Postul îngrașă? Nutriționiștii ne învață, pas cu pas, ce și cum să mâncăm: „Cartoful, alimentul frate cu românul.” Rețeta delicioasă a Adinei Halas

#Exclusiv Click!

E adevărat că, în lungile perioade de post, ne îngrășăm, brusc, deși excludem din alimentație produsele lactate și carnea? Exclusiv prin intermediul Click!, nutriționista Codruța Pantelimon ne învață, pas cu pas, ce și cum să mâncăm, pentru a ne păstra silueta. Vă oferim și o rețeta delicioasă, propusă de vedeta tv Adina Halas, pentru Postul Paștelui.

„Îngrașă cantitatea și schimbarea”

Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a oferit câteva sfaturi, care ne ajută să nu luăm proporții, în Postul Paștelui, mai exact pe perioada 3 martie- 19 aprilie 2025:

„Postul nu îngrașă. Îngrașă cantitatea și schimbarea. Creierului nu îi place schimbarea, nu îi place să iasă din zona de confort. Iar atunci când primește alte comenzi, decât de obicei, reacționează atacând, adică se protejează crezând că vin vremuri grele pentru el, prin cerințe duble pentru a-și asigura protecția, apărarea.

Și uite așa, în loc de 300 g, de porție de tocăniță de cartofi, pe zi, ne trezim că mâncam dublu sau chiar triplu. Și în plus, ce bine merge pâinea întinsă, la sfârșit, în sosul din tocăniță, punând în cârca postului fiecare greșeală alimentară comisă.

„Inițiați în gând că nu veți muri de foame”

Dar, dacă ne setăm de la început îmbinarea postului religios cu detoxul organismului, chiar și pierderea unor kilograme, veți observa că păstrarea cantității este cheia secretului. Repetați-vă în gând că e doar vorba de schimbarea obiceiului și că totul este numai în creierul vostru.

Inițiați în gând că nu veți muri de foame, dacă serviți o salată Cezar, de exemplu, fără bucățelele de pui, și că tot ceea ce mâncați vă satură. Vă dau un pont aici: beți apă când vi se face foame. Apa s-a dovedit științific că este cel mai bun aliment”.

Maioneză delicioasă din caju

Poftiți la maioneză? O puteți prepara și din caju:

„Și, cochetând cu dieta vegană, de peste 10 ani, vă mai spun un secret: folosiți la salate dressing din caju crud hidratat. Este foarte sățios și hrănitor. Din același caju puteți face o delicioasă maioneză, pe care o încorporați cu legumele de la salată de beuf, însă fără carne. Cu mirodenii, condimente, piper, e un deliciu.

Același dressing și maioneză puteți obține din avocado. Aceste salate din legume variate și verdețuri preferate le puteți combina și cu paste făinoase integrale, diverse forme. Bucuria și tihna servirii mesei fac cât cea mai luxoasă cină de 5 stele”, mai spune Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!

„Cartoful, alimentul frate cu românul”

Cartofii îngrașă? Și da și nu. Iată în ce condiții:

„De asemenea, cine nu a ținut post și nu l-a binecuvântat cu alimentul, frate cu românul, cartoful? Conține carbohidrați, însă, servit până în ora 17.00, nu vă îngrașă. Importante sunt prepararea și cantitatea. De exemplu, cartofii la cuptor, cu ardei capia roșu, verde, galben, ceapă, usturoi, pentru gust (la alegere) și cartofii natur, presărați cu pătrunjel verde, nu îngrașă. Nu serviți însă la cină!

O să mă întrebați: „Unde sunt cartofii prăjiți în meniu?”. Poți mânca cartofi prăjiți de poftă, însă nu zilnic, nu seara și nu cantități uriașe. Cartoful fiert îl poți combina cu spanac cu și alte verdețuri, care vor apărea în curând: ștevie, lobodă, urzici, care sunt opărite 3 minute în apa clocotită, și, gata, pentru a nu le distruge nutrienții, ci de a beneficia de ei”.

Alte variante: Ciupercile, măslinele, avocado, fasolea uscată, verde, varza, conopida, brocolli 

Dacă vreți să evitați cartofii, mai aveți la dispoziție și alte variante:

„Vă garantez că aceste combinații sunt delicioase, completate cu un strop de ulei de măsline, dovleac, nuci. Alternați în aceste combinații cu verdețuri, pastele cu cartofii.

Puteți încercă cartofii dulci prăjiți, pentru a vă ostoi pofta de cartofi prăjiți și pentru un gust exotic, deosebit. Supele creme, din cartofi cu legume, cartof dulce, morcov și dovleac, vă vor aduce cu siguranță un plus de energie. Ciupercile, măslinele, avocado, fasolea uscată, verde, varza, conopida, brocolli și salata verde participă cu succes în alcătuirea meniului delicios și sățios”, ne-a mai spus specialista în nutriție Codruța Pantelimon.

Rețeta de humus a Adinei Halas, pentru un mic-dejun delicios

Adina Halas ne propune o rețetă delicioasă de humus, pentru micul-dejun, care poate fi servit și în Postului Paștelui:

„Pentru ingrediente avem nevoie de: 250 grame de boabe de năut fiert, din conservă, 3-4 linguri de tahini, pastă de susan, sucul de la o jumătate de lămâie mică, puțin pătrunjel verde, uneori folosesc coriandru sau busuioc, alteori, le combin. Mai adăug doi căței de usturoi, piper, sare, cumin, boia de ardei iute sau dulce, câteva linguri de ulei de măsline, două lingurițe de semințe de susan sau orice alte semințe, busuioc, oregano, mentă”.

 Iată și modul de preparare:

„Păstrează lichidul din conservă, după ce l-ai scurs. Amestecă împreună ingredientele, folosind un blender vertical. Dacă vrei o consistență mai moale a humusului, adaugă din lichidul din conservă. Pune humusul, într-un recipient, adaugă ulei de măsline, boia de ardei, plante aromatice și presară semințele. Se poate servi cu pâine sau cu legume. Poftă bună!”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
02 3 Landscape   Smiley, Alex Velea, Connect R   Nu Ma Ierta   DCDG jpg
image png
1 brooke shields jpg jpeg
banner olga balan jpg
colaj ben affleck angelina jolie gettyimages jpg
Banner Leonard Doroftei
banner geambasu jpg
banner rica raducanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net