Cine a fost celebrul actor român care a spus: „Toți am pus r***t pe clanță”? A fost extrem de iubit și a jucat în sute de filme

Ultima actualizare:

De departe, actorul Ion Besoiu a rămas în memoria tuturor ca Anton Lupan, în cel mai îndrăgit serial „Toate pânzele sus“, produs între 1975 – 1977, după romanul anonim al lui Radu Tudoran. Ion Besoiu a fost, este și va rămâne o emblemă a cinematografiei românești. Rolurile sale nu au trecut niciodată neobservate. A jucat în peste 100 de filme și în nenumărate piese de teatru, având o carieră de șase decenii.

Ion Besoiu în rolul Căpitanului Anton Lupan din „Toate Pânzele Sus” / foto: arhiva Click!
Ion Besoiu în rolul Căpitanului Anton Lupan din „Toate Pânzele Sus” / foto: arhiva Click!

Născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, Ion Besoiu a debutat în 1957, la vârsta de 26 de ani. A ucat timp de 16 ani pe scena Teatrului „Radu Stanca” din orașul natal, iar apoi s-a mutat în București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra" și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Ion Besoiu, inegalabilul Căpitan Lupan din „Toate Pânzele Sus”

În anul 1957, a debutat în cinematografie, în rol secundar – locotenentul Luca, în pelicula „Vultur 101” – o ecranizare a piesei de teatru „Zbor de noapte” de Nicolae Tăutu -, un film de aventuri regizat de Andrei Călărașu, în care, în rolurile principale au fost distribuiţi Marga Barbu, Constantin Sincu și Ștefan Moisescu.

A urmat o carieră cinematografică de excepţie, cu peste 80 de filme în care a jucat, printre producţii aflându-se ulturul" (1957), „Furtuna" (1960), „Cartierul Veseliei" (1964), „Haiducii" (1965), „Mihai Viteazul" (1966),„Castelul condamnaţilor" (1970), „Ultimul cartuş" (1973), „Actorul şi sălbaticii", „Nemuritorii", „Un comisar acuză" (1974), „Toate pânzele sus" (1976), „Revanşa" (1978), „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979), „Drumul oaselor" (1980), „Capcana mercenarilor" (1981), „Horea" (1984), „Colierul de turcoaze" (1985), „Mircea" (1988), „Kilometrul 36" (1989), „Polul Sud" (1991), „Această lehamite", „Lombarzilor 8" (serial TV), potrivit volumului „'1234 cineaşti români''.

De asemenea, a făcut parte şi din distribuţia filmului „Cenuşă şi sânge" (2008) şi a filmat pentru două episoade din telenovela „Regina" (2009). A părăsit scena cu puțin timp înainte de a muri, în momentul în care problemele de sănătate nu i-au mai dat voie să apară cu la fel de multă ușurință în fața publicului.

Ion Besoiu, recrutat de Securitate?

Ion Besoiu a fost unul dintre cei mai importanți actori pe care i-a avut România, însă și unul dintre cei acuzați că ar fi colaborat cu Securitatea, în vremuri de grea încercare sufletească, socială și politică.

Potrivit CNSAS, Ion Besoiu a fost recrutat de Securitate în anii 80′, primind numele conspirativ de „Bogdan”. El ar fi dat, în perioada 1980-1985, dar şi din 1988 până în 1989, informaţii despre colegi săi de la Teatrul Bulandra, în principal despre Ion Caramitru şi Liviu Ciulei. În schimbul acestor informaţii, el ar fi fost recompensat de ofiţerii de securitate cu câteva sute de lei. Actorul a negat acuzaţiile CNSAS, susţinând că nu a semnat niciodată vreun angajament cu Securitatea. De altfel, într-un interviu, actorul a spus:

Am avut probleme din astea nenumărate, n-are rost să facem procesul trecutului. N-are rost să acuz pe nimeni, toţi am pus r***t pe clanţă. Doar că unii sunt acum mari rezistenţi".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cristina siscanu facebook jpg
banner auday al ahmad png
image png
banner Iulia Albu
image png
mircea diaconu jpg
banner andreea marin violeta banica png
banner buletin de bucuresti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net