Ce trebuie să ştiţi dacă vreţi un bebe

Ultima actualizare:

Aţi vrea să deveniţi părinţi, dar sarcina întârzie să apară? Nu sunteţi singurii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din patru cupluri din ţările dezvoltate este sau a fost afectat de infertilitate. Din acest motiv, infertilitatea a fost numită o problemă globală de sănătate.

Profesorului Tayfun Bağış, şeful Departamentului de reproducere asistată din cadrul unui spital din Turcia, explică pe larg cauzele acestei probleme şi ce progrese a înregistrat medicina în domeniul FIV.

În cât timp apare sarcina în mod natural

Pentru a obţine o sarcină, în primul rând trebuie să aveţi contacte sexuale în mod regulat. Ce înseamnă asta? “De două ori pe săptămână este considerat contact sexual regulat”, clarifică medicul. În prima lună, şansele de a rămâne însărcinată sunt de 20%. Până în luna a 6-a, şansele cresc până la 50%, iar în-tr-un an, şansa de a avea un copil ajunge la 85%. Nu se întâmplă acest lucru? 40% dintre cauzele infertilităţii vin dinspre femei, 40% dinspre bărbaţi şi 20% ţin de cuplu (inexplicabile).

Cauzele infertilităţii

„În ceea ce le priveşte pe femei, cea mai comună situaţie care nu permite o sarcină este atunci când trompele uterine sunt blocate. De fapt, acesta este motivul pentru care FIV a fost dezvoltat în primul rând. Alte femei au o problemă de ovulaţie, nu pot ovula şi acesta este motivul infertilităţii lor. Unele femei au endometrioză. Apoi, factorul de vârstă joacă cel mai important rol în infertilitate. Când ne uităm la partea bărbaţilor, avem următoarele cauze: numărul scăzut de spermatozoizi sau motilitatea ori alte probleme ale spermei”, spune prof. dr. Tayfun Bağış.

Analize recomandate

Într-o lume plină de teste de fertilitate care promit să dea toate răspunsurile, profesorul Bağış recomandă doar trei teste de bază pentru a descoperi cauza exactă a problemei cuplului. „În primul rând, ar trebui să ştiţi dacă o femeie are ovulaţie sau nu. Pentru aceasta, puteţi face un test de progesteron. În al doilea test, trebuie să analizaţi dacă trompele sunt deschise sau nu, acesta se numeşte histerosalpingografie. Dacă sunt deschise şi ovulaţia este evidentă, trebuie să verificaţi şi spermatozoizii. Recomand ca aceste teste să fie făcute împreună”.

Soluţii

Medicina reproductivă oferă două soluţii pentru un cuplu care nu poate concepe în mod natural un copil: inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro. Care e mai bună? “Aproape 3 inseminări echivalează cu un FIV. Dar pentru a avea o inseminare, ar trebui să aveţi infertilitate inexplicabilă sau doar infertilitate uşoară a factorului masculin, nu probleme grave de infertilitate masculină”, consideră dr. Bağış. Rata medie de succes pentru procedurile FIV este de 45%. Succesul este diferit pe grupe de vârstă. „De exemplu, femeile mai tinere de 35 de ani au o rată de succes de aproape 70%. Dacă sunt mai tinere de 30 de ani, pot avea o rată de succes de 80%, dar 15-20% dintre ele vor avea un avort spontan. De obicei, spunem că dacă aveţi mai puţin de 35 de ani, aveţi şanse de 50% să aveţi un copil”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
castraveit carti de joc guinness world records jpg
Morandi  jpeg
vreme jpg
Lily Collins, Emily in Paris  jpeg
banner titi aur png
ceai hibiscus jpg
mircea badea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net