Liana Stanciu, cea mai bună voce feminină de radio, a vrut să fie medic! „A însemnat 6 luni de tristețe...”
Liana Stanciu (52 de ani) este considerată cea mai bună voce feminină de radio de la noi. Vedeta a vrut să fie doctoriță la un moment dat, însă viață i-a rezervat o altă meserie frumoasă.
Liana Stanciu a vrut să fie medic
Liana Stanciu a povestit pentru Click! cum a vrut să-și facă „un colț de radio” acasă, în timpul pandemiei. Ea a fost weekend-ul trecut ambasadorul celei de-a doua ediții We Love Music Festival de la Râmnicu Vâlcea și am aflat de ce fiica ei, Teodora, nu a mai însoțit-o acum. Despre artiștii internaționali, vedeta a avut numai cuvinte de laudă, de la Mr. President și Fun Factory, până la East 17, Milli Vanilli și Thomas Anders de la Modern Talking.
Liana, cine ți-a plăcut și cine te-a impresionat, la a doua ediție We Love Music Festival, al cărei ambasador ești de doi ani de zile încoace?
Au fost mulți, surprinzător pentru mine au fost câteva recitaluri excepționale! M-a impresionat felul în care s-a prezentat Fab Morvan de la Milli Vanilli, fiind singurul rămas, pentru că celălalt a decedat după tot scandalul cu playback-ul, acesta a cântat live. Pentru un om acuzat că face playback a fost extraordinar, cântând hit după hit. Mi-a plăcut Thomas Anders pentru felul lui galant în care tratează publicul, de aceea îl și iubesc femeile pentru că este un tip particular și Modern Talking este muzica cu care eu am crescut. În anii 1980 românii erau împărțiți în două tabere, cei care iubesc Modern Talking și cei care nu recunosc.
Mi-a plăcut Mr. President , sunt inebunită după felul în care se prezintă Fun Factory, adică ea este vocea originală din anii 1990, și arată cum arată, că își permite să vină la aproape 60 de ani să cânte live este spectaculos! Am fost impresionată și de câțiva români, pentru că se pregătesc înainte, nu mai e „ gata urc pe scenă și cânt”! Fiecare face un show, își pregătește ținute, își fac coregrafii. Mi-a plăcut la nebunie East 17! Am și făcut un podcast Magic Life cu ei, am vorbit cu Terry Coldwell și mi-a povestit despre cei 6 copii ai săi, că a lucrat trei ani fără pauză, cum a fost pe străzi, homeless, în timp ce la radio cânta East 17. Are o poveste fabuloasă! Niște oameni simpli, sinceri. Mi-a plăcut de Joe, cel mai tânăr dintre ei, care a fost campion național cu echipa Marii Britanii de gimnastică, l-a dublat pe Robert Pattinson, este cascador el.
A fost o ediție spectaculoasă! Deja știm că la We Love Music e nevoie de muzică bună, de oameni care au făcut carieră, de piese bune. Anul trecut la festival am primit sute de mesaje precum că e un fake faptul că vor veni în România anumite trupe, anul acesta, având experiența anului trecut, au venit destul de mulți, și din București.
Te întrebam de ce nu ești aici cu Teodora, fiica ta? Anul trecut a venit aici și a făcut voluntariat!
E o vârstă dificilă, face o școală de rock, anul acesta va deveni majoră, abia așteaptă! Timpul a trecut repede, ea a avut alte treburi și nu a reușit să ajungă aici, și le-a stabilit dinainte și nu a putut renunța pentru că este un om foarte serios. Sunt surprinsă uneori de cât e de serioasă. A fost voluntar într-un festival de teatru și chiar dacă i-a fost greu s-a dus în fiecare zi acolo. E mare lucru! Urăște oamenii care nu își țin promisiunea.
Îți este frică că se apropie majoratul?
Nu, nu îmi este teamă neapărat, dar mă rog să aleagă ceva care să facă, dar să nu facă cu trudă, ci cu drag, nu cu obligație. Ea își dorea să facă regie, își dorea foarte tare să facă multimedia sau televiziune, e foarte creativă, dar sunt meserii care în România nu sunt așa bine remunerate și necesită extrem de mult timp să ajungi la un anumit nivel, să cauți sponsori pentru proiecte. Nu știu ce o să fie dar îmi doresc să facă ceva care să îi placă atât de tare și să fie fericită.
Cât de norocoasă ești că lucrezi în radio?
Sunt foarte norocoasă, eu vroiam să fiu doctoriță și pentru mine faptul că am ratat medicina a însemnat 6 luni de tristețe. Practic, pe mine Doamne-Doamne, m-a luat dintr-un domeniu și m-a dus în altul știind că de fapt nu o să fiu niciodată medic. Dar cred că de fapt fiecare moment greu este o experiență din care învățăm. Când am ajuns în radio nu am mai vrut altceva. De 15-16 ani mă trezesc la ora 5 și pentru mine nu e o corvoadă.
Te-ai gândit vreodată să nu mai faci radio deloc?
Nu. M-am gândit la un moment dat în pandemie să fac radio la mine acasă, e c un virus! Îmi intinsesem antenele să îmi fac un mic colț undeva, într-un colț de bucătărie și să fac radio online. Să vorbesc, să caut informații, să aduc lucruri adevărate și nu invaziile actuale de fake și mizerii.
Sunt multe de spus, îmi place podcastul meu Magic Life, în care radioul mă sprijină și descopăr oameni minunați.
Ce te deranjează cel mai mult în zona asta de radio și TV, ce ai elimina, ce ai păstra?
Mă uit la tot, sunt consumatoare de tot, este foarte mult de văzut, online-ul a depășit demult televiziunea clasică, omul vrea să își aleagă la ce se uită.
Ce invitați vrei să ai la podcastul tău?
Pe David Popovici îl aștept, pe Simona Halep, sunt mulți.
Care este cea mai mare frică a ta?
Am învățat să mi-o mai domin, nu îmi e clar ce o să fie cu forma de libertate care nu e o libertate controlată, mi-e teamă de oamenii care își acoperă cu „vopsea colorată” suferințele, aș prefera să ne vindecăm, să ne fie bine.
Cât de bine te completezi cu Mihai, soțul tău?
Noi am fost în contra timp întotdeauna. Eu muncesc de luni până vineri și el pleacă la cântări vinerea, dacă ne găsim lunea. Ne completăm în sensul în care după 20 de ani, atunci când el își dorește ceva să nu mă pun contra, am învățat că atunci când lucrurile nu sunt cum trebuie merg și mă plimb. Încercăm să evităm situațiile conflictuale.