Dana Săvuică: „Am fost la un pas să nu o am pe Julie”

Ultima actualizare:

Începutul primăverii a fost marcat de un eveniment dedicat femeilor, care a avut ca principal obiectiv prevenţia. Prof. dr. Doga Seçkin şi prof. dr. Hamdullah  Sözen, doi medici turci, renumiţi pe probleme gineco-oncologice şi FIV, au vorbit despre prevenţie, iar Anca Serea şi Dana Săvuică au tras un semnal de alarmă prin experienţele personale. Anca a vorbit despre problemele oncologice ale mamei sale, iar Dana despre cum a fost la un pas să facă avort.

Fiica Danei,  Julie, are  30 de ani
Fiica Danei, Julie, are 30 de ani

Importanţa sănătăţii feminine a fost tema principală a conferinţei ”Femeie, ai grijă de tine”, organizată de Raluca Constantinescu, consilier medical mediciturcia.ro, în colaborare cu Liv Hospital, care a avut loc recent, la hotel Radisson din Capitală, şi unde au fost prezente mai multe persoane dornice de a fi informate corect, dar şi vedete. Roxana Ciuhulescu, gimnasta Larisa Iordache, Bella Santiago şi Otilia Billionera, sau fosta bebeluşă Oana Ioniţă au ascultat cu interes informaţiile oferite de cei doi medici specialişti, care au făcut o prezentare despre problemele cel mai des întâlnite la femei şi modul în care pot fi prevenite. La final, Anca Serea şi Dana Săvuică au vorbit cu inima deschisă în faţa invitaţilor din perspectiva de femei şi mame, despre probleme de sănătate şi au tras un semnal de alarmă prin experienţele personale.

Dana Săvuică, alături de Raluca  Constantinescu, consilier medical
Dana Săvuică, alături de Raluca Constantinescu, consilier medical

Dana Săvuică a ţinut să sublinieze cât de important este să avem grijă de sănătatea intimă şi le-a îndemnat pe doamnele prezente să trateze de la bun început cu multă seriozitate orice banal simptom. Ea a povestit că, pe când avea doar 23 de ani şi era însărcinată cu Julie mulţi i-au recomandat să facă întrerupere de sarcină pentru că avusese înainte varicelă. Şi-a ascultat instinctul şi a dus sarcina la capăt, iar acum are o fiică superbă, în vârstă de 30 de ani. Dacă ar fi avut la dispoziţie screeningurile de acum nu ar fi avut nici un dubiu şi ar fi luat o decizie în cunoştinţă de cauză.  

Mama Ancăi Serea a învins cancerul

Anca Serea este  foarte atașată  de mama ei
Anca Serea este foarte atașată de mama ei

Anca Serea, mamă a şase copii, este de asemenea o voce avizată în domeniu.

În urma problemelor de sănătate cu care m-am confruntat în ultimii ani, pe care poate unii dintre voi le cunoaşteţi, am înţeles un lucru esenţial: trebuie să am grijă de mine pentru a putea avea grijă de cei din jurul meu.

Poate nu întâmplător luna martie, luna femeii, este cea în care discutăm despre faptul că sănătatea trebuie să fie o prioritate, că oricât de multe responsabilităţi, griji şi activităţi am avea, nimic nu este mai important decât binele nostru. De la mama am învăţat că un screening de rutină îţi poate salva viaţa, şi că analizele anuale, o echipă medicală bună, un loc unde să te simţi în siguranţă sunt prioritare şi esenţiale indiferent de vârsta pe care o avem!”, a povestit Anca Serea.

Mama vedetei a trecut prin momente dificile în urmă cu mai mulţi ani, ea a fost diagnosticată cu o problemă oncologică şi a avut de înfruntat şi hepatita C. Pentru că s-a testat la timp şi a acţionat imediat, a reuşit să învingă aceste afecţiuni. Într-un interviu, mama vedetei a dezvăluit: “Boala mea a venit ca un fulger. Am descoperit că aveam un cancer mamar. Noi aveam un căţel şi îl plimbam cu lesa. A început să mă doară sânul stâng. Lumea spunea că e de la căţel, dar Anca a insistat să merg să fac o mamografie şi apoi am aflat că am cancer. Eram lângă pupitrul asistentelor, la primire, şi mi-a spus: «Uitaţi, aveţi un nodul la sân şi mi-a pus dosarul în braţe». După un an, am avut «norocul» să iau hepatita C dintr-un institut medical faimos”

Cu ce probleme ginecologice se confrunta româncele

image

Prof. dr. Doga Seçkin, specialist în probleme de fertilitate, a discutat despre fertilizarea in vitro: când este recomandată, cărei categorii de femei i se adresează şi care sunt paşii prin care o femeie trebuie să treacă pentru a avea şansa de a deveni mamă. Prof. dr. Hamdullah  Sözen, specialist în ginecologie oncologică, a prezentat multiple forme de cancer ginecologic ce pot apărea pe parcursul vieţii, cel mai cunoscut şi agresiv fiind cancerul ovarian, urmat îndeaproape de cancerul uterin şi cancerul cervical. De asemenea, s-au prezentat şi probleme ginecologice cu care femeile din România se confruntă din ce în ce mai des precum endometrioză, fibromul uterin, chisturile şi menopauza de la o vârstă fragedă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
image png
alina sorescu jpg
Tată de trei copii, îndrăgitul artist își face programul astfel încât să poată petrece timp și cu ei
image png
De Paște, și prezentatorul emisiunii Exclusiv VIP de la Prima TV, a nimerit vreme frumoasă în Dubai alături de soția sa, Oana Turcu, și fiul lor, Tudor
Banner lidia buble
banner ilinca vandici png
banner andreea esca png
image
actualitate.net
image
actualitate.net