Tiberiu Ceia a împlinit 80 de ani și se topește de dorul soției. A rămas fără ea după o căsnicie de 52 de ani

Ultima actualizare:
Anca și Tiberiu Ceia au fost căsătoriți 52 de ani
Anca și Tiberiu Ceia au fost căsătoriți 52 de ani

Tiberiu Ceia, interpretul melodiei "Frumoasa vecina noastră", era idolul femeilor în anii comunismului, dar în inima lui a avut loc o singură femeie. Pe data de 16 iulie, artistul de folclor a împlinit vârsta de 80 de ani. A fost profesor de română, dar a renunțat la catedră de dragul scenei. Întreaga lui poveste de viață arată ca un scenariu de film.

Tiberiu Ceia, interpretul de muzică populară din Banat, este cel care a transformat cântecul „Frumoasă vecina noastră” într-un hit veritabil. Artistul a împlinit 80 de ani pe 16 iulie, dar aniversatea l-a găsit nostalgic și cu dor. Soția sa, Anca Ceia, a murit pe 2 octombrie 2019, în urma unei boli nemiloase. Tiberiu Ceia nu doar că nu a avut puterea să meargă atunci la înmormântare, dar nici acum nu a reușit să treacă peste necazul de a-și pierde partenera care i-a stat alături 52 de ani. Cei doi au împreună un fiu, pe nume Cristian (51 ani), care trăieşte de 23 ani în America, în California. Cristian Ceia este căsătorit cu o americană şi au împreună o fetiţă, pe nume Julia, care va împlini în noiembrie 21 ani. 

Tiberiu Ceia, în tinerețe
Tiberiu Ceia, în tinerețe

Tiberiu Ceia: "Am ajuns la concluzia că nu putem trăi unul fără altul"

În anul 2012, el vorbea deschis despre transformarea pe care au suferit-o sentimentele pe care le-a purtat soţiei sale de-a lungul timpului. Artistul dezvăluia că a ajuns la o concluzie clară: aceea că se completa perfect cu partenera sa, iar viaţa nu ar putea continua fără prezenţa ei. Iată ce declara, în 2012, pentru publicaţia Taifasuri. "În timp, am ajuns la concluzia că nu putem trăi unul fără altul, că ne completăm. Eram înţelepţi amândoi, dar mai ales soţia mea. Ea era cea care menţinea balanţa. Dacă vedea că eu am o perioadă dificilă şi nu putea să mă ajute din prima, mă lăsa în apele mele. Iubirea noastră din tinereţe s-a transformat într-o prietenie ce nu poate fi spulberată. Aşa că prietenia şi înţelepciunea, mai ales a femeii, sunt ingredientele ce ţin o căsnicie”.


    Tiberiu Ceia, în tinerețefoto: arhivă personală
Tiberiu Ceia, în tinerețefoto: arhivă personală

Tiberiu Ceia: "Am avut o viață frumoasă"

Tiberiu Ceia a avut o viață frumoasă, dar și o carieră de vis. A cântat ani de zile în duet cu Ion Dolănescu, bunul său prieten. ”Au trecut anii, nu-mi vine să cred. Am avut o viață frumoasă. Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot în fața publicului aș vrea să fiu”, ne-a spus Tiberiu Ceia. Mama artistului era din Bihor și era o bună cântăreaţă, iar tatăl său era de la Oraviţa şi cânta superb.

”Primele cântece le-am auzit în casă. Chiar cel care a devenit unul iubit în muzica populară, <<Frumoasă vecina noastră>>, îl cântau părinţii la petrecerile lor. Eu am transformat textul, influenţat fiind de poezia populară, de cea din perioada de început a literaturii noastre, şi a ajuns un cântec foarte iubit. Talentul l-am moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa”, povestea Tiberiu Ceia pentru Taifasuri.

Tiberiu Ceia a fost profesor de română

A fost un elev model. I-a plăcut să fie la catedră și mai târziu a ajuns profesor de limba română. ”Am renunţat la această meserie după 12 ani, timp în care am fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începusem să fiu chemat la spectacole. Salariul meu de profesor era de 1.100 de lei pe lună, iar la spectacole câştigam 400 de lei pe seară. De prin 1975 am început să fiu invitat să cânt, iar în 1978 am plecat definitiv din învăţământ şi am colaborat cu aproape toate orchestrele din ţară”, a mai spus artistul. 

Citește și:

Tiberiu Ceia, bolnav şi îndurerat la căpătâiul soţiei. Nu a suportat să vadă cum e îngropată iubirea vieţii lui

A murit soția lui Tiberiu Ceia. Cei doi au fost căsătoriți 52 de ani: «Nu putem trăi unul fără celălalt»

image
image
image
image
image
image
banner alin oprea png
joe pesci jpg
banner roxana vancea png
kate middleton (8) jpg
banner ioana tufaru png
banner dorian popa png