Ce gătesc vedetele în Postul Crăciunului. Rețeta specială a Nataliei Guberna: „Mămica m-a învățat”. Ingredientul-minune pentru mâncărică de prune uscate cu orez
Orezul cu prune uscate este o mâncare tradițională de post, simplă, sățioasă și gustoasă, care poate fi servită, atât ca fel principal, cât și ca desert. Se prepară cu ingrediente ieftine, așa că rețeta poate fi la îndemâna oricui. Artista Natalia Guberna ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Click!, modul de preparare al acestui fel de mâncare, care îi amintește de anii copilăriei...






„Mămica m-a învățăt să prepar prune uscate cu orez”
Natalia Guberna este, nu numai o solistă cu o voce de invidiat, ci și o bună gospodină. În Postul Crăciunului ea alege, adesea, să prepare delicioasa mâncărică de orez cu prune, ce poate fi preparată și de tinerele gospodine:
„Mămica m-a învățat să prepar prune cu orez, mâncare care e bună și ca desert. Avem nevoie de un pahar cu orez, de aproximativ 300 de grame de prune uscate, eu le folosesc pe cele fără sâmburi, de zahăr, scorțișoară și coajă rasă de la o lămâie, după cât doriți să fie de dulce și de aromată”.
„Mâncărica de post se poate servi și ca desert”
Iată și modul de preparare, pas cu pas, și deloc complicat:
„Punem orezul la fiert, la foc mic, într-o oală, în care adăugăm 4-5 pahare cu apă. Tot aici adăugăm și zahărul, coaja de lămâie rasă și scorțișoara, ingredientul care îi dă o savoare aparte acestui fel de mâncare, potrivit și în Postul Crăciunului.
Apoi, spălăm prunele în apă călduță și dacă au sâmburi îi scoatem. Apoi, prunele deshidratate se pun la fiert în apă și se lasă să dea în clocot, veți vedea că se vor mai înmuia puțin. Apoi, le scoateți din această apă.
De-abia când orezul este gata fiert adăugăm prunele. Mai lăsăm la fiert câteva minute,timp în care amestecați ușor, cu o lingură din lemn, ca să se combine aromele. Acest fel de mâncare se poate servi, atât cald, cât și rece, ca desert. Poftă bună!”, a menționat Natalia Guberna, exclusiv pentru Click!
Beneficiile pentru organism ale prunelor uscate, deshidratate
Prunele uscate, pe care le găsiți de cumpărat și în piețe, dar și în supermarketuri, au numeroase proprietăți pentru organism. Cu un conținut bogat în nutrienți, fibre și antioxidanți, prunele uscate ajută digestia. Iată lista beneficiilor pentru organism, potrivit nutriționiștilor:
1. Ajută la reglarea tranzitului intestinal
Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale prunelor uscate este proprietatea lor laxativă naturală. Fibrele solubile și sorbitolul – un tip de zahăr care atrage apa în intestin – ajută la reglarea tranzitului intestinal și previn constipația.
2. Protejează calciul din oase
Prunele uscate sunt bogate în minerale, esențiale pentru densitatea osoasă. Conțin Vitamina K și Potasiu, care protejează calciul din oase. Consumul regulat poate fi deosebit de util pentru femeile aflate la menopauză, contribuind la prevenirea osteoporozei
3. Contribuie la reglarea glicemiei
Deși au un gust dulce, prunele uscate au indice glicemic moderat. Fibrele încetinesc absorbția zaharurilor, oferind energie susținută fără fluctuații bruște ale glicemiei. În cantități moderate, ele pot fi o gustare potrivită și pentru persoanele cu diabet de tip 2.
4. Combat oboseala și ajută la funcționarea sistemului nervos
Prunele uscate sunt bogate în antioxidanți precum polifenolii, care reduc stresul oxidativ și inflamația. Fierul, magneziul și vitaminele din complexul B contribuie la combaterea oboselii și la buna funcționare a sistemului nervos, făcând prunele o gustare energizantă și sănătoasă.
5. Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Potasiul și fibrele solubile din prune ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduc colesterolul LDL („rău”), diminuând riscul de boli cardiovasculare și ateroscleroză.
Se consumă 3–5 prune uscate pe zi (aprox. 30–40 g) sunt suficiente pentru adulți.
Hidratare înainte de consum: lăsate în apă câteva ore, devin mai ușor digerabile.
Atenție, însă, există și câteva contraindicații!
Consumul excesiv de prune uscate poate duce la probleme digestive, precum diareea sau balonarea, din cauza continutului lor ridicat de fibre. Și persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil sau de alte afectiuni gastrointestinale ar trebui sa consume prune uscate cu precautie.
Prunele uscate conțin o cantitate semnificativă de potasiu, fiind de evitat de persoanele cu insuficiență renală. Iar persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să consume prunele uscate în mod moderat si numai la indicația medicului.



































