Nicolae Ceaușescu și-a ascuns data zilei sale de naștere. Când s-a născut, de fapt, dictatorul

În urmă cu 35 de ani, Nicolae Ceauşescu era omagiat cu mare fast pe 26 ianuarie cu ocazia împlinirii vârstei de 71 de ani. Pe străzile marilor orașe se organizau tot soiul de evenimente care îl omagiau, iar oamenii erau aduşi din fabrici şi uzine, special pentru a asista la ele. Însă, fostul dictator nu s-a născut, de fapt, în data de 26 ianuarie 1918.

Nicolae Ceaușescu și-a ascuns data zilei sale de naștere / foto: arhiva Click!
Nicolae Ceaușescu și-a ascuns data zilei sale de naștere / foto: arhiva Click!

Documente mai puţin cunoscute au fost date publicităţii de Arhivele Naţionale ale României, pe 26 ianuarie 2022. Nicolae Ceaușescu nu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, ci cu trei zile mai devreme, pe 23 ianuarie 1918.

Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti (Lavinia Betea, Ceauşescu şi epoca sa, Editura Corint, Bucureşti, 2021, p. 17-18)", potrivit adevărul.ro.

De asemenea, dovada faptului că nu data de 26 ianuarie era data reală a nașterii lui este înscrisă și în fişa lui Nicolae Ceauşescu din Registrul Stării civile pentru naşteri din Scorniceşti, comuna natală a dictatorului.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în data de 23 ianuarie 1918

„Act de naştere din anul una mie nouă sute optsprezece luna Ianuarie ziua două zeci şi şase, la orele douăsprezece amiazi. În ziua de două zeci şi trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut la casa părinţilor săi din comuna Scorniceşti, Judeţul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruţa Ceauşescu, fiu al dlui Andruţa Ceauşescu de ani douăzeci şi cinci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, şi al d-ei Licsandra Ceauşescu, născută Florea D. Militaru, de ani două zeci şi patru, de profesie Agri­cultoare, domiciliată în comuna Scorniceşti. Naşterea ne-a fost anunţată de către tatăl copilului care ne-a înfăţişat copilul.

Prezenta declaraţiune ne-a fost făcută în prezenţa martorilor dl Chiriac Nicolaie, de ani cincizeci, de profesie agricultor domiciliat în Comuna Scorniceşti judeţul Olt, dl Andrei Ceauşescu, de ani şaptezeci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, judeţul Olt, cari după ce li s-a cetit actul, l-au subscris împreună cu declarantul şi cu noi Simeon Pălutescu Primar şi ofiţerul de stare civilă din comuna Scorniceşti, judeţul Olt, şi dl Costea Rădulescu, notarul comunei Scorniceşti, judeţul Olt. Declarantele au semnat iar martori au subscris carte sau subscris de noi”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Salariu minim european FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
seceta dolj1 jpg
ips teodosie elena lasconi alina gorghiu jpg
image png
pensie jpg
ficat jpg
5cfd36c6c65034114c08d2872a43052d jpg
Tabula Regia Tg  Mures jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net