Povestea lui Dumitru Mociorniţă, unul dintre cei mai bogați români din perioada interbelică. Și-a trăit ultimele zile în sărăcie, într-o pivniţă
Dumitru Mociorniţă, născut în 5 august 1885 într-o familie de ţărani săraci din comuna prahoveană Ţintea-Băicoi, a fost un exemplu clasic al visului românesc despre succes. Deşi a pornit de la zero, cu gândul la o viaţă mai bună, a reuşit să-şi construiască un imperiu în industria pielăriei, fiind unul dintre cei mai mari producători de încălţăminte din România interbelică.

Cum a început aventura sa antreprenorială
În ciuda condiţiilor dificile din copilărie, Dumitru Mociorniţă s-a dovedit a fi un tânăr cu un spirit antreprenorial puternic. După patru clase de şcoală primară, s-a mutat la Ploieşti pentru a-şi continua studiile, iar mai târziu în Capitală, unde a absolvit Liceul Economic „Kretzulescu“. Un moment crucial din viaţa sa a fost acordarea unei burse pentru a studia la École Supérieure de Commerce din Paris, unde a învăţat despre marile industrii ale Vestului. După ce a făcut practică în diverse fabrici din Franţa, Anglia şi Germania, Mociorniţă a ales să se întoarcă în România, convins că oportunităţile sunt de nerefuzat pe plan local.
Aventura sa antreprenorială a început cu o revelaţie pe frontul Primului Război Mondial. În timp ce era mobilizat în Armata Română, a observat lipsa de echipamente adecvate, cum ar fi bocancii, cizmele şi şeile pentru cai. Această constatare i-a oferit ideea de a înfiinţa o fabrică de încălţăminte pentru soldaţi, la care s-a adăugat viziunea de a deveni furnizorul principal pentru întreaga armată română. Astfel, cu ajutorul unui împrumut de 30 de milioane de lei, Dumitru Mociorniţă a construit în 1925 o fabrică modernă în Bucureşti, folosind cele mai performante utilaje din Germania şi Marea Britanie, scriu cei de la Historia.
Fabrica a devenit, în câțiva ani, cel mai mare producător de încălțăminte din România
În doar câţiva ani, fabrica sa a devenit cel mai mare producător de încălţăminte din România. Reclamele din acea perioadă subliniau calităţile superioare ale produselor sale, care erau cusute solid cu maşini americane Good Year şi aveau talpa impermeabilă, igienică şi confortabilă.
Afacerile sale au continuat să crească, iar în 1938 avea deja un capital de peste 200 de milioane de lei. Fabrica lui Dumitru Mociorniţă era prezentă în marile oraşe ale României, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a devenit furnizorul principal de echipamente pentru Armata Română. Toate acestea păreau să contureze o viaţă de succes, dar tragedia a lovit la începutul regimului comunist.
Și-a trăit ultimele zile într-o pivniță
După instaurarea regimului comunist, proprietăţile şi afacerea sa au fost naţionalizate, iar Mociorniţă a pierdut totul. A trăit ultimele zile într-o pivniţă, în sărăcie, văzându-şi averea furată şi tot ce muncise o viaţă întreagă dispreţuit de cei care au preluat puterea. Moştenitorii săi încă luptă pentru a recupera ceea ce i-a fost confiscat.