Actorul genial care era preferatul lui Amza Pelea: „Nu înjură, nu bârfeşte, nu este invidios. Într-un cuvânt, are numai calităţi!“

Ultima actualizare:

Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români, și-a exprimat de nenumărate ori admirația față de colegii săi de breaslă, dar puțini au ajuns să ocupe un loc special în inima sa precum actorul care l-a impresionat prin talentul său natural și integritatea sa umană. „Nu înjură, nu bârfește, nu este invidios. Într-un cuvânt, are numai calități!“ spunea Pellea despre acest actor. În lumea cinematografiei, unde ego-urile mari pot alimenta tensiuni, acest om de teatru și film s-a distins prin modestie și profesionalism desăvârșit.

Amza Pellea. Foto: arhiva.
Amza Pellea. Foto: arhiva.

Într-unul dintre cele mai apreciate filme ale sale, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), Amza Pellea joacă rolul lui Ipu, un nebun al satului într-o poveste inspirată din nuvela lui Titus Popovici, Moartea lui Ipu. Regizat de Sergiu Nicolaescu, filmul a adus laolaltă actori de excepție precum Gheorghe Dinică, Ion Besoiu, Octavian Cotescu și Ioana Bulcă. Cu toate acestea, Pellea s-a atașat profund de unul dintre colegii săi de platou mai puțin obișnuiți – un ciobănesc numit Iancu.

Câinele care a câștigat respectul lui Amza Pellea

Iancu, câinele ciobănesc ce a jucat alături de Amza Pellea în rolul companionului loial al lui Ipu, a câștigat respectul și admirația actorului, nu doar pentru profesionalismul său pe platou, dar și pentru comportamentul său impecabil. Pellea l-a descris în paginile revistei Cinema din 1972 ca fiind „un exemplu de modestie și punctualitate“ și l-a lăudat pentru faptul că nu „se duce în pauzele de filmare la regizor să-l influențeze“, făcând aluzie la umorul subtil și observațiile pline de ironie caracteristice actorului, scriu cei de la Adevărul.

Pellea a menționat că Iancu a fost un partener de filmare ideal, care „nu a încercat niciodată să-mi încalce vreo replică“ și care nu avea „pretenții să i se rezerve cutare sau cutare loc în autobuz“. Relația dintre actor și câine a fost atât de profundă încât Pellea i-ar fi făcut cadou o zgardă simbolică pentru a-l onora. Pentru el, Iancu nu era doar un câine, ci un partener cu care împărtășea momente speciale în timpul filmărilor.

Sergiu Nicolaescu și viziunea sa cinematografică

Filmul Atunci i-am condamnat pe toți la moarte este un alt exemplu al viziunii regizorale unice a lui Sergiu Nicolaescu, care a adus pe marile ecrane producții impresionante, precum Mihai Viteazul și Dacii. Inspirat din nuvela lui Titus Popovici, filmul urmărește o poveste tulburătoare despre sacrificiu, onoare și dilemele morale pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu o distribuție de excepție și o regie atentă, filmul a avut un impact profund, fiind cumpărat de francezi pentru suma de 9.500 de dolari și propus pentru a concura la Festivalul de la Cannes. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Prințul William, Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
valeriu gheorghita 11 jpeg
Banner nuntă Lora
banner Raluca Moianu
monica birladeanu valeriu gheorghita instagram jpg
Banner Alina Pușcaș
Banner Gina Pistol
image png
o romanca i a schimbat viata lui celine dion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net