Recunoști artistul? A avut o singură iubire, o carieră întinsă pe aproape șapte decenii și a încântat generații de români

Gică Petrescu, un nume care a răsunat puternic în inimile românilor timp de aproape șapte decenii, a fost un artist desăvârșit, un simbol al muzicii de petrecere și ușoare românești. Cu melodiile sale inconfundabile, el a încântat generații după generații, aducând bucurie și nostalgie prin versurile sale. Deși a avut o carieră impresionantă, viața sa personală a fost marcată de o singură iubire adevărată, a cărei pierdere l-a aruncat în depresie.

Gica Petrescu și Cezarina Moldoveanu. Foto: ahiva.
Gica Petrescu și Cezarina Moldoveanu. Foto: ahiva.

O viață dedicată muzicii

Născut la București pe 2 aprilie 1915, Gică Petrescu a fost crescut într-o familie cu o puternică apreciere pentru educație și muzică. Tatăl său, funcționar poștal cu studii la Geneva, și mama sa, o pianistă talentată, i-au insuflat dragostea pentru muzică încă de mic. În 1930, talentul său a fost descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, iar cariera sa muzicală a început să prindă contur.

Petrescu a excelat în diverse genuri muzicale, de la muzică ușoară și populară, până la operetă și muzică de revistă. Primul său contract de solist a venit în 1931 la Restaurantul-terasă „Princiar” din București, iar în 1933 a fost angajat la luxosul Galeries Lafayette. Renunțând la studiile de drept, s-a dedicat complet muzicii, devenind „regele cântecelor de petrecere” din România.

Repertoriu vast și melodii nemuritoare

Gică Petrescu a cântat peste 1.500 de melodii, multe dintre ele devenind șlagăre de neuitat. Cântece precum „Fetiţe dulci ca-n Bucureşti”, „Costică, Costică”, „Ia mai toarnă un păhărel”, „Du-mă acasă, măi, tramvai”, „Cel mai frumos tangou”, „Să-mi cânţi cobzar” sau „Iubesc femeia” au rămas în sufletele românilor. Multe dintre aceste piese au fost compozițiile sale, printre care se numără „Căsuţa noastră“, „Dă-i cu şpriţul pân’ la ziuă“ și „Uite-aşa aş vrea să mor“.

Relația cu regimul comunist și Nicolae Ceaușescu

Muzica sa, plăcută și nepolitizată, era pe gustul liderilor regimului, inclusiv al lui Nicolae Ceaușescu. Gică Petrescu a cântat la numeroase petreceri organizate de Ceaușescu, bucurându-se de un statut special. Deși cânta melodii despre petreceri și băutură, el însuși nu a făcut niciodată excese, menținând un stil de viață sănătos.

Elena Merișoreanu și regretata Stela Popescu au confirmat „trecerea” pe care o avea în fața cuplului Ceaușescu. De exemplu, la una dintre petrecerile de Anul Nou, când artiștii nu primiseră nici măcar apă, Gică Petrescu a avut curajul să-l abordeze pe Ceaușescu cu un pahar de șampanie gol, atrăgând atenția asupra nevoilor colegilor săi.

O singură iubire și depresia ulterioară

Viața personală a lui Gică Petrescu a fost marcată de o singură mare iubire: soția sa, Cezarina Moldoveanu. Medic stomatolog și poetă, Cezarina a fost partenera sa de viață și de creație, scriind versurile multor piese și traducând cântece pentru el. Moartea ei în 1989 l-a devastat, aruncându-l într-o adâncă depresie. De atunci, cariera sa muzicală a intrat într-un declin, artistul retrăgându-se aproape complet din lumina reflectoarelor.

Moștenirea lui Gică Petrescu

Gică Petrescu a murit pe 18 iunie 2006, la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă un vast patrimoniu muzical și amintiri de neuitat pentru cei care l-au ascultat. Fără moștenitori, artistul și-a dorit ca garsoniera sa din centrul Bucureștiului să fie transformată într-un muzeu, o dorință încă neîmplinită.

Longevitatea și impactul său asupra muzicii românești rămân impresionante, iar melodiile sale continuă să fie ascultate și iubite. Gică Petrescu a fost, fără îndoială, un artist al unei singure iubiri, dar și al unui public care l-a adorat timp de decenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Roxana Ostroveanu jpeg
Banner Dan Negru
anca turcasiu colaj instagram jpg
BeFunky collage (31) jpg
jude law hKG2 0334 ewrC6Pl3 N2UKvDIV 20230407034312 jpeg
banner irinel columbeanu png
toma cuzin jpeg
Banner 70+
image
actualitate.net
image
actualitate.net