Reacția psihologului Radu Leca, în cazul profesorului universitar îmbrăcat în fustă mini: „Să nu mai judecăm!”. Designerii nu îi iartă însă ținuta scandaloasă: „Ține de circ!”
În cazul atât de dezbătut al profesorului universitar dr. Andrei Nae, din cadrul Universității București, care vine la cursuri îmbrăcat în fustă scurtă, psihologul Radu Leca a dorit să facă unele precizări, exclusiv pentru Click!
Iar designerul vedetelor, Florin Burescu, a analizat, din punct de vedere stilistic, ținuta scandaloasă în care lectorul a fost surprins, pe stradă, zilele trecute.
Radu Leca: „Avem de-a face cu o exprimare a creativității”
Psihologul Radu Leca a menționat, exclusiv pentru Click!, referitor la scandalul declanșat de profesorul Andrei Nae, de la Universitatea București, după ce s-a afișat în haine de damă, la ore, dar și pe stradă:
„În cazul profesorului, care s-a îmbrăcat în haine de damă, el fiind bărbat, avem de-a face cu o exprimare a creativității, din punctul meu de vedere. Ar fi minunat să încercăm să nu mai judecăm, căci, cu cât vom judeca mai mult cu atât mai mult ne vom da seama cât de limitați suntem.
E adevărat că pălăria nu se poartă la interior, și că i-ar fi stat foarte bine într-o rochie lungă, cu spatele gol. Neagră fiind i-ar fi pus în valoare calitățile fizice. Dar, dânsul a ales o exprimare care, din punct de vedere creativ, să stârnească această avalanșă fenomenală de discuții în mediul virtual”.
Radu Leca a mai precizat, exclusiv pentru Click!:
„Părinții cu siguranță că sunt revoltați, iar aproape toți studenții vor fi încântați de prestația dânsului și, nu-i așa, vor încerca și ei, la rândul lor, să fie ca el”.
Florin Burescu, designer: „O ținută dizgrațioasă, pentru un bărbat!”
Iată însă ce spune, exclusiv pentru Click!, și designerul vedetelor, Florin Burescu. Acesta este de părere că ținuta nu a fost inspirat aleasă și că aparițiile sale în public, îmbrăcat în haine de femeie, nu-l pun într-o lumină bună, ca profesor:
„Din punct de vedere stilistic, în primul rând, e de precizat că aceste tricouri Polo sunt purtate strict pentru sport, nu le combini cu pălărie de soare și cu gentuță din piele. Iar când ai burtă, și am văzut des pe stradă, și la femei, nu lași colăceii la vedere. Mi se pare o ținută dizgrațioasă, pentru un bărbat.
Indiferent ce face el acasă, în patul lui, nu e treaba nimănui, are dreptul ca în intimitatea lui să facă ce vrea fără să deranjeze pe cineva, însă să apari așa, pe stradă, ține de circ, de panaramă, este extraordinar de urât. În plus, se pune el într-o postură foarte prostă.
Fiind cadru didactic, ar trebui să fie un exemplu pentru generațiile lui și ele să-l urmeze, dar mi-e teamă să nu se găsească vreo 2-3 rătăciți care să-l imite. Clar, e inadmisibil! Să ieși așa dezgolit, pe stradă, cu picioarele și cu brațele alea, în haine de damă, niciodată!”.
Unii internauți îi țin partea, alții îl contestă: „Mai multă piele nu înseamnă sexy!”
Internauții s-au împărțit rapid în două tabere. Dacă unii, mai libertini în gândire, îi țin partea, susținând că ținuta vestimentară nu are legătură cu competența profesională, alții, dimpotrivă, nu-s deloc de acord cu atitudinea lui, ca profesor:
„Și care e problema? De ce atâta ură aruncată asupra acestui om?”, „Este râsul, plânsul acestei lumi! Mă oripilez ce modele își aleg cei din tânăra generație!”, „E chiar de prost gust, ești profesor, trebuie ceva să îți acopere picioarele, mai multă piele nu înseamnă sexy””, sunt câteva dintre mesajele acestora, pro și contra.
Reacția Universității din București: „Trăim într-o țară democratică!”
Universitatea din București este însă de părere că înfățișarea dr. Andrei Nae nu a avut niciun element de indecență: „Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez?
Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime. Cu siguranță, nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”, a spus purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea.
Performanțele profesionale ale controversatului profesor
La o scurtă privire pe site-ul Universității din București, aflăm că lectorul de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine „predă cursul de masterat <<Jocurile video şi identitatea culturală>> şi cursul opţional<<Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative>> pe lângă seminare de practica limbii engleze şi literatură americană. Începând cu 2019, el este directorul proiectului de cercetare „Discurs colonial în jocurile video", finanţat de UEFISCDI.
Andrei Nae a publicat mai multe studii sub formă de cărţi, capitole şi articole, printre care se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games publicată de Routledge în 2021.