Actrița româncă care a avut o singură iubire. Și-a iubit pătimaș soțul, dar el s-a stins fulgerător. Unicul fiu se călugărește

Valeria Seciu a fost căsătorită cu marele actor Octavian Cotescu, o iubire care a marcat profund amândouă viețile. După moartea fulgerătoare a lui Cotescu și alegerea neobișnuită a fiului lor, Alexandru, de a se călugări, viața Valeriei Seciu a fost marcată de singurătate, dar și de o dăruire nemărginită pentru artă.

Octavian Cotescu și Valeria Seciu.
Octavian Cotescu și Valeria Seciu.

O poveste de dragoste care a început pe scena Institutului de Teatru

În anii '60, Octavian Cotescu era asistent la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), când a întâlnit-o pe Valeria Seciu, pe vremea când aceasta era studentă. Cotescu, mai mare cu opt ani decât Valeria, a fost cucerit de șarmul și sensibilitatea tinerei. După absolvirea institutului în 1964, Valeria și Octavian s-au căsătorit, iar în 1968 s-au bucurat de nașterea fiului lor, Alexandru.

Această poveste de dragoste a fost întreruptă brusc în 1985, când Octavian Cotescu a murit fulgerător la doar 54 de ani, din cauza unui accident vascular cerebral, probabil cauzat de stresul profesional. Moartea sa a șocat scena românească și a afectat-o profund pe Valeria Seciu. Rămasă văduvă la doar 46 de ani, actrița nu a mai găsit dragostea din nou și s-a dedicat în întregime carierei sale, continuând să joace în numeroase spectacole.

Fiul a urmat calea monahală

Valeria Seciu și-a trăit bătrânețea într-o solitudine impusă de alegerea fiului său, Alexandru Cotescu, de a urma calea monahală. După moartea tatălui său, Alexandru, care avea doar 17 ani la acel moment, a fost profund marcat de eveniment. După ce a absolvit facultățile de Construcții și Teologie, Alexandru a ales să se călugărească. În prezent, el este cunoscut sub numele de monahul Daniil la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos. Decizia sa a fost una pe care Valeria a respectat-o și susținut-o, chiar și în momentele dificile.

Valeria Seciu s-a stins din viață pe 6 septembrie 2022, la vârsta de 83 de ani, din cauza unei boli necruțătoare. Chiar și în fața suferinței, ea a rămas fidelă artei, continuând să joace în piese de teatru și să inspire generații întregi.

Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București în 1964, întruchipând-o pe Veronica Micle în piesa „Eminescu” de Mircea Ștefănescu. De asemenea, în același an, a debutat în film, jucând în „Casa neterminată” regizat de Andrei Blaier. Rolurile sale emblematice în spectacole precum „Să îmbrăcăm pe cei goi”, „Maestrul și Margareta”, „Niște țărani”, „Cerul înstelat deasupra noastră” și „Doamna cu camelii” au consolidat-o ca una dintre cele mai apreciate actrițe ale teatrului românesc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nadia comaneci 0 jpeg
banner Theo Rose png
angelina jolie jenny shimizu jpg
horia brenciu jpg
baza stanga dakota 1 jpg
pavel bartos si sotia lui anca (2) jpg
Banner Connect-R
nicoleta luciu carmen tanase jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net