Ce este boala Kawasaki. Medicii pediatri, în alertă. Covid-19 activează o boală gravă la copii

Ultima actualizare:

    Diagnosticul este dur, însă boala Kawasaki este tratabilăFoto: Shutterstock
Diagnosticul este dur, însă boala Kawasaki este tratabilăFoto: Shutterstock

Este alertă în întreaga lume cu privire la apariția mai multor cazuri de Kawasaki o boală gravă care a fost întâlnită la copii și care pare să fie declanșată de coronavirus. Simptomele sunt ciudate și par să fie ale unui șoc toxic. Cei mici fac febră mare, au o tensiune arterială scăzută și erupții cutanate. Boala poate fi tatată, însă medicii susțin că cei mici trebuie duși la spital de la primele semne.

Experții subliniază că foarte puțini copii se îmbolnăvesc grav de coronavirus - dovezi din întreaga lume sugerează că sunt populația cel mai puțin afectată de boală, conform BBC. Alerta s-a dat iniţial în Marea Britanie, dar au apărut cazuri şi în Italia, Spania, Belgia şi Franţa.

Dr. Nazima Pathan, consultant în Terapie Intensivă Pediatrică din Cambridge, a declarat pentru BBC că medici din Spania și Italia au raportat cazuri similare: "Unii dintre copii au prezentat o boală de tip șoc septic și erupții cutanate - genul de prezentare pe care ne-am aștepta să-l vedem în sindromul de șoc toxic și boala Kawasaki (care afectează vasele de sânge și inima).

Medicul a mai precizat că, în general, copiii par a fi mai rezistenți la infecțiile pulmonare grave după expunerea la coronavirus, iar numărul celor care ajung la terapie intensivă este relativ scăzut.

De asemenea, reprezentanții Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului (RCPCH) din Marea Britanie au transmis  că părinții nu ar trebui să intre în panică, dar dacă sunt îngrijorați de sănătatea copiilor lor, din orice motiv, ar trebui să solicite ajutor de la un profesionist în sănătate.

Boala poate debuta cu febră și erupție cutanată
Boala poate debuta cu febră și erupție cutanată

Ce este boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o vasculită (leziune vasculară inflamatorie) multisistemică acută febrilă, întâlnită în 80% din cazuri la copilul sub 5 ani. În lipsa tratamentului, la 25% dintre pacienți pot apărea complicații cardiace (anevrism de artere coronare). Afecțiunea se traduce printr-o arterită necrozantă a arterelor mici (inflamație la nivelul vaselor mici) cu afectare predominant coronariană, explică dr. Anca Călinescu, Medic specialist Pediatrie pentru site-ul arcadiamedical.ro.

Boala Kawasaki este uneori numită sindromul ganglionilor mucocutanati, deoarece afectează ganglionii limfatici, pielea și mucoasele din interiorul gurii, nasului și gâtului, potrivit mayoclinic.org.

Deși au fost incriminați diferiți factori (infecțioși-virali/bacterieni, genetici, autoimuni), din păcate nu se cunoaște cauza ce determină această afecțiune.

Afecțiunea apare mai ales în țările asiatice, dar se înregistrează cazuri pe tot globul.

Semnele bolii Kawasaki pot fi înspăimântătoare, însă vestea bună este că boala Kawasaki este de obicei tratabilă, iar majoritatea copiilor se recuperează fără probleme grave.

Boala Kawasaki la copii. Cauze

Nimeni nu știe ce cauzează boala Kawasaki, dar oamenii de știință nu cred că boala este contagioasă de la persoană la persoană. O serie de teorii leagă boala de bacterii, virusuri sau alți factori de mediu, dar niciuna nu a fost dovedită. Anumite gene pot face unii copii mai predispuși la boala Kawasaki.

Boala Kawasaki este o cauză principală a bolilor cardiace dobândite la copii. Cu toate acestea, cu un tratament eficient, doar câțiva copii pot face complicații.

Printre acestea se numără inflamarea vaselor de sânge, de obicei arterele coronare, care furnizează sânge inimii, inflamarea mușchiului cardiac, probleme ale valvei cardiace.

Oricare dintre aceste complicații poate deteriora inima copilului. Inflamarea arterelor coronare poate duce la slăbirea și bombarea peretelui arterei (anevrism). Anevrismele cresc riscul de cheaguri de sânge, ceea ce ar putea duce la un atac de cord sau poate provoca sângerări interne.

Pentru un procent foarte mic de copii care dezvoltă probleme coronariene, boala Kawasaki poate provoca moartea, chiar și cu tratament.

Simptome

Semnele și simptomele bolii Kawasaki apar de obicei în trei faze.

Semnele și simptomele primei faze pot include:

- Febra care este adesea este mai mare de 222,2 F (39 C) și durează mai mult de trei zile

- Ochi extrem de roșii, fără o descărcare groasă

- O erupție pe partea principală a corpului și în zona genitală

- Buze roșii, uscate, crăpate și o limbă extrem de roșie, umflată

- Pielea umflată, roșie pe palmele mâinilor și tălpile picioarelor

- Ganglionii limfatici umflați în gât și poate în altă parte

- Iritabilitate

În această fază, copilul poate dezvolta:

- Decojirea pielii pe mâini și picioare, în special vârfurile degetelor și degetelor de la picioare, adesea în foi mari

- Dureri articulare

- Diaree

- Vărsături

- Durere abdominală

Pe limbă apar multe bășicuțe
Pe limbă apar multe bășicuțe

Semnele și simptomele dispar lent, dacă nu apar complicații. Poate trece însă mult timp până când ce mic se va reface complet.

Dacă copilul dumneavoastră are o febră care durează mai mult de trei zile, contactați medicul pediatru. De asemenea, consultați medicul dacă cel mic are febră împreună cu patru sau mai multe dintre următoarele semne și simptome:

- Roșeață în ambii ochi

- O limbă foarte roșie, umflată

- Roșeața palmelor sau tălpilor

- Peelingul pielii

- O erupție cutanată

- Noduli limfatici umflați

 Boala Kawasaki tatament

Nu există teste specifice pentru diagnosticul pozitiv în boala Kawasaki. Ea apare ca o anemie în analizele copilului.

Evoluția bolii este autolimitată aproximativ 8 săptămâni, însă cu terapie remisiunea se produce în 48-72 ore, cu dispariția febrei. Leziunile cutaneo-mucoase, adenopatiile și conjunctivita se remit în 2-3 săptămâni.

Prognosticul bolii depinde în mare măsură de apariția complicațiilor cardiovasculare. Cele mai frecvente complicații cardiace sunt infarctul de miocard, ruptura anevrismală și miocardita.

Întrucât nu se cunoaște cauza acestei boli, tratamentul este simptomatic și patogenic și este de preferat să fie inițiat în primele 10 zile de la debutul febrei. Administrarea de acid acetilsalicilic și imunoglobulină pe cale intravenoasă reprezintă principala metodă de tratament utilizată pentru boala Kawasaki. Prezența acestei boli este una dintre puținele situații în care acidul acetilsalicilic poate fi recomandat pentru un copil sub 16 ani.

De asemenea, imunoglobulina administrată intravenos poate reduce febra și scade riscul de probleme cardiace.

”Boala Kawasaki nu poate fi prevenită. Diagnosticarea corectă (dificilă, de multe ori) și administrarea în timp util a tratamentului corespunzător sunt importante pentru evitarea sau reducerea complicațiilor grave cu care este asociată această afecțiune”, mai arată dr. Anca Călinescu.

În ceea ce privește riscul de a face boala Kawasaki, se știe că aceasta atacă mai ales băieții sub vârsta de 5 ani, iar copiii de origine asiatică sau din Insula Pacificului, cum ar fi japonezii sau coreenii, au rate mai mari de boală

Citește și: 

Alergiile trebuie ținute sub control. Iată câteva trucuri pentru a crește rezistența organismului

Ce este tromboza. Boala mortală pe care o fac unii pacienți infectați cu coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image png
ger romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net