Actorul român din Generația de Aur care a emigrat în SUA după Revoluție. A fost prieten cu Ion Besoiu și a jucat în numeroase filme de neuitat

Constantin Diplan, unul dintre cei mai îndrăgiți actori din Generația de Aur a cinematografiei românești, a lăsat în urmă o carieră de succes în România pentru a emigra în Statele Unite, imediat după Revoluția din 1989. La vârsta de 87 de ani, Diplan rămâne o figură memorabilă, atât pentru rolurile sale de neuitat, cât și pentru prietenia sa cu mari nume din teatrul românesc, precum Ion Besoiu, Gheorghe Dinică și Marin Moraru.

Ion Besoiu. Foto: arhiva.
Ion Besoiu. Foto: arhiva.

Născut la 10 mai 1937, în București, Constantin Diplan a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, după ce a fost admis la a doua încercare. În promoția sa au fost și mari actori ai scenei românești, precum Gheorghe Dinică și Marin Moraru. După ce a debutat pe scena Teatrului de Stat din Târgu Mureș în 1963, el a contribuit la înființarea secției de limbă română a teatrului, iar mai târziu s-a transferat la Teatrul Național din București.

O carieră cinematografică de neuitat

Constantin Diplan.
Constantin Diplan.

Constantin Diplan a debutat în cinematografie în anul 1966, cu filmul „Ultima noapte a copilăriei”. De atunci, el a continuat să joace în filme care au rămas în memoria publicului românesc, precum „Iarna bobocilor”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Buletin de București”, „Declarație de dragoste”, „Cuibul de viespi” și „Duminica în familie”.

Diplan a fost cunoscut pentru naturalețea sa pe scenă și pe ecran, aducând în fața publicului personaje autentice, pline de farmec și sinceritate. Criticul de teatru Răzvan Ionescu îl descria astfel: „Aducea pe scenă și pe ecran o naturalețe senină. Pur și simplu îți făcea bine să-l vezi. Pe scenă, la cinema, pe stradă, la o șuetă.” Diplan a fost asociat cu imaginea băiatului de cartier, „cumsecade”, iar farmecul său simplu și autentic l-a transformat într-un actor de neuitat, scriu cei de la Historia.

După Revoluție a emigrat în Statele Unite

În 1990, după Revoluție, Constantin Diplan a decis să părăsească România și să se stabilească în Statele Unite, în Montgomery Village, Maryland. În ciuda plecării sale, Diplan a revenit ocazional în țară pentru a continua să joace în filme. Printre producțiile în care a apărut după emigrare se numără „Oglinda” (1993) și „Călătorie de neuitat” (1994).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alina Puscas Foto Antena 1 jpg
helena christensen instagram jpg
g cristea facebook jpg
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
banner denise rifai catalin botezatu png
Dan Negru e plin de surprize
banner  Sanziana Buruiană png
bonnie blue instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net