Cum trebuie să trăiești după un infarct

Ultima actualizare:

Indiferent de vârsta la care survine infarctul, prima grijă a persoanei afectate trebuie să fie recuperarea, pentru a putea să-şi reia viaţa într-un ritm cât mai aproape de normal.

Citeşte mai multe în numărul din decembrie al Revistei Click! Sănătate!

Dacă ai trecut printr-un infarct, te simţi cu siguranţă îngrijorat, copleşit şi te întrebi cum ar trebui să trăieşti de acum înainte. În primul rând, e important să începi recuperarea, care înseamnă tratament medicamentos, activitate fizică, consiliere nutriţională şi psihologică.

 Exerciţiul fizic, absolut necesar

După un atac de cord, planul de medicaţie iniţiat de specialist trebuie urmat cu conştiinciozitate, însă medicamentele nu sunt suficiente pentru a duce o viaţă normală pe termen lung.

Pacientul trebuie să introducă exerciţiul fizic în rutina sa, fie că e vorba de plimbare, alergare, înot sau ciclism.

„În ciuda multor mituri, conform cărora după infarct nu se face activitate fizică, trebuie ştiut că aceasta trebuie făcută, pentru că reduce riscul de deces prematur, la pacienţii cu boală coronariană, cu aproximativ 40%. Acest lucru se datorează impactului său benefic asupra colesterolului din sânge, tensiunii arteriale, circumferinţei taliei, glicemiei, condiţiei fizice şi forţei musculare“, spune dr. Ştefan Busnatu, medic cardiolog.

Mai puţine grăsimi în farfurie

Mâncarea pe care o consumi influenţează circulaţia sângelui. O alimentaţie bogată în grăsimi saturate şi trans poate duce la formarea plăcii de aterom pe pereţii vaselor.

Placa încetineşte sau chiar întrerupe circulaţia sângelui spre inimă, iar un blocaj al arterelor poate duce la un nou infarct sau la insuficienţă cardiacă. Se recomandă ca, în alimentaţia zilnică, accentul să fie pus pe fructe şi legume, iar consumul de carne roşie, lactate grase, alimente prea sărate şi produse de fast-food să fie limitat. 

Problemele psihice nu trebuie neglijate

Un infarct e o experienţă care lasă urme şi la nivel psihic. Pacientului îi poate creşte nivelul de stres (se teme că va suferi un nou infarct care i-ar putea fi fatal), poate deveni anxios.

Dacă treci prin astfel de stări şi nu reuşeşti să le depăşeşti, e bine să cauţi ajutor specializat. În caz contrar, aceste tulburări sporesc riscul de boli cardiovasculare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
castraveit carti de joc guinness world records jpg
Morandi  jpeg
vreme jpg
Lily Collins, Emily in Paris  jpeg
banner titi aur png
ceai hibiscus jpg
mircea badea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net