Octavian Ursulescu, intrigat de absența României și la Eurovision 2025. Critică dur decizia TVR: „Au trimis nume care ne-au făcut de râs”

#Exclusiv Click!

Octavian Ursulescu, cel mai bun prezentator de evenimente, din România, este intrigat de faptul că România nu va participa la Eurovision, nici la ediția din 2025, care se va desfășura în Elveția. Celebrul amfitrion are un mesaj dur, prin intermediul Click!, pentru TVR, organizatorul selecției naționale Eurovision.

La Eurovision se fac „jocuri” geo-politice”

Octavian Ursulescu e de părere că „Eurovision” nu mai este de mult timp un concurs de creație:  

„Anul trecut TVR a refuzat la participe la concursul Eurovision, poziție corectă, dintr-un punct de vedere, pentru că se fac acolo la fiecare ediție „jocuri” geo-politice, ce maschează aranjamente și interese, ce nu au nicio legătură cu muzica. Să nu uităm că Italia s-a retras un timp, din concurs, deranjată această competiție ciudată, ce se îndepărtează tot mai mult de muzică.

Despre vremurile când pe această scenă triumfa ABBA

Și tot legat de Italia: în ultimii ani, s-a decis ca reprezentarea ei să aparțină câștigătorului de la Sanremo, dar iată că Olly, triumfător, anul acesta, a refuzat să participe, așa că va merge locul 2, Lucio Corsi. Vremurile când aici triumfau ABBA, Cliff Richard, Toto Cutugno, Johnny Logan, Sandie Shaw, Mary Hopkin, Lara Fabian nu par a se mai întoarce vreodată, pentru că niciunul din învingătorii din ultima vreme nu s-a impus în peisajul genului, de melodiile câștigătoare (pentru că, să nu uităm, este totuși un concurs de creație!) nu mai vorbesc”, spune el, exclusiv pentru Click!

Scandalul de acum trei ani cu organizatorii EBU

Octavian Ursulescu a adus în discuție și situația delicată pentru România, de acum trei ani:

„Ne amintim de scandalul, din urmă cu vreo 3 ani, când organizatorii, EBU, pur și simplu au furat punctele acordate de România și alte câteva țări, direcționându-le în așa fel încât să rezulte victoria piesei Ucrainei.

S-a revoltat atunci public însuși ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, iar TVR nici mai mult nici mai puțin a anunțat ritos că va da EBU în judecată, pentru ca apoi „să pună batista pe țambal”, că tot vorbim de muzică... După ce în anii anteriori cheltuise nejustificat sume uriașe, postul public declara brusc anul trecut că nu are 180.000 de euro pentru taxa de înscriere, decizia fiind luată în Consiliul de Administrație.

„Singurul care a protestat public atunci a fost Mihai Trăistariu”

Singurul care a protestat public atunci a fost Mihai Trăistariu, cel care deține până în acest moment recordul de punctaj obținut de țara noastră, în 2006, locul 4 cu melodia „Tornero”, de Eduard Cârcotă:

„El a atins o realitate: sunt țări mult mai mici decât noi care nu ratează nici o ediție: ”E ca și cum ai spune la fotbal că dacă am ieșit codași nu mai participăm anul următor la campionat! Nu ai dreptul să scoți muzica românească de pe harta lumii!

Era important să scrie și România pe ecran, chiar dacă avem ani mai buni sau mai proști. Au fost bani mult mai mulți pentru Olimpiadă, pentru fotbal, iar în 2023 au risipit 400.000 de euro pentru Eurovision ca să se ducă toți cu neamurile acolo!””.  

Absența României la Eurovision, decisă prin vot

Celebrul prezentator de evenimente nu este de acord cu modul în care s-a decis absența României la Eurovision:

„TVR vorbea atunci despre „constrângeri financiare” și despre dorința de „reprezentare la un nivel înalt” (ceea ce este o glumă, dacă ne gândim la anii anteriori!).

A reieșit că anul trecut au fost 5 voturi ”pentru”, 4 „împotrivă” și 4 „abțineri”, dar ce înseamnă să te abții de la a avea o părere tranșantă? De ce au mai venit acolo, remunerați, cei 4 „abținuți”? Probabil că și anul acesta a fost la fel, din moment ce din nou vom absenta...

Țara noastră a luat parte la Eurovision începând cu anul 1993. A mai absentat în 1995, 1997, 1999, 2001, dar atunci funcționau alte criterii de selecție, dar din 2002 am fost nelipsiți, de cele mai multe ori cu piese aparținând unor compozitori valoroși și cântate de artiști importanți”, mai spune Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!

„TVR nu suflă un cuvânt despre vinovații din ograda proprie”

Octavian Ursulescu mai e de părere că unii dintre artiștii desemnați de TVR să reprezinte România, la Eurovision, ne-au adus „retrogradarea”, ca în fotbal:

„Dar ia să vedem „nivelul performant înalt”, de care face caz TVR, care nu suflă un cuvânt despre vinovații din ograda proprie, care prin jurii neprofesioniste (membrii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor au fost tot mai excluși) și prin complicitate cu case de producție au trimis la Eurovision nume care s-au (și ne-au) făcut de râs, aducându-ne în situația jenantă de repetată „retrogradare”, ca la fotbal.

Deci să recapitulăm. În 2016, valorosul autor și solist rock Ovidiu Anton, fost lider al „Școlii vedetelor 2”, a lui Titus Munteanu (deci de la TVR!), triumfă la secția națională cu piesa „Moment of silence”, dar nu mai ajunge în finala europeană („ghinion”, cum ar zice un președinte...), din vina TVR – probleme tot cu banii, etc (dar e așa greu ca de la bun început să se pună deoparte în buget suma pentru înscriere?)”.

Când a început „dezastrul” la Eurovision, pentru România?

Prezentatorul de evenimente muzicale a făcut și o retrospectivă a ultimelor participări la „Eurovision”, pentru România. Care s-au dovedit a fi însă cu ghinion:

„În anul următor, avem ultima participare notabilă, fiindcă piesa „Yodel it”, aparținând lui Mihai Alexandru, membru al Uniunii Compozitorilor, deși interpretată de doi necunoscuți, Ilinca și Alex Florea (aveți cumva idee ce și unde mai cântă?), se clasează pe un excelent loc 7.

Din clipa aceea, începe dezastrul, ușor de anticipat pentru cei care au urmărit așa-zisele „selecții naționale”: în 2018, cu „Goodbye” (The Humans) - necalificare în finală, la fel, în 2019, cu „On a sunday” (Ester Peony).

Ovidiu Anton, defavorizat?

Preconizată a ne reprezenta în 2020, necunoscuta Roxen, altminteri fată drăguță, a fost menținută, printr-o decizie blamabilă, și pentru anul următor.

Ceea ce nu se făcuse însă și pentru Ovidiu Anton, în 2016, mai ales că acesta câștigase selecția națională! Iar rezultatul, în 2021, este cel așteptat: Roxen (desemnată fără selecție națională, printr-un parteneriat cu o casă de producție!), cu melodia ”Amnesia”, nu se califică nici ea în finală, la fel cum au stat lucrurile și în 2023.

Atunci, piesa D. G. T. (off & on), a lui Theodor Andrei, n-a trecut nici ea de semifinală. Doar în 2022 am obținut în finală un loc modest, 18, cu un...dansator, WRS, și piesa ”Llamame”.

„Ați mai auzit în muzica ușoară de cei trimiși, din 2017, încoace, de TVR, să ne reprezinte?”

Trecerea aceasta în revistă are un scop, ducând la o întrebare firească: ați mai auzit în muzica ușoară românească de cei trimiși de TVR să ne reprezinte, din 2017, încoace, la Eurovision?

Dacă ar fi fost așa, ar fi însemnat că ei au valoare și activitate, că lansează piese, că au concerte și că la Eurovision a fost doar un accident de parcurs, ceea ce evident n-a fost cazul. Concursul Eurovision are tot mai puține legături cu muzica, uneori și cu Europa.

An de an apar tot felul de ciudați, care reușesc să atragă atenția nu prin muzica lor, ci prin ținutele și evoluțiile șocante, unii dintre ei ajungând chiar să câștige trofeul, pentru că Eurovision are un public mai special, care votează intens”. 

Ce nemulțumiri a avut Sanda Ladoși, în 2004?

Solista Sanda Ladoși și-a manifestat nemulțumirea, în 2004, de faptul că delegația României a fost complet ignorată la Eurovision:

”Același Mihai Trăistariu este pe drept cuvânt indignat: ”Eurovision a devenit extravagant, nu mai contează calitățile vocale, ci altele, nu mai este un concurs de Creație”. Înainte de toate, TVR ar trebui să se asigure, dacă vom mai participa vreodată și dacă tot deplasează o delegație numeroasă, că artiștii noștri sunt respectați cum se cuvine.

Sanda Ladoși, locul 18, în 2004, cu piesa „I admit”, de George Popa, dezvăluia detalii dureroase:

„Delegația României a fost complet ignorată la interviuri, am fost sabotată pe scenă și marginalizată. Noi, care eram favoriți la pariuri și în discuțiile inițiale, ulterior nu am fost nicăieri invitați. Pe scenă noi și Malta am fost pur și simplu abrutizați. România nu e de umplutură, trebuie să fim prezenți, să existăm, chiar dacă Eurovision a ajuns un business””.

„Interesul pentru Eurovision a scăzut dramatic”

Mai sunt interesați artiștii și compozitorii români de această competiție europeană?

„Sigur că mai avem destui artiști de valoare, totul este ca ei să dorească să participe la Eurovision și în plus să și primească melodiile potrivite pentru Eurovision. N-am spus „frumoase, inspirate, cantabile, șlagăre”, etc, pentru că asta nu mai contează de multă vreme, acolo, specificul fiind altul și nu ține de muzică.

Din păcate, văzând mai întâi ce s-a petrecut la secțiile naționale, cu jurii ciudate, și apoi în finala Eurovision, cei mai mulți compozitori și interpreți de valoare au ales să ocolească acest concurs. De aici s-a ajuns la o marginalizare, interesul a scăzut dramatic.

Nimeni nu spune să participe, cel puțin la nivel de interpreți, marile vedete, acestea ar face-o doar dacă ar avea o piesă imbatabilă, la fel compozitorii reputați, care n-o mai fac, cam din aceleași motive, nici la Mamaia”, mai menționează Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!

De ce nu se cântă în limba maternă?

În încheierea interviului, Octavian Ursulescu a dorit să mai facă o precizare, demnă de luat în seamă, pe viitor:

„Un alt aspect demn de luat în seamă: de ce credem că doar cântând în limba engleză (sau în alte limbi) și imitând maniere componistice și interpretative la modă putem participa la Eurovision?

Republica Moldova ne-a dat de multe ori lecții prin utilizarea filonului național, nemaivorbind că la una din ediții solista din Serbia a triumfat cântând în limba maternă! Există, la nivelul Uniunii Compozitorilor, muzicieni mai tineri, de mare talent, cum ar fi Mihai Alexandru și Cristian Faur, care au participat deja (acesta din urmă cu acel „Let me try” care ne-a adus un incredibil loc 3, cu Luminița Anghel și Sistem), dar și Nicolae Caragia, Paula Seling, Adrian Despot.

Totul este să fie convinși că merită să se implice, printr-o jurizare profesionistă și o organizare impecabilă. Doar așa poate anul viitor să putem emite din nou pretenții”.

Eurovision 2025 se va desfășura, în Elveția, în perioada 13-15 mai, marea finală fiind programată pe 17 mai.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tori spelling
artist jpg
banner monica calofir jpg
banner angela similea jpg
mircea badea telefon ascultat vanzare publicitate conversatii 824387 jpg
loredana groza se saruta cu un cal jpg
eva longoria instagram jpg
image jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net