Ce minuni poate face cătina pentru sănătate

Ultima actualizare:

    Cătina are cel mai mare conţinut de vitamina C, mai mare decât a citricelor şi a măceşelor.clicksanatate.ro
Cătina are cel mai mare conţinut de vitamina C, mai mare decât a citricelor şi a măceşelor.clicksanatate.ro

Are bobițele portocalii – deja e semn de betacaroten. E acrișoară... ei, hai, acră de-a binelea – semn că e plină de vitamina C. Oricine a mâncat cătină nu se poate să nu se fi strâmbat așa, ca atunci când bea sucul unei lămâi. Daaaar... pe cât e de acră, pe atât e de bună!

Cum să n-o iubeşti? Conţine aminoacizi, betacaroten, zeaxantină, licopen, flavonoide, acizi graşi Omega-3, -6 şi -9, acid tanic, vitaminele B1, B2, K, C, A, E, peste 60 de antioxidanţi, cel puţin 20 de minerale, acid malic, uleiuri şi alţi compuşi bioactivi. Toate astea sunt comoară pentru sănătatea ta.

Cercetări recente au demonstrat că minunata cătină ajută la stimularea activităţii fizice, la prevenţia fibrozei hepatice, la scăderea în greutate şi la îmbunătăţirea activităţii sistemului circulator. În plus, mai are ceva ce nu se găseşte prea des – Omega-7 – un acid gras care face minuni pentru sănătatea pielii şi circulaţia sângelui. S-o luăm pe rând.

Protejează inima şi susţine sistemul sangvin şi limfatic

Conţinutul crescut de vitamina C ajută la asimilarea fierului în corp, asigurând, prin asta, un flux continuu de sânge, pentru că fierul e un ingredient esenţial în alcătuirea celulelor roşii. Pentru că scade nivelul colesterolului rău, eliberează arterele şi, prin urmare, scade riscul de ateroscleroză. Prin conţinutul de minerale, ajută la curăţarea sistemului limfatic. Pentru asta, sunt foarte bune atât uleiul de cătină (10-15 linguriţe de 3 ori pe zi, timp de cel puţin 2 săptămâni) cât şi maceratul (câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale).  

Susţine funcţiile hepatice

Aminoacizii din cătină susţin funcţia hepatică şi ajută la regenerarea ficatului. Foarte indicat e siropul de cătină în hepatite şi ciroze. Se poate folosi uleiul maceratul sau siropul (v. reţeta mai jos).   

Efect protector contra cancerului

S-a dovedit că sucul stors din fructele de cătină e foarte eficient în reducerea tumorilor canceroase. Fructele de cătină au o bogată compoziţie de antioxidanţi, lucru care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Cercetătorii au observat că antioxidanţii din cătină „arestează“ celulele canceroase şi nu le lasă să se răspândească. Se foloseşte sub orice formă suportabilă de către bolnav.

Sănătatea stomacului

Ulcer, gastrită, diaree, inflamaţii ale intestinului subţire şi gros, toate pot beneficia de pe urma cătinei. Se iau 10-20 picături de ulei de cătină de trei ori pe zi, fie simplu, fie în amestec cu miere, în cure de 3 luni dar cel puţin 2 săptămâni.  

Află pe clicksanatate.ro despre beneficiile cătinei pentru sănătate

De ce se instalează mai repede menopauza?

Ceaiuri care elimină pietrele la rinichi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image png
rcs rds digi sigla jpeg
incendiu Los Angeles, captura video jpg
calatorie in timp jpg
termometru jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net