-a întâmplat vreodată să te trezeşti noaptea cu una sau cu ambele mâini amorţite? Află care pot fi cauzele, din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
În cele mai multe cazuri, amorţeala uneia sau a ambelor mâini e ceva normal şi trecător, fără vreo semnificaţie importantă. Dar, dacă persistă şi dacă apar şi alte simptome, atunci ar trebui să afli motivul şi să iei măsuri.
Simptome persistente sau intermitente?
Mâinile îţi pot amorţi fiindcă un nerv este iritat din diverse motive sau este presat de alte structuri din interiorul încheieturii, de exemplu. Cel mai frecvent, problema este la nivelul unui nerv mic, periferic şi în cazuri mai rare, la nivelul coloanei vertebrale sau al creierului.
Cauza, în funţie de simptome:
- este afectată doar una sau ambele mâini
- amorţeala este localizată (toată zona de la cot la degete, doar încheietura, doar palma etc.)
- simptomele sunt fixe sau „migrează“
- îţi simţi mâinile amorţite tot timpul sau cu intermitenţe - ori dacă ai observat că doar anumite mişcări sau situaţii fac ca simptomele să se declanşeze sau să se agraveze
- amorţeala e însoţită de înţepături, senzaţie de arsură, dureri, probleme la mişcarea mâinii, amorţeli şi la nivelul unuia sau ambelor picioare, tulburări de echilibru, vedere dublă.
Alarmă pentru sindromul de tunel carpian
Dacă îţi amorţesc mâinile din când în când, mai ales în timpul nopţii, şi te trezeşti cu dureri care iradiază până la cot, este foarte probabil să suferi de sindrom de tunel carpian. Cauza este afectarea unui nerv care trece printr-un tunel îngust ce-ţi străbate încheietura mâinii şi palma şi care se ramifică spre degete. În cele mai multe cazuri, cel care suferă este nervul median, iar dovada este că-ţi amorţesc mai ales degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu. Poziţia incorectă a mâinilor când lucrezi la calculator sau când dormi pot duce la comprimarea acestui nerv în tunelul carpian.