Ce vitamine este bine să iei și ce e bine să eviți?

Ultima actualizare:

    În locul pastilelor cu vitamine, medicii recomandă o dietă sănătoasă
În locul pastilelor cu vitamine, medicii recomandă o dietă sănătoasă

Vrei să fii în formă? Mănâncă sănătos, fă mișcare și ia-ți vitaminele! Sau, nu! Studii realizate de-a lungul a zeci de ani nu au reușit să demonstreze dacă vitaminele și suplimentele alimentare au vreun efect benefic asupra sănătății noastre. Din contră!

Așadar, îngrijorător e faptul că, unele cercetări recente arată că unele vitamine ar putea să-ți facă rău. Adică, au fost făcute conexiuni între unele vitamine și apariția cancerului, dar și între unele suplimente și formarea pietrelor la rinichi, potrivit dailymail.co.uk.

Ținând cont de toate acestea, iată o listă a vitaminelor pe care ar trebui să le iei, pentru că îți fac bine, dar și pe cele pe care ar trebui să le eviți, pentru că sunt dăunătoare sănătății!

Multivitaminele. Evită-le! Le poți obține dintr-o dietă sănătoasă

Ani la rând, s-a spus că vitaminele sunt absolut necesare pentru sănătate: Vitamina C, pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, Vitamina A pentru o vedere bună, Vitamina B, pentru a-ți dat energie.

Nu numai că le poți lua din alimente, dar cercetătorii au descoperit că, dacă le consumi în exces, vitaminele îți pot face rău.

Un studiu realizat pe 39.000 de femei de peste 25 de ani a demonstrat că cele care au luat vitamine pe termen lung au prezentat un risc mai crescut de a-și pierde viața, decât cele care nu au luat vitamine.

Vitamina D. Ia-o! Îți întărește oasele și e greu s-o obții din alimente

Vitamina D nu se găsește în aproape niciun aliment, în condițiile în care aceasta este esențială pentru sănătatea oaselor, ajutând la absorbția calciului.

Soarele este cel mai bun generator de Vitamina D, însă, în anotimpul rece nu prea avem parte de acesta.

Unele studii au arătat că persoanele care iau zilnic Vitamina D trăiesc mai mult decât cele care nu iau.

Antioxidanții. Evită-i! Excesul poate duce la apariția unor forme de cancer. Îi poți obține din fructe de pădure

Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți care se regăsesc în multe fructe, îndeosebi în cele de pădure. Dar și în legume. Antioxidanții sunt renumiți pentru abilitatea lor de a proteja împotriva cancerului.

Însă, studii recente au arătat că, luați în exces, aceștia pot dăuna sănătății. Un studiu realizat pe bărbați fumători arată că respondenții care au luat regulat Vitamina A prezintă risc mai mare de a face cancer de plămâni decât cei care n-au luat. De asemenea, acesta a arătat că tratamentul cu Beta Caroten, cu Vitamina A și Vitamina E poate crește riscul de deces.

Vitamina C. Evit-o! Probabil că nu te va scăpa de răceli și, oricum, o poți lua din citrice

Studii după studii au arătat că Vitamina C nu are nicio contribuție în prevenția răcelilor. Mai mult, mega-dozele de 2000 de miligrame sau mai mult cresc riscul de a face pietre la rinichi. Așadar, ia-ți Vitamina C din alimente! Căpșunile abundă în Vitamina C, de pildă.

Vitamina B3. Evit-o! O poți obține din somon, ton sau sfeclă

Timp de mulți ani, Vitamina B3 a fost promovată ca fiind cea care tratează toate afecțiunile, de la Alzheimer la bolile de inimă. Însă, cercetări recente arată că se impune oprirea recomandării excesive a acestei vitamine.Astfel, un studiu realizat, în anul 2014, pe 25.000 de oameni cu boli de inimă a demonstrat că recomandându-le acestora să ia Vitamina B3 pentru a le crește colesterolul bun nu i-a ferit de infarct sau de stop cardio-respirator sau de deces.

În plus, persoanele incluse în studiu, care au luat B3 au fost mai expuse la infecții, probleme cu ficatul și la sângerări interne, decât cele care au luat o pastilă despre care ei credeau că e B3.

Probioticele. Evită-le! Știința nu le-a demonstrat încă beneficiile și, oricum, e mai simplu să le iei din iaurt

Probioticele acelea care costă mult la farmacie, dar pe care le găsești în iaurturi sau în alte alimente fermentate au devenit o afacere foarte profitabilă, cu o cifră de afaceri de 23,1 miliarde de dolari, în Statele Unite ale Americii, în anul 2012.

Idea din spatele lor este simplă: protejează trilioanele de bacterii benefice din intestinul nostru, organ despre care știm că are un rol crucial în menținerea sănătății. Ce trebuie știut este că, uneori, probioticele ajută, alteori, nu. Astfel că, decât să iei o pastilă care îți promite că vindecă tot, mai bine mănânci o înghețată cu frișcă.

Zincul. Ia-l! Este singura vitamină despre care s-a demonstrat că ajută la scurtarea perioadei unei răceli

Zincul, și nu Vitamina C este cel care interferează cu rinovirusurile, bacteriile care stau la baza răcelilor.

În cadrul unui studiu realizat în anul 2011 pe persoane care erau răcite, s-a demonstrat că cele care au început să ia Zinc s-au vindecat mai repede și au avut simptome mai puțin severe decât cele care doar credeau că iau Zinc.

Vitamina E. Evit-o! Excesul ar avea legătură cu apariția unor forme de cancer. O poți lua din spanac

Antioxidantul Vitamina E este cunoscută ca protector împotriva cancerului. Dar un studiu din 2011, realizat pe 36.000 de bărbați a arătat că riscul de a dezvolta cancer de prostată a crescut în rândul celor care au luat Vitamina E, în comparație cu cei care doar au crezut că iau Vitamina E.

De asemenea, un studiu din 2005 a demonstrat că există o legătură între excesul de Vitamina E și riscul crescut de deces. Prin urmare, dacă vrei să obții Vitamina E, mănâncă salată de spanac proaspăt și uită de pastile!

Acidul folic. Ia-l dacă ești gravidă sau dacă vrei să rămâi însărcinată!

Acidul folic este o vitamină de tip B care ajută la dezvoltarea de celule noi. Specialiștii în sănătate publică le recomandă femeilor gravide sau celor care doresc să rămână însărcinate să ia 400 micrograme de Acid folic pe zi, deoarece organismul are nevoie de o cantitate mai mare din acest nutrient atunci când în interiorul corpului se dezvoltă un fetus.

Mai mult, diverse studii arată că există o legătură între suplimentarea Acidului folic pe perioada sarcinii și riscul scăzut al bebelușului de a se naște cu defecte de tub neural, cu malformații grave ale creierului, ale măduvei spinării sau ale inimii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
geamuri jpg
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image png
rcs rds digi sigla jpeg
incendiu Los Angeles, captura video jpg
calatorie in timp jpg
termometru jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net