Doliu în lumea artistică din România! A murit unul dintre membrii grupului Vouă
Dănuț Caramihai, membru marcant al grupului Vouă, a decedat duminică, iar anunțul a fost făcut luni de dimineață pe pagina de Facebook a grupului.
Colegii lui au exprimat tristețea profundă cauzată de dispariția neașteptată a artistului.
„Suntem copleșiți de durere. De peste un deceniu, am format o familie unită, iar voi ne-ați urmărit în spectacolele din întreaga țară, mereu cu zâmbetul pe buze. Când un membru drag al familiei ne părăsește, cuvintele nu pot descrie suficient tristețea resimțită.
Dănuț Caramihai, membrul cel mai strălucitor al trupei, ne-a părăsit surprinzător, lăsând un vid enorm în inimile noastre. Nu vom uita niciodată zâmbetul său și contribuția esențială la succesul Grupului VOUĂ, atât în anii '80, când era student, cât și în ultima perioadă. Mulțumim pentru tot, Dănuț!” au transmis colegii săi.
„Ne rugăm pentru ca prietenul nostru Dănuț Caramihai, una dintre personalitățile marcante ale Vouă, să fie primit de Dumnezeu și să-și continue cântecul și în Ceruri,” a declarat actorul Florin Nan.
Corpul neînsuflețit al artistului a fost depus luni la Capela Cimitirului Belu, iar ceremonia funerară va avea loc marți la ora 13:00 la Crematoriul Vitan Bârzești, a anunțat pe Facebook Ovidiu Mihăilescu, prieten și coleg al lui Dănuț Caramihai.
Istoria pe scurt a grupului Vouă
În februarie 1982, Adrian Fetecău, student în anul V la Facultatea TCM a Institutului Politehnic București și fost membru al Cenaclului Lumină Lină, a fondat Cenaclul Vouă, recrutând inițial 13 membri.
Grupul, sub conducerea lui Fetecău și cu ajutorul lui Gelu Ocnaru și Șerban Drăgușanu, a devenit repede un element activ în cultura studențească.
După un spectacol de succes în 1985 la Slănic Moldova, apreciat de actorul Constantin Codrescu la „Galele Amfiteatru“, și schimbări de componență, Vouă a devenit un nume stabil în mișcarea culturală studențească, înregistrând 125 de spectacole cu sala plină la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, sub direcția lui Constantin Codrescu, înainte de Revoluție.
În 1985 își schimbă numele
În 1985, Cenaclul Vouă s-a transformat în Grupul Vouă. Călin Hentea, în „Enciclopedia propagandei românești“ (2012), a descris grupul ca excelând prin „cântecele, gesturile și mai ales textele lor satiric-subversive“, adesea schimbând textele aprobate de partid cu altele pe scenă, riscând astfel sancțiuni.
Membrii grupului menționează că activitatea lor în cadrul Cenaclului de muzică folk și poezie nu a beneficiat de sprijinul instituțiilor statului comunist, constituind o formă de opoziție față de mașina de propagandă a Cenaclului Flacăra.
Un moment notabil a fost spectacolul din mai 1989 în Complexul Studențesc Regie din Capitală, cu 10.000 de spectatori, demonstrând popularitatea grupului.
Au avut succes și după Revoluție
După Revoluție, Vouă a fost prezentă în primele emisiuni umoristice difuzate de Televiziunea Liberă în decembrie 1989 și a organizat un turneu extins în aproape toate orașele țării în 1990, coordonat de fostul impresar al Phoenix.
În anii '90, grupul s-a concentrat pe show-uri TV, iar în anii 2000 a fost cunoscut pentru sitcom-ul „Baronii“ de la Național TV.
După 2010, Vouă a devenit „companie teatrală“, combinând aparițiile TV cu spectacolele live, revenind la rădăcinile sale studențești. Printre membrii reveniți în „companie“ s-au numărat Ovidiu Mihăilescu și Dan Caramihai, colaboratori din anii '80.