Cum dezghețăm rapid parbrizul mașinii, fără să crape? Titi Aur: „Nu turnați apă fiartă!” În ce situații stricte folosim lanțurile auto antiderapante?
Pilotul Titi Aur, specialist în conducerea defensivă, le oferă șoferilor grăbiți câteva sfaturi utile, pe perioada iernii. Iată cum să dezghețați rapid parbrizul, fără să crape: „Nu turnați apă fierbinte!”, atrage el atenția, exclusiv prin intermediul Click!




„Să avem instalație bună de dezaburire”
Titi Aur le oferă șoferilor sfaturi importante, pentru această perioada geroasă, care a pus stăpânire peste România, înregistrându-se cele mai scăzute temperaturi, din ultimii șapte ani:
„În primul rând, trebuie să avem o instalație bună de dezaburire, de încălzit mașina, pe interior, dar și un filtru bun, curat, nou, care să ajute aerul să circule. Să avem un lichid stropitor de parbriz, dar nu din acela ieftin, din supermaketuri, căci nu e prea bun, ci cumpărat din benzinăriile cu pretenții, de calitate. Altfel, aruncăm cu banii degeaba!”.
„Nu turnăm apă fierbinte pe parbriz, va crăpa instant”
Care sunt marile greșeli ale șoferilor, pe timp de iarnă?
„Nicidecum să nu turnăm apă fierbinte pe parbriz, pentru că se va fisura instant, deci e mai mare paguba. Putem însă folosi niște cârpe sau folii speciale, se găsesc în comerț, și care mai apoi se desprind de pe geam cu tot cu gheață. Nici răzuirea nu este vreo soluție, căci riscăm să zgâriem parbrizul și îți mai îngheață și mâinile.
Mai sunt niște spray-uri speciale, dai cu ele seara, pe parbriz, și a doua zi nu mai ai probleme, se desprinde ușor gheața.
Vă sfătuiesc să parcați mașina mai departe de șosea și nu sub copaci, un loc mai ferit ar fi de preferat. Cei are au garaj sunt cei mai fericiți, scapă de această grijă! Iar motorul nu îngheață, cum se spune, nici dacă e pe motorină, nici pe benzină”, a mai menționat Titi Aur, exclusiv pentru Click!
În ce cazuri speciale folosim lanțurile auto antiderapante?
Pilotul român Titi Aur ne spune și ce anume să avem în portbagaj, dacă plecăm iarna, pe ninsoare, la drum lung:
„Să avem rezervorul plin, bani cash, medicamente, apă, mâncare, haine groase, pături, lopată, nisip, și lanțuri pentru situațiile în care drumul e cu ghețuș, cu polei. Dar, atenție, lanțurile auto le dați jos, când ajungeți din nou pe asfalt, se folosesc doar în zonele cu alunecuș. În caz că ați rămas împotmoliți, sunați la 112, după ajutor”, a mai menționat specialistul în conducerea defensivă, exclusiv pentru Click!
Ce faci când derapezi?
Iată cum să te descurci în astfel de situații, potrivit indicațiilor lui Titi Aur, oferite tot pentru Click!
„În primul rând, schimbăm într-o viteză inferioară. Când derapăm trebuie să privim în direcţia în care vrem să mergem, iar corpul va îndrepta instinctiv volanul în acea direcţie de mers. Nu brusca volanul deoarece ai putea trage de el mai mult decât trebuie şi, astfel, poţi intra pe contrasens sau ieşi în decor.
Dacă observi că maşina din faţa ta a intrat în derapaj, trebuie să frânezi încet şi să te apropii cât mai mult de marginea drumului. Asta, pentru a lăsa loc celui din faţa ta, dar şi şoferului care vine pe contrasens.
Nu trage brusc de volan!
Când intri într-o curbă, nu trebuie să bruschezi comenzile maşinii. Deci, nu trage brusc de volan şi nu frâna violent! De asemenea, evită să accelerezi în treaptă de viteză inferioară. Foloseşte în astfel de situaţii o treaptă de viteză cât mai înaltă.
Nu folosi o frână de motor violentă! Rişti să blochezi roţile maşinii. Iar înaintea virajelor se frânează uşor, iar după înscrierea în curbă se accelerează uşor. În caz contrar, maşina va derapa şi va ieşi de pe banda de mers rotindu-se”.