Reacția actualului director Daniel Jinga în scandalul monstru de la Opera Română!: „Când puroiul iese la suprafață…”

Ultima actualizare:

Scandalul monstru iscat la Opera Română e departe de se stinge prea ușor. Actualul director Daniel Jinga a luat și el atitudine și a explicat ce se întâmplă, în acest moment, în instituția pe care o conduce și unde în prezent domnește haosul și degringolada. Angajații au făcut, deja, două petiții. Una dintre ele îl susține pe Daniel Jinga, în timp ce rivalului său la funcția de manager, Ștefan Ignat, i se scot din dulap scheleții, el fiind în trecut acuzat de hățuire de către amanta sa soprană.

La Opera Română, în prezent, domnește haosul și degringolada. O spun chiar angajații instituției, care au făcut deja două petiții în mediul on-line. 

Într-una dintre petiții, angajații spun că îl susțin pe actualul director Daniel Jinga, convinși că acesta le va pastra locurile de muncă, chiar și în urma comasării Operei Naționale cu Tinerimea Română. 

În tot acest timp, în presă s-au tot vehiculat informații din trecutul controversat al lui Ștefan Ignat, rivalul lui Jinga la funcția de manager al Operei. 

Ignat a fost acuzat de hărțuire, în 2021, de către fosta sa amantă, o soprană care i-a fost studentă la Conservator și pe care a și angajat-o apoi în instituție. Ignat susține, însă, că este victima unei campanii de defăimare, el câștigând procesul în urma căruia acuzațiile de hărțuire s-au dovedit a fi nefondate. Ștefan Ignat cere acum să revină la conducerea Operei, post din care a fost demis în 2021, în urma scandalului de hărțuire.

Ce spune actualul director Daniel Jinga despre scandalul iscat la Operă? Este susținut de o mare parte din angajați! 

 „Sunt foarte multe de spus, pentru că discuția se poate purta pe cel puțin 3 planuri - legal, sindical, și administrativ. 

Opinia mea se cristalizează de la o zi la alta, capătă contur si contrast, pentru că, în vremurile tulburi, atunci când puroiul iese la suprafață, înțelegi cu adevărat care au fost și sunt de fapt problemele cronice ce au generat în ultimii 15 de ani prea multe scandaluri și instabilitate la ONB”

 „În ultimii ani, am căutat evitarea scandalurilor”

“În ultimii ani, din poziția de manager al acestei instituții, am căutat în primul rând îngroparea, evitarea scandalurilor. Am fost dispus sa fac nenumărate concesii în slujba acestui ideal, pentru ca am înțeles cât de greu se poate construi și cât de ușor se poate distruge. 

Există, în legătură cu acest HG de unire între ONB și <<Tinerimea Română>>, două lucruri nenegociabile din punctul meu de vedere și care în mod fericit sunt garantate de actul administrativ aflat în dezbatere publică și care, cu siguranță, după scurgerea acestei perioade de dezbateri, vor fi și mai explicit evidențiate în textul proiectului de HG - Păstrarea specificității artistice pe care fiecare instituție componentă o are deja și grija față de situația contractuală a tuturor angajaților însumați în noua structură organizatorică.

În afara acestor lucruri de la care trebuie pornit în mod fundamental, UNIREA aduce următoarele Beneficii publice: 

1. Completează schema de posturi cu un număr de posturi temporare per proiect, aducând ONB mai aproape de media UE de angajați într-un teatru de operă (1.000-1.200).

2. Se formează  un departament puternic dedicat tinerilor muzicieni. Acesta va cuprinde Studio de Opera, Orchestră Natională de Tineret, Cor de Cameră, Studio de balet pentru tineret. Tinerii muzicieni vor avea o experiență mai densă și mai bogată fiind implicați atât în spectacolul de operă, cât și în concerte simfonice, devenind mai competitivi pe piața muncii din țară sau din străinătate.

3. Deoarece Indicatorii economici ai ONB pentru 2027 au fost îndepliniți deja din 2023, HG-ul sprijină progresul Operei astfel încât creșterea să fie sustenabilă.

4. Se eficientizează actul administrativ făcându-se economii consistente în ceea ce privește posturile de conducere. Bugetele trebuie să  ajungă prioritar către actul artistic și nu către aparate administrative stufoase.

În concluzie, Unirea înseamnă progres instituțional, atât pentru ONB, cât și pentru <<Tinerimea Română>>, dar înseamnă în mod specific și plenar o șansă reală acordată tinerilor artiști!”, susține actualul director al Operei. 

 „De ce ar prefera unele persoane Dezbinarea?”

Jinga este de părere că există, la acest moment, persoane care preferă dezbinarea în această instituție lirică de prestigiu. 

 „Rămâne totuși o întrebare - De ce ar prefera unele persoane Dezbinarea în locul Unirii? De ce s-ar opune progresului instituțional și performanței? De ce ar folosi cuvinte precum <<Desființare>>în loc de <<Se Înființează>>? De ce ar vorbi despre <<dez- Naționalizare>>, în loc de <<Românizare>> și <<întoarcere la tradiție>>?

Excluzându-i din ecuație pe cei cu vădite interese personale, din discuțiile nenumărate avute în aceste zile cu angajații celor două instituții, aș evidenția două mari dorințe apărute în urma dezbaterii publice pe acest subiect:

1.Adoptarea denumirii de Opera Națională Română;

2.Specificarea explicită in textul HG-ului a modului de preluare a personalului.

<<Încadrarea/preluarea  personalului în numărul de posturi aprobat şi pe noile funcţii din cadrul Operei, precum şi stabilirea drepturilor salariale aferente se realizează în baza actelor adiționale  în termen de maximum 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de funcţii>>.

Cred că oamenii sunt mai presus de funcții, artiștii trebuie sa fie eleganți și sa dialogheze în cadru civilizat, trebuie chiar să promoveze omogenitatea și comuniunea. 

Cred că, într-o instituție de cultură, totul trebuie să se subordoneze Culturii, și mai cred că Tineretul si educația prin cultură reprezintă speranța într-un viitor mai bun și mai frumos!”, a mai spus Jinga, într-o postare pe rețelele de socializare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aeroport  jpg
masina volan pixabay1 jpg
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
image
actualitate.net
image
actualitate.net