Orașul din România distrus complet de Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au fost demolate

Ultima actualizare:

În inima Bucureștiului, a existat odată un cartier ascuns, plin de viață și de farmec, cu locuințe cochete și grădini mici, care a fost complet distrus de Nicolae Ceaușescu. Peste 40.000 de locuințe au fost demolate, iar locul pe care mulți îl numeau "acasă" a devenit doar o amintire dureroasă pentru cei care au trăit acele vremuri.

București. Foto: arhiva.
București. Foto: arhiva.

Istoria uitată a cartierului Uranus

Cartierul Uranus, situat în centrul Bucureștiului, era o zonă vibrantă și plină de istorie. Cu case cochete și grădini îngrijite, acest cartier reprezenta un refugiu de liniște și frumusețe urbană. Cu toate acestea, în anii '80, Nicolae Ceaușescu a ordonat demolarea întregului cartier pentru a face loc ambițiosului său proiect, Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului. Decizia a fost motivată de dorința de a moderniza orașul și de a șterge orice vestigii ale trecutului care nu se potriveau viziunii sale pentru un București nou.

Demolările au avut un impact devastator asupra comunității locale. Familiile au fost strămutate forțat, fiind relocate în blocurile construite în grabă în apropierea fostului cartier. Istoricii estimează că o cincime din vechiul București a fost rasă de pe hartă. Pentru mulți, pierderea locuinței a fost insuportabilă, conducând la tragedii personale: "După ce au fost luați din case de sistemul comunist, o parte dintre aceștia s-au sinucis sau au murit de inimă rea", relatează istoricul Dan Falcan.

Pierderi culturale inestimabile

Această practică de demolare a vechilor construcții pentru a face loc noilor proiecte nu a fost unică în istorie. Dan Falcan amintește, pentru Adevărul, că "și Napoleon al II-lea a făcut același lucru. A dărâmat monumente valoroase, fără să-l intereseze, doar pentru a-și construi Noul Paris".

Printre clădirile demolate la ordinul lui Ceaușescu se numără și Mănăstirea Văcărești, un monument de o importanță culturală și istorică deosebită. Aceasta a fost descrisă de experți drept o "crimă culturală" în istoria României. Alte edificii religioase de mare valoare, precum bisericile Sfântul Nicolae Crângași, Sfânta Vineri sau Sfântul Spiridon, au fost de asemenea distruse. Unele dintre acestea au fost reconstruite după căderea regimului comunist, dar nu mai păstrează autenticitatea și farmecul original.

Demolările masive au avut și consecințe neașteptate, precum creșterea numărului de câini fără stăpân în București. Odată cu evacuarea oamenilor, mulți dintre aceștia și-au abandonat animalele de companie, ceea ce a dus la o problemă semnificativă de maidanezi care a persistat timp de decenii și a generat dezbateri aprinse în societatea bucureșteană.

Cartierul Uranus și povestea sa tragică reprezintă un capitol uitat din istoria Bucureștiului. Distrugerea acestui cartier nu doar că a schimbat peisajul urban, dar a avut un impact profund asupra vieții locuitorilor săi și asupra patrimoniului cultural al orașului. În prezent, doar amintirile și relatările celor care au trăit acele vremuri mai păstrează vie imaginea orașului ascuns în inima Bucureștiului, distrus de ambițiile unui regim dictatorial.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lapte pixabay jpg
Haan PalcuChang colaj instagram jpg
planta ciocolata jpeg
descoperire1 jpg
inundatii galati facebook jpg
Rugaciune jpg
Clanul sicilienilor
cicoarea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net