Doliu în muzica populară românească. A murit Tiberiu Ceia, interpretul hitului „Frumoasă-i vecina noastră”

Ultima actualizare:

S-a stins din viață unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică populară: Tiberiu Ceia. Artistul, care reprezenta cu mândrie Banatul, a murit la 29 martie, la vârsta de 82 de ani. Vestea a fost publicată pe rețelele sociale de colegii săi de la TVR Timișoara, unde realiza emisiuni de folclor, și de Sovia Vicoveanca, una dintre cele mai apropiate colege.

Tiberiu Ceia și Sofia Vicoveanca au fost foarte apropiați / foto: arhiva personală
Tiberiu Ceia și Sofia Vicoveanca au fost foarte apropiați / foto: arhiva personală

„Dragilor, acum câteva clipe, o bună și dragă prietenă, Florica Bradu, mi-a dat vestea care mi-a luat răsuflarea: TIBERIU CEIA a plecat la Domnul! Ceee?... Îmi plânge sufletul după OMUL, colegul drag Tiberiu Ceia... TIBI - Domnul să-ți primească sufletul în Sfânta Lui Lumină! Sincere condoleanțe familiei și nouă tuturor, celor care l-am cunoscut! Veșnică pomenire!”, a scris Sofia Vicoveanca pe pagina sa de facebook, unde este foarte activă. În dreptul acestor rânduri, a publicat și o fotografie cu ea și dragul său coleg.

Se topea de dorul soției... „Nu puteam trăi unul fără celălalt”

Tiberiu și Anca Ceia au avut o căsnicie superbă, timp de 52 de ani / foto: arhiva personală
Tiberiu și Anca Ceia au avut o căsnicie superbă, timp de 52 de ani / foto: arhiva personală

Acum trei ani și jumătate, la 2 octombrie 2019, pleca din această lume soția sa, Anca, de care l-a legat o iubire foarte frumoasă și cu care fusese căsătorit 52 de ani. „Nu puteam trăi unul fără celălalt”, spunea, atunci, profund îndurerat... Ultimii ani i-a trăit cu acest mare dor. 

A fost extrem de îndrăgit pentru hit-ul „Frumoasă-i vecina noastră”

Tiberiu Aurel Ceia se născuse la 16 iulie 1940, în Timișoara. Inițial a fost profesor de Limba Română, dar dragostea pentru muzică și scenă l-au determinat să renunțe la prima sa vocație. 

„Am renunţat la această meserie după 12 ani, timp în care am fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începusem să fiu chemat la spectacole”, a povestit artistul acum câțiva ani, pentru Click!

Artistul a explicat că a luat acea decizie destul de ușor, mai ales datorită faptului că începuse să câștige din ce în ce mai bine. „Salariul meu de profesor era de 1.100 de lei pe lună, iar la spectacole câştigam 400 de lei pe seară. De prin 1975 am început să fiu invitat să cânt, iar în 1978 am plecat definitiv din învăţământ şi am colaborat cu aproape toate orchestrele din ţară”, a mai spus artistul. 

A cunoscut un succes răsunător în anii '70-'80. Cele mai cunoscute și îndrăgite melodii ale sale sunt „Frumoasă-i vecina noastră”, „Tot așa mă bate gândul”. A petrecut pe scenă mai bine de 50 de ani din viață și a dedicat toată energia promovării folclorului românesc și încurajării tinerelor talente.

Plâns de întreaga lume artistică - „Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie”

Tiberiu Ceia a fost des invitat în emisiunile de folclor realizate de Iuliana Tudor / foto: TVR
Tiberiu Ceia a fost des invitat în emisiunile de folclor realizate de Iuliana Tudor / foto: TVR

„Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți. Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor. Drum luminat, dragă Tibi!”, au scris pe pagina de facebook cei de la TVR Timișoara.

„Am auzit dureroasa veste despre maestrul Tiberiu Ceia, unul dintre marii artiști și acestei țări. Am rămas șocat, era un om drept, un om bun, sfătuitor și prietenos! În urma cu 8 ani, după ce i-am fost prezentat de către regretata doamna Ileana Constantinescu, a decis să mă ajute și să mă sprijine, astfel că mereu îmi dădea sfaturi și mă ajuta să îmi aleg repertoriul pentru concursuri, încurajându-mă, iar de cele mai multe ori sfaturile domniei sale mă ajutau să câștig un premiu sau chiar trofeul. Veșnică recunoștință, maestre, vă voi purta mereu în gând! Va mulțumesc pentru tot!”, a scris un tânăr artist, Gabriel Gorjanu.

„Tiberiu Ceia... a plecat... acasă... A ajuns la EL. Este împreună cu Mariana Drăghicescu, Gelu Stan… și mulți alți artiști… Fie în veci binecuvânată amintirea lui! Somn în pace!”, a scris pe facebook și Ciprian Pop, un alt tânăr artist de muzică populară.

Tiberiu Ceia: „Adevărata muzică este graiul sufletului şi vorbeşte de la inimă la inimă”

„Nu-mi vine să cred că tu, prieten drag, coleg minunat, ne-ai părăsit și ai plecat la Dumnezeu, pe care îl iubeai! În loc  să-ți zic o seară liniștită, îți spun, printre lacrimi, drum lin printre stele și-ți zic adio. Dumnezeu să te odihnească în împărăția Lui! Te plângem, noi, prietenii și colegii tăi, te plânge Banatul, te plânge țară! Vecina de la fereastră, cernită, multe lacrimi varsă! Plânge Pavel din Banat, pe care tu l-ai cântat, și Bega s-a în volburat cu lacrimi ce s-au vărsat! Plânge codrul și izvorul, care îți vor duce dorul! Plânge frunza codrului, după glasul Cucului! Ai fost pasăre aleasă, ne-aduceai dragoste-acasă. Dar ni te-a luat Dumnezeu și a rămas doar glasul tău, așezat printre icoane. Să ai grijă de el, Doamne, de mândra privighetoare!”, a scris pe rețelele sociale și Gheorghe Roșoga (77 de ani), solist de muzică populară originar din Craiova.

A făcut duet și cu Stela Popescu

„Renumitul interpret de muzică populară, Tiberiu Ceia, s-a stins din viață în această seară. Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Activitatea sa artistică de peste 50 de ani a fost apreciată prin cele mai înalte distincţii. În anii '70, la puţin timp după consacrarea sa prin emisiunea – concurs de mare anvergură a vremii «Dialog la distanţă Iaşi – Timişoara», a lansat cântecul care a devenit sinonim cu numele său, «Frumoasă-i vecina noastră». «În cântecul popular trebuie să fii sincer, să fii actual prin tensiunea pe care o împrumuţi melodiei şi versului. Cântecul trebuie să fie o oglindă purtată de-a lungul unui drum... Adevărata muzică este graiul sufletului şi vorbeşte de la inimă la inimă», spunea Tiberiu Ceia. Dumnezeu să-l odihnească!”, au scris pe pagina lor de facebook și cei de la Radio Timișoara.

„TIBI, Nu Mai Este. Tiberiu Aurel Ceia, împreună, am traversat prima oară oceanul, spre un turneu în America Centrală. Eram la începutul carierei, foarte tânără și neînvățată cu urâciunile lumii scenice. M-a luat, atunci, sub aripa sa și m-a protejat, învățându-mă să îmi depășesc emoțiile, să cunosc culisele... Mi-a șoptit despre cei care erau cârtițe, puși să ne urmărească și să ne raporteze la Securitate... Avea vocația dascălului care ajută tinerii. Ce Om! Ce coleg minunat! Ce cântăreț magnific! Deschise să îți fie Vămile, spre Tatăl Creator, Tibi. Mă plec peste cântecele tale și plâng, pentru că nu ne-am revăzut în ultimul timp, pentru că nu mi-am dat seama că te îndrepți spre pragul veșniciei. Trăim ca și cum am fi nemuritori. Dumnezeu să te odihnească”, a scris la aflarea veștii morții lui Tiberiu Ceia o altă mare artistă și dragă prietenă a interpretului, Lia Lungu (69 de ani).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
Banner Loredana Groza
Banner Andrei Aradits
cristina cioran gravida (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net