Ce este otita, cât este de periculoasă şi cum se tratează, Sfatul specialistului

Ultima actualizare:
Adina Zamfir-Chiru-Anton este medic specialist ORL
Adina Zamfir-Chiru-Anton este medic specialist ORL

Otita este o boală foarte des întâlnită însă poate duce la pierderea auzului dacă nu este tratată corespunzător. Debutează cu febră, dureri la nivelul urechilor, tulburări de somn şi iritabilitate. Este important să ştim cum se manifestă şi cum putem acţiona penjtru vindecarea acesteia astfel încât să nu ducă la complicaţii grave.

Boala apare frecvent în randul copiilor, însă şi adulţii se pot confrunta cu diferite forme ale otitei. În functie de localizarea la nivelul urechii, otita poate fi externă, medie sau internă.

„Otita medie este inflamația mucoasei din spațiul urechii medii iar otita externă reprezintă inflamația pielii din conductul auditiv extern. Fiecare dintre cele două afecțiuni are mai multe forme de prezentare, în funcție de agentul etiologic, terenul pacientului și tratamentul aplicat.

În principal, folosirea termenului de otită singular, se referă cel mai adesea la otita medie!

Se descriu cazuri de otită medie acute sau cronice, în funcție de modalitatea de evoluție a afecțiunii. Boala acută se manifestă rapid și evoluează cu simptome zgomotoase. Forma clinică merge lent, adesea pe tăcute și se poate manifesta tardiv, prin complicații”, a explicat pentru Click!  Dr. Adina Zamfir-Chiru-Anton , Medic Specialist O.R.L  la Spitalul  Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Simptomele otitei

Simptomul principal pentru boala acută este durerea de ureche. Apare într-un context de boală respiratorie acută și se poate însoți de febră.

„Pentru forma cronică, scurgerea de secreții din ureche reprezintă simptomul cel mai tipic. Dacă secrețiile sunt urât mirositoare în mod constant, pot fi considerate un semn de posibilă gravitate a bolii.

Scăderea de auz moderată este de obicei prezentă în ambele forme ale bolii dar nu constituie un semn de gravitate, fiind reversibilă odată ce boala este tratată sau vindecată.  Prezența ei ca simptom unic nu reprezintă o urgență dar poate beneficia de un consult la specialist”, a mai explicat medicul specialist.


    Adina Zamfir-Chiru-Anton este medic specialist ORL foto: captura Facebook
Adina Zamfir-Chiru-Anton este medic specialist ORL foto: captura Facebook

De la ce vârstă fac otită copiii

Copilul mic poate face o otită medie de obicei începând cu vârsta de 4-5 luni. „Apariția bolii sub această vârstă reprezintă o excepție (cazuri particulare) sau o greșeală de interpretare a simptomelor. În primele luni de viață, secrețiile auriculare constituie semnele unei otite externe!”, a explicat dr. Adina Zamfir-Chiru-Anton.

De ce apare otita

Cauzele otitei medii sunt reprezentate de infecțiile acute de căi respiratorii superioare. Dacă boala persistă în afara unei infecții respiratorii sau recidivează frecvent, țesutul limfatic al vegetațiilor adenoide poate juca și el un rol în geneza afecțiunii. Otita externă este produsă prin menținerea unui mediu umed în mod prelungit, în conductele auditive externe.

Otita nu este o afecţiune contagioasă, dar factorii care favorizează apariţia ei pot fi contagioşi. Adică, virozele, afecţiuni ce pot duce la inflamarea şi infecţia urechii sunt contagiose. Virusurile şi bacteriile care pot crea condiţiile prielnice pentru dezvoltarea otitei se se raspândesc pe cale aeriană, prin tuse, vorbit sau contact direct.

Specialistul ORL mai spune că marea majoritate a otitelor medii sunt boli ușoare și se vindecă fără sechele. În cazuri foarte rare, se pot produce complicații: otomastoidite (inflamația osului din spatele urechii), paralizii de nerv facial, meningite şi alte complicații supurative intracerebrale.

„Boala se poate trata în funcție de stadiul evolutiv în care este văzută de specialist. Uneori, sunt suficiente instilațiile nazale pentru decongestionarea orificiului trompei Eustache și analgeticele pentru o vindecare rapidă. Alteori, în formele supurate (purulente) de boală acută, antibioticele scurtează durata de evoluție a bolii, pe lângă medicația menționată anterior. Instilațiile auriculare nu au nici un rol în tratamentul otitei medii.

Manevrele chirurgicale de tipul timpanotomiei (deschiderea chirurgicală a timpanului pentru drenajul secrețiilor) sunt utile doar în cazurile severe, complicate sau în situații de tare biologice ale pacientului”, a explicat medicul Adina Zamfir-Chiru-Anton de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Cum putem preveni apariţia otitei

Medicii spun că Otita este o boală care nu poate fi prevenită complet. „Vaccinarea pentru Haemophilus influenzae dar și pentru Streptococcus pneumoniae poate scădea incidența bolii pe termen lung dar nu abolește apariția bolii și nici nu poate poate preveni complicațiile. Afecțiunea scade ca rată de apariție pe măsura creșterii copilului”, a explicat medicul Adina Zamfir-Chiru-Anton.

Deşi pare ciudat, medicii ne sfătuiesc să avem grijă cu igiena excesivă a urechii, mai ales cu folosirea beţişoarelor de urechi.

„Igiena urechii a fost întotdeauna privită excesiv de pacienți dar trebuie menționat faptul că ceara reprezintă o secreție fiziologică a pielii din conductul auditiv extern iar calitațile ei biochimice o fac bactericidă (distruge microbii). În concluzie, conductele auditive se șterg doar la exterior și se evită menținerea prelungită a unui grad de umiditatea locală. Ceara este eliminată spontan spre exterior, pe măsură ce este secretată de organism”, a mai explicat Adina Zamfir-Chiru-Anton de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Atenţie, medicii transmit că total contraindicate manevrele empirice de tratare a durerii de ureche: ulei cald, usturoi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
bani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net