Ioana Gomoi, cea mai premiată româncă din China. Cum a trăit pandemia și cum au fost cei 7 ani departe de casă

Ultima actualizare:

După ce a fost regizor de videoclipuri și a lucrat cu o mulțime de vedete din țară, Ioana Gomoi a primit o ofertă de a lucra în China, în Bejing, unde s-a mutat în urmă cu șapte ani. Revenită în țară, regizoarea ne-a povestit cum au fost anii de pandemie, ce premii a obținut și ce obiceiuri a împrumutat de acolo.

Ioana Gomoi, premiată în China
Ioana Gomoi, premiată în China

Ioana Gomoi, cea mai premiată româncă din China

După 7 ani de stat în China, Ioana Gomoi s-a întors în țară, într-un concediu pe care l-a luat după ani de zile muncă. Am stat de vorbă cu fosta regizoare de videoclipuri, pe care am întrebat-o cum a fost viața de reporter în pandemie, dar și cum a trăit în China, timp de 7 ani, cum s-a adaptat traiului de acolo.

„De când a început pandemia până de curând când lucrurile s-au mai liniștit, am lucrat mai mult de acasă. Plecăm de acasă numai pentru filmări.

Nu birou, nu întâlniri cu echipa și colegii, nu filmări foarte mari, nu evenimente și așa mai departe. A fost complicat să organizăm întâlniri și m-am cam săturat de întâlniri online deși văd că sunt absolut necesare și astăzi. Nu sunt genul de om care să stea prea mult acasă și pentru mine asta cu munca de acasă a fost destul de stresantă. Dar stand acasă nu mi-a lipsit nimic, contrar ceea ce se crede, autoritățile chineze au avut grijă să nu ne lipsească nimic.

Interviu Ioana cu Ambasador Hussam Al Husseini (Jordan)
Interviu Ioana cu Ambasador Hussam Al Husseini (Jordan)

La fel și colegii mei, am rămas cât se poate de uniți tot timpul ăsta și ne-am ajutat cât am putut de mult unii pe alții. Acum situația a revenit la normal, cum era înainte de pandemie, și suntem cu toții fericiți. Sunt implicată și în G20 sau Grupul celor douăzeci reprezintă asocierea a 19 state şi a Uniunii Europeane. Summit-urile lor, care se referă în principal la aspecte de politică economică, au loc de obicei anual. În 2022 am fost invitată de către prietenii mei de la Ambasada Indoneziei în China pentru a face parte din proiectul de promovare G20 în teritoriile Asiei. Am o relație extraordinară de colaborare profesională și de prietenie cu Indonezia și oficialii săi. Le mulțumesc pentru onoare”, ne-a spus ea.

Ce face în China, la Bejing?

„Sunt jurnalist TV și lucrez televiziunea CGTN. Ca jurnalist, mă ocup de obicei de subiecte legate de cultură și diplomație. Fac interviuri cu diferite personalități, oficiali , diplomati sau personalități politice din întreagă lume.

De-a lungul timpului, am câștigat numeroase premii în Asia ca jurnalist multimedia, prezentator de televiziune și regizor de documentar. Una dintre cele mai notabile recunoașteri, în decembrie 2019, am fost desemnată că Expert Extern China de către Administrația de Stat în Afaceri Străine (SAFEA) și Asociația pentru schimbul global de talente din Beijing.

Ioana Gomoi
Ioana Gomoi

Eu am mers în China pentru a experimenta țara și cultura și să fac lucruri frumoase în media, acolo. Mă bucură enorm acest titlu pentru că precum ai văzut e plin de „experți China” peste tot la TV aici în România, și va spun sigur că mulți dintre aceștia habar nu au ce vorbesc. Ei sunt oameni care nu au văzut niciodată China dar să o mai și înțeleagă. Ești „expert China” cu adevărat în primul rând în momentul în care mănânci, trăiești și respiri chinezeste.

Pentru asta trebuie să locuiești China cel puțin 5 ani,să înțelegi cultura și te acomodezi culturii Chinei, să ai ceva realizări în China și așa mai departe. Îți spune eu: China este magică, nicidecum cum vor falșii experți să o picteze. Premiul ăsta a fost o onoare pentru mine și m-a făcut să am încredere în mine și în capacitățile mele jurnalistice, în primul rând. De acum încolo, eu sper să fac și mai multe lucruri frumoase în China”.

Ioana Gomoi a adoptat cultura din China
Ioana Gomoi a adoptat cultura din China

Cine e Ioana Gomoi?

Ioana Gomoi (nume chinezesc: 约安娜) este jurnalistă și personalitate media premiată internațional. Lucrează cu CMG (China Media Group), televiziunea CGTN (China Global Television Network) în Beijing, China. Că jurnalist, Ioana Gomoi se ocupă de obicei de cultură și diplomație. Ea face interviuri cu diverși diplomați și personalități politice din întreaga lume, interviuri cu V.I.P-uri și personalități, și a raportat despre câteva subiecte de mare interes, cum ar fi G20, Congresul Național al Poporului din China (NPC), impactul pandemiei COVID-19 în China și așa mai departe. Ocazional, Ioana produce propriile documentare care au fost difuzate de nenumărate ori către diverse audiențe.

Ioana Gomoi, în port chinezesc
Ioana Gomoi, în port chinezesc

În calitate de regizor de documentar, Ioana scrie, filmează, montează și dă voce propriilor documentare. Realizează un film documentar de una singură și acesta este de fapt ceea ce face documentarele sale mai atractive pentru public. Seria ei de documentare „This is China” a primit apreciere atât în China, cât și în străinătate. În trecut, ea a găzduit cel mai popular program multimedia din China, „Glimpse of China”. Programul a fost unul dintre cele mai populare produse media de difuzare LIVE din China, care a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume.

An interview with Peruvian ambassador Luis Quesada - YouTube

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
mihai margineanu jpeg
marina voica jpg
image png
banner Tania Budi Mihai Trăistariu png
maria carneci jpg
image png
alina sorescu jpg
Tată de trei copii, îndrăgitul artist își face programul astfel încât să poată petrece timp și cu ei
image
actualitate.net
image
actualitate.net