Gheorghe Turda, totul despre tradițiile de Ignat, din Maramureșul natal: „La pomana porcului venea tot satul.” Ce daruri primea, în copilărie, de Moș Nicolae?
Gheorghe Turda (76 de ani), artistul născut în Maramureș, ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre mai vechea tradiție, din data de 20 decembrie, de Ignat, când sătenii sacrifică porcul din bătătură, urmată fiind de „pomana porcului”. El ne-a mai dezvăluit și ce mici daruri găsea, în ghetuțe, de Moș Nicolae, pe 6 decembrie.
Gheorghe Turda: „Noi, copiii, ne speriam rău!”
Gheorghe Turda a dat timpul înapoi și și-a amintit de tradițiile de Sărbători, care continuă să fie respectate, și în prezent, în mai multe colțuri ale țării, inclusiv în Maramureșul natal:
„Îmi amintesc că, de Ignat, pe 20 decembrie, părinții mei se pregăteau de sacrificarea porcului, așa cum era tradiția. Se trezeau dimineață, la orele 4.00, mama punea mai multe oale cu apă, pe sobă, la fiert, ca să poată spăla porcul, după ce era sacrificat de verișorii mei, care erau și măcelari, însă și tata se pricepea. Noi, copiii, eram curioși, dar ne speriam rău și fugeam, care încotro, când guița porcul”.
„La pomana porcului venea tot satul!”
După sacrificarea porcului, urma „pomana porcului”, un alt obicei, la fel de vechi, din România:
„Venea tot satul, ai mei puneau pe masă fripturi, șorici, vin, țuică, pentru cine nu ținea post. Când am mai crescut, mama mă mai ruga să tai o găină, din bătătură, pentru ciorbă, dar mie mi-e tare milă de animale. Nu oricine poate face treaba asta, eu, nu.
Părinții nu mai sunt, dar sora mea îmi va trimite la București preparate din carne de porc, pentru masa de Sărbători. De obicei, în Maramureș, se taie un porc, înainte de Crăciun, apoi se mai sacrifică unul, și de Bobotează, pentru ca familiile să aibă provizii de carne până la vară.”
Ce daruri primea, în ghetuțe, de Moș Nicolae?
Solistul de muzică populară Gheorghe Turda așteaptă cu nerăbdare să primească daruri de Moș Nicolae, cu aceeași emoție, ca în anii copilăriei:
„La noi, în Maramureș, tradiția asta a ajuns foarte târziu. Îmi amintesc că lăsam seara ghetuțele, pe pragul caselor, iar dimineața găseam, în ele, ciorăpei tricotați, mere, nuci și bombonele”, mai spune el, exclusiv pentru Click!
Unde va cânta Gheorghe Turda, de Revelion și pe ce onorariu?
Interpretul Gheorghe Turda are programat un recital, de Revelion 2025, la Onești:
„De Crăciun petrec alături de fete, de nepoți, stăm la masă, în familie. Iar pentru Revelion 2025, am semnat deja un contract, voi cânta la Onești, în orașul natal al Nadiei Comăneci. Nu știu cât de frig va fi, dar nu mă mai sperie nimic, am cântat eu și la -18 grade, cândva, la Adjud.
Mă voi îmbrăca gros, voi purta pe scenă un cojocel din Maramureș, care ține cald”, ne-a mai spus Gheorghe Turda, al cărui onorariu este, după spusele sale, de 2.500 de euro.