Ce s─â faci dac─â ma╚Öina ├«╚Ťi derapeaz─â. Sfaturi pre╚Ťioase de la campionul de raliuri Titi Aur

4 decembrie 2021
image
Dac─â nu suntem aten╚Ťi, ma╚Öina poate derapaFOTO: Unsplash.com

Oric├ónd, ├«n trafic, ma╚Öina pe care o conduci poate s─â derapeze. Condi╚Ťiile meteo nefavorabile cresc acest risc ├«ns─â ╚Öi ne├«ndem├ónarea ╚Öoferului sau neaten╚Ťia acestuia pooate duce la derapaje greu sau imposibil de controlat. Campionul na╚Ťional de raliuri, Titi Aur, explic─â ce trebuie s─â faci dac─â te afli ├«ntr-o astfel de situa╚Ťie limit─â.

Expertul ├«n conducere defensiv─â spune c─â atunci c├ónd ajungi ├«n situa╚Ťia ca ma╚Öina s─â derapeze, este important ca ├«n acel moment s─â ├«╚Ťi dai seama de ce s-a ├«nt├ómplat acest lucru. Pe pagina sa de Facebook, Titi Aur explic─â situa╚Ťiile ├«n care putem pierde controlul autovehicului dar ╚Öi ce trebuie s─â facem c├ónd se ├«nt├ómpl─â acest lucru.

De ce derapează mașina și ce trebuie să faci dacă se întâmplă acest lucru

ÔÇŁDac─â ajungi ├«n momentul ├«n care ma╚Öina derapeaz─â trebuie s─â ├«n╚Ťelegi ce s-a ├«nt├ómplat. Ma╚Öina poate s─â derapeze ÔÇŁplec├ónd de fa╚Ť─âÔÇŁ. Adic─â poate s─â vireze mai pu╚Ťin dec├ót vreu su s─â virez de fapt. Aceasta se cheam─â subvirare. Sau ma╚Öina poate s─â ÔÇŁplece de spateÔÇŁ, adic─â eu virez mai pu╚Ťin, iar ma╚Öina vireaz─â mai mult sau pleac─â puntea din spate ├«n derapaj, ceea ce se nume╚Öte supravirareÔÇŁ, a explicat Titi Aur.

Campionul de raliuri spune c─â pentru fiecare situa╚Ťie ├«n parte trebuie s─â faci altfel de lucruri.

ÔÇŁAstfel, dac─â ma╚Öina subvireaz─â, ├«nseamn─â c─â am pierdut aderen╚Ťa pe fa╚Ť─â, iar atunci trebuie s─â reduc viteza, s─â fr├ónez, dar nu at├ót de tare ├«nc├ót s─â blochez ro╚Ťile, pentru a aduce greutate pe fa╚Ť─â ╚Öi s─â recap─ât aderen╚Ťa, iar ma╚Öina va vira at├ót c├ót ├«mi doresc eu.

Dac─â ma╚Öina pleac─â de spate, supravireaz─â, ├«nseamn─â c─â am suficient─â aderen╚Ť─â pe fa╚Ť─â dar nu am aderen╚Ť─â pe partea din spate. ├Än aceast─â situa╚Ťie, din p─âcate, trebuie s─â faci lucruri ├«mpotriva instinctului. Dac─â atunci c├ónd ma╚Öina subvireaz─â este necesari s─â fr├ónezi- un lucru instinctiv, ├«n supravirare trebuie s─â nu reduc viteza, ba chiar s─â accelerez u╚Öor pentru a aduce greutate pe spate ╚Öi astfel s─â recap─ât aderen╚Ťa ╚Öi s─â ╚Ťin ro╚Ťile pe direc╚Ťia de mers, adic─â s─â nu virez mai mult sau mai pu╚Ťin ├«ntr-o parte sau cealalt─âÔÇŁ, a explicat Titi Aur.

Specialistul spune că varianta cea mai bună este să facem în așa fel încât să nu ajungem la un derapaj pentru că acesta este greu de controlat.

ÔÇŁMa╚Öina poate s─â derapeze pentru c─â ai virat sau nu ai virat c├ót trebuie, pentru c─â ai fr├ónat sau nu ai fr├ónat c├ót trebuie, pentru c─â ai accelerat sau nu ai accelerat c├ót trebuie sau o combina╚Ťie ├«ntre toate acesteaÔÇŁ, a conchis campionul de raliuri.

Rom├ónia se afl─â pe ultimele locuri la siguran╚Ťa rutier─â, ├«n Europa, conform statisticilor.

Cite╚Öte ╚Öi:Aici te ├«nva┼ú─â Titi Aur s─â-┼úi st─âp├óne┼čti ma┼čina

Titi Aur ne spune care sunt gre╚Öelile mortale pe care le fac cei mai mul╚Ťi ╚Öoferi de bolid

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
BeFunky collage (17) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg
printesa charlene (6) jpg
pelerinajul la sarbatoarea sfantului cuvios dimitrie jpg