Adio, sărmăluțe, șorici și caltaboși! Rețetele Adinei Halas, ușoare, ieftine și rapide, după mesele îmbelșugate de Crăciun: „Cartofii dulci sunt prietenii mei!”
Vedeta tv Adina Halas, pricepută și în arta gătitului, ne-a oferit două rețete, de cartofi dulci cu pește și de supă cremă de legume. Este un meniu ușor, după masa îmbelșugată de Crăciun.
„Cartofii dulci pot fi consumați și la dietă”
Adina Halas a trecut, în această perioadă, după mesele copioase de Crăciun, la un meniu ușor, preparatele ei fiind lesne de gătit chiar și de tinerele gospodine, fără prea mare experiență în bucătărie:
„Cartofii dulci sunt prietenii mei, mai ales că ajută la menținerea masei musculare, sunt o sursă de carbohidrați sănătoși și sunt mai bogați în nutrienți, decât cartofii albi. Pot fi consumați și la dietă. Una dintre cele mai la îndemână și gustoase metode este să îi pregătesc la cuptor. Coaja cartofilor dulci este subțire, deci nu trebuie neapărat îndepărtată, mai ales că are un conținut important de fibre, potasiu și de antioxidanți. Eu o las, uneori, alteori, nu”.
Rețeta de cartofi dulci cu pește. Mod de preparare
Iată și modul de preparare, cu timp redus de coacere:
„Am tăiat cartoful dulce rondele, cu grosimea de 1-2 cm, am presărat deasupra o combinație de roșii uscate, usturoi, busuioc, dar și rozmarin, sare și fulgi de ardei iute și i-am așezat pe hârtie de copt într-o tavă pentru cuptor. I-am lăsat aproximativ 35 de minute, la 170 de grade.
Ideal ar fi să îi încerci cu furculița, după 30 de minute, și, dacă intră ușor, sunt gata. Am pus, pe deasupra, după ce i-am scos din cuptor, și niște ulei de măsline. Sunt delicioși și merg și ca o garnitură, alături de orice. Eu îi prefer cu pește și cu salată”, spune Adina Halas, pentru Click!
Rețeta de supă cremă de legume: „Se pot adăuga și crutoane”
În această perioadă, în care organismul intră într-un proces de refacere, după consumul exagerat de mâncăruri grele, ideală este o supă cremă de legume. Aveți nevoie de: două cepe, 2-3 morcovi, țelină, păstârnac, 4 ardei capia, doi căței de usturoi, trei cartofi, albi sau dulci, puțin ghimbir ras, 200 ml smântână, busuioc, un pic de sare roz de Hymalaya, 4 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare:
„Se pun la fiert legumele, apoi se adaugă ardeiul capia. Când sunt aproape fierte legumele, se adaugă condimentele și sarea. Se strecoară supa și se păstrează și lichidul. Peste legumele strecurate se adaugă ghimbirul, usturoiul, smântâna de gătit și uleiul de măsline și se blenduiesc, adăugând treptat și din apa în care au fiert legumele, până se ajunge la consistența dorită, care ar trebui să fie potrivită și cremoasă! Se poate consuma cu pâine prăjită, crutoane”, a mai precizat Adina Halas.