Ce s-a ales de actorul român care a jucat alături de Tom Cruise, Nicole Kidman și George Clooney. „Nu regret alegerea făcută”

Cel mai cunoscut român de la Hollywood a împlinit recent, pe 2 august, vârsta de 73 de ani, dintre care 49 sunt de carieră. O carieră plină de personaje, emoție, recunoaștere, dar mai ales, iubire de meserie. Marcel Iureș a făcut cunoscut numele României printre cei mai iubiți actori ai lumii și ne-a făcut mândri. Mândri că suntem români și că acest monstru sacru al teatrului a ales să rămână „acasă”, chiar dacă i s-a oferit șansa să câștige milioane de dolari peste ocean.

Actorul român care a jucat alături de Tom Cruise, Nicole Kidman și George Clooney
Actorul român care a jucat alături de Tom Cruise, Nicole Kidman și George Clooney

Actorul român care a jucat alături de Tom Cruise, Nicole Kidman și George Clooney

Marcel Iureș a devenit celebru pe mapamond pentru rolurile sale memorabile alături de greii Hollywood-ului. A fost agentul secret care a deschis seria „Misiune: Imposibilă” alături de Tom Cruise. În „The Peacemaker” a fost teroristul iugoslav cu care s-au luptat George Clooney și Nicole Kidman, iar în „Hart's War” l-a interpretat pe colonelul nazist cu care s-a confruntat Bruce Willis. Totuși, deși i s-a dat ocazia să rămână acolo și să se bucure de o faimă fără sfârșit și de râuri de dolari, Iureș al nostru a decis să rămână acasă pentru că, spune el, a iubit prea mult graiul românesc.

Da, e adevărat, am avut destule oferte de a rămâne în SUA. Mi s-a propus să mă mut definitiv în SUA, dar am refuzat. Mi s-a spus că aşa vin milioanele de dolari, că trebuie să mă mut. Le-am spus: «Ok, stau în România, dar pot veni oricând, iau avionul şi vin când e cazul, ajung în 10-15 ore». Dar aşa nu voiau ei. Nu regret alegerea făcută. Mi-ar fi fost greu să trăiesc într-o altă ţară, e greu să exişti într-o altă limbă decât cea maternă, chiar dacă tu cunoşti limba respectivă. Plus că aici e familia mea, aici e totul.”, potrivit adevărul.ro.

Ce face astăzi Marcel Iureș, actorul legendar 

Marcel Iureș cel mai cunoscut actor român de la Hollywood
Marcel Iureș cel mai cunoscut actor român de la Hollywood

Astăzi, Marcel Iureș continuă să ne bucure cu tezaurul său artistic la care lucrează continuu. Unde? La teatrul ACT. Teatrul de pe Calea Victoriei care a luat ființă în urmă cu 26 de ani, din dorința lui Marcel Iureș și cu cu sprijinul bunilor săi prieteni de la Hollywood precum Tom Cruise, Alan Rickman sau Ian Holm. Teatrul ACT este primul teatru independent cu sală proprie din România postcomunistă, iar acolo, într-un fost subsol, sute de oameni se înghesuie pentru a se bucura de spectacole remarcabile. Toţi marii regizori ai României au fost aici cap de afiş. Iar pe scena aceasta şi-au făcut debutul toţi actorii care azi sunt cei mai iubiți din țară.

Pe Marcel Iureș îl putem vedea aici în „Moș Nechifor”, „Stage Dogs”, „N-ai tu treabă!” sau „Vanilla Skype”, alături de actori precum Medeea Marinescu, Marius Manole, Andi Vasluianu sau Dan Rădulescu. Trebuie să mai așteptăm însă până în toamnă când începe stagiunea.

„Noi toţi ştim, din instinct, fiind liberi, să contribuim la ceva ce am născut, am creat, şi trebuie să avem grijă de el. Asta e tot.”, a spus Marcel Iureș pentru observator.ro.

Și-a dat seama din liceu că își dorește să fie actor. Când l-a văzut mama sa prima dată pe scenă cum plânge și trăiește personajul până în măduva oaselor, s-a speriat și i-a spus că în ritmul acesta va muri. A înțeles, până la urmă, că viața lui era actoria.

Pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas nişte ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Şi m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, aşa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor şi nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deşi purtându-i. De aici a cam pornit totul.”, a povestit marele actor într-un interviu.

Marcel Iureș a fost desemnat de două ori cel mai bun actor de teatru din România și a fost onorat și cu Ordinul Serviciu Credincios în grad de Mare Cruce de către Președintele României. La gala UNITER din 2021, actorul Marcel Iureș a primit premiul pentru întreaga activitate artistică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
emily in paris jpg
Banner Nicolai Tand
stefania costache iumor jpeg
anca parghel png
sean diddy combs gettyimages jpg
nicole scherzinger costum baie plaja jpg
Banner Sarah j Sun
nunta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net