Cum au trăit vedetele noastre Revoluția din 1989. Ce făceau Mihaela Rădulescu, Andreea Marin sau Mircea Radu în urmă cu 35 de ani
Revoluția din 1989 a însemnat o perioadă crucială atât pentru românii de rând, cât și pentru vedetele autohtone. Evenimentul le-a marcat tuturor viețile, iar multor celebrități le este greu să își aducă aminte de clipele crunte pe care le-au trăit atunci.
Mihaela Rădulescu a lucrat la Guvern după ce s-a încheiat Revoluția
Vedetele noastre au ieșit în stradă ca orice român de rând la Revoluția din 22 decembrie 1989. Multe dintre ele au povestit cu emoție ceea ce au trăit atunci. De exemplu, Mihaela Rădulescu arăta complet diferit la acea vreme, fiind blondă și tunsă scurt.
În mai multe imagini, fosta parteneră a lui Dani Oțil apare alături de un sicriu sau în timp ce ține un pistol în mână. La Revoluție, se afla în subsolurile fostului Comitent Central al PCR, moment în care s-a făcut remarcată și a ajuns să lucreze pentru Guvern.
„La Revoluție eram blondă, tunsă periuță. Da, sunt şi în această poză. Pistolul, căci bănuiesc că vă interesează cel mai mult, e un TT rusesc, pe care l-am primit « obligat-forţat» la intrarea în CC. Măcar eu aveam habar de utilizarea unei arme, făceam tir pe vremea aceea, la Poligonul Tunari. N-am tras nici un foc.
Aşa cum l-am primit (adică încărcat), aşa l-am predat. (..) Nu m-am luat niciodată în serios în rol de « revoluţionară», nu mi-am cerut drepturi, nu am fost activă în nicio organizaţie de profil. Aveam 20 de ani şi trăiam o aventură pe viaţă şi pe moarte, cu mintea (şi freza) de atunci”, declara Mihaela Rădulescu în 2003, într-un interviu.
Dan Negru a trăit cu spaimă
Dan Negru era la Timișoara în momentul în care s-a declanșat Revoluția în România. Prezentatorul TV spunea că a trăit cu mare teamă acele clipe.
„Stația de tramvai unde așteptam tramvaiul să merg spre casă e chiar lângă casa lui Tokes (pastorul Laszlo Tokes, «scânteia» care a aprins evenimentele din Timișoara – n.r.), așa că am văzut începutul din 15 decembrie. Apoi am fost un mare fricos și de fiecare dată când începea să se tragă fugeam din piață. Am fost acolo zi de zi, dar am fost printre cei fricoși.
Nu mă interesează să dau timpul înapoi. Mi-a plăcut «excursia» mea așa cum a fost ea. Nu aș vrea alta. Profesional, câștigul e că în cei 29 de ani am construit împreună cu mulți alții un sistem media liber. Referitor la plecarea din Timișoara la București, nici azi nu știu dacă am făcut bine sau nu…”, povestea Dan Negru pentru Unica.
Andreea Marin a aflat de la radio ce avea să se întâmple la data de 22 decembrie 1989
Andreea Marin era într-o tabără de matematică la Piata Neamț în timpul Revoluției. Aceasta a aflat despre ceea ce se întâmplă în țară de la Radio Europa Liberă.
„Coincidenţa face ca, 22 decembrie, ziua în care eu am aflat de Revoluţia din ţara noastră, să fie chiar ziua mea de naştere. Mă aflam într-o tabară de matematică la Piatra Neamţ, eu fiind din Roman, din ţinutul lui Creangă.
Eram cazaţi, noi „matematicienii” liceului în care eram boboc, într-o clădire, din câte îmi amintesc, mai veche, cu un pod în care în acea zi se adunaseră câţiva dintre cei ce-mi erau prieteni buni şi ascultau Radio Europa Liberă.
Am intrat şi eu pâş-pâş. Mi s-a facut semn să păstrez tăcerea, şi am ascultat cu curiozitate una din vocile ce-mi erau foarte familiare, pentru că ai mei aveau un obicei acasă, în a asculta acest post, de ani buni”, a mărturisit Andreea Marin cu mai mult timp în urmă.
Mircea Radu avea 21 de ani la Revoluția din 1989
Mircea Radu se afla în floarea vârstei atunci când a izbucnit Revoluția. Prezentatorul TV avea 21 de ani și se pregătea să meargă la facultate, însă mama unui prieten l-a îndemnat să rămână acasă, pentru că în Capitală era mare zarvă.
„Zgomotul își făcea loc printre sunetele din subteran înlocuindu-le și acoperindu-le treptat. A devenit vuiet. Un vacarm în care se strigau lozinci anti. Au urmat imaginile – în dreptul Restauratului Grădinița, dintr-un trotuar pe altul al Bulevardului Magheru, formațiuni de luptă, în gardă, cu arme, scuturi și căști albe pe cap – nu mai văzusem așa ceva niciodată, nici nu știam că există, erau români?- față-n față cu câteva zeci de oameni, nu mulți, care strigau „Jos Ceaușescu!”, scria Mircea Radu pe blogul său personal.
Elena Udrea a ieșit în stradă la doar 15 ani
În ciuda faptului că avea doar 15 ani, Elena Udrea a avut curajul să iasă în Piața Dacia din Buzău la momentul Revoluției.
„Eu sunt dintre aceia care au crezut în Revoluţie.În zilele acelea, începând cu 22 decembrie, am ieşit în Piaţa Dacia unde pe la ora 15.00 se adunaseră mulţi oameni. S-au auzit împuşcături. Mai târziu, pe la 18.00-19.00, s-au auzit împuşcături şi la Lumea Copiilor.
Se făceau coloane pentru plecarea spre Bucureşti. (…) Nu m-au acceptat, eram o fată de 15 ani, au considerat că nu pot ajuta cu nimic. Pe bună dreptate. Când am plecat spre casă, am coborât la alimentara de la subsolul magazinului Dacia.
Aveau brânză de burduf şi cârnaţi olteneşti. La liber, fără coadă. Mi s-a părut extraordinar.(…) Am ajuns acasă şi am pregătit pachete cu sandwich-uri şi ceai fierbinte pentru soldaţii şi voluntarii care asigurau paza diverselor instituţii de stat buzoiene.
Îmi amintesc cum în faţă clădirii Poştei Române, un fel de Palatul Telefoanelor, era o baricadă. Am ridicat mâinile pline de sacoşe şi am început să strig către soldaţi nu trageți!”. Pare hilar acum, nu-i aşa?”, scria fosta politiciană pe blogul personal.