Cât costă o pâine cu maia, ca pe vremea bunicii, în brutăriile Laurei Cosoi, actrița din „La Bloc” (PRO TV)? Nutriționiștii dau verdictul: „Ușor de digerat!”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Laura Cosoi (42 de ani), devenită celebră cu rolul din serialul „La Bloc” (PRO TV), câștigă bani frumoși, nu numai din actorie, ci și din lanțul de brutării pe care îl deține, alături de soțul ei, Cosmin. Nutriționiștii o felicită, prin intermediul Click!, pentru faptul că nu folosește drojdia, ci maiaua, cu mult mai ușor de digerat. Iată și cât costă o pâine, la raft, dar și care este părerea clienților despre produsele sale de panificație.

Laura Cosoi: „Se folosește „drojdie sălbatică””

Actrița Laura Cosoi, mamă a patru fete, a menționat că produsele sale de panificație sunt crescute cu maia, nu cu drojdie. Ajutorul în toată această muncă, deloc ușoară, dar cu mari satisfacții, îl are însă din partea soțului ei, Cosmin: 

„Cuptorul Brâncovenesc” este o brutărie artizanală, unde găsești pâine tradițională cu maia, produse din patiseria tradițională românească, umplute cu legume și cu fructe neconservate, totul copt la cuptor cu lemne. Pâinea cu maia are gustul pâinii, din copilărie, făcute de bunici, la țară și coaptă în cuptorul cu lemne.

Asta este, de fapt, rețeta tradițională, pe care o folosim și noi. Asta pentru că nu se folosește drojdie de bere, comercială, ci „drojdie sălbatică”, așa mai este numită maiaua – obținută doar din făină si apă, printr-un proces de fermentare tradițională. Pâinea făcută cu maia nu este numai bună la gust, ci și foarte sănătoasă”, a menționat Laura Cosoi, pe blogul personal.

Ce spun clienții: „Miros divin!”

Mulți dintre cei care au cumpărat produsele ei de panificație, fie că e vorba de pâine, dar și de plăcinte, o laudă pe Laura Cosoi pentru strădania de a crește această afacere. Vă prezentăm câteva dintre mesajele lăsate de clienții ei, pe care i-a ajutat să-și amintească de copilărie, de pâinea pe vatră făcută, odinioară, de bunici:

„Bravo, bravo, pentru oamenii care muncesc și tind să facă ceva frumos! Succes vouă, în toate, pentru că sunteți o familie frumoasă” sau „Ce frumos! Mirosul proaspăt de pâine mereu mă încântă...Am trecut pe lângă brutării și am simțit un miros de pâine divin”.

Sunt însă și nemulțumiți, care au menționat ba că, după orele 15.00, nu mai găsești nimic în magazine, ba că pâinea e prea rece sau că vânzătoarea nu le-a zâmbit când le-a dat restul.

Iată și cât costă pâinea  Laurei Cosoi: pâinea rustică: 14, 99 lei kg, iar pâinea rustică multicereale este la prețul de 15, 99 lei kg, acestea fiind cele mai solicitate produse de panificație.

De ce maiaua este mai sănătoasă decât drojdia? Nutriționiștii dau verdictul 

Nu mulți cunosc diferența dintre maia și drojdie, ambele ajutând aluatul să crească frumos. Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a explicat, în exclusivitate pentru Click!, de ce maiaua este cu mult mai sănătoasă pentru organism:

„Din cămara bunicii știu că îmi spunea deseori că cea mai bună pâine e cea cu maia. Nu o credeam, pe atunci, însă, cu timpul, am testat și am simțit pe propria-mi piele diferența. Maiaua este o tradiție. Dar, să vă spun practic ce este maiaua: este simpla combinație între apă calduță și faină de calitate. Bunicii mei mergeau la moară, cu grâul propriu, și-l măcinau în făină, pentru pâine, tărâțele de grâu erau pentru orătănii”.

„Fermentul din maia ajută la o mai bună și mai ușoară digestie”

Pâinea cu maia este preferata celor cu afecțiuni gastrointestinale, fiind cu mult mai ușor de digerat, spun specialiștii în nutriție:

„Ceea ce o face unică și mai gustoasă este timpul de fermentare, de la 2 la 3 zile. Pâinea cu drojdie este făcută în aceeași zi. Fermentul din maia are lactobacili pre și pro biotice, care ajută la o mai bună și mai ușoară digestie, fără să baloneze. În unele sate, se face pâine la cuptor în fiecare zi.

De aceea, bunica păstra o bucățică de aluat (fermentul inițial) și pentru o dată viitoare (făcea pâine o dată la două zile). Fermenții din numita maia face pâinea mai densă, mai gustoasă, păstrând mirosul și gustul bobului de grâu, iar mineralele se eliberează mai lent, făcându-le sigur absorbția.

Diferența o face coaja, care este foarte tare la pâinea cu maia. Pâinea dospită cu drojdie conține și ea ciuperci benefice, însă consumul îndelungat pentru cei cu afecțiuni gastrointestinale poate cauza neplăceri pe termen lung”, ne-a mai menționat nutriționista Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Anamaria Prodan
Banner Annes
image png
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net