Cine a compus melodiile celebre „Du-mă acasă măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor”. Era un artist care a murit singur și sărac

Două dintre cele mai cunoscute și îndrăgite melodii românești au fost, de-a lungul vremii, „Du-mă acasă, măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor”. Au apărut în anii 70, însă puțini sunt cei care știu cine este cel care le-a făcut cunoscute.

Gică Petrescu / Sursă foto: arhivă presă
Gică Petrescu / Sursă foto: arhivă presă

Gică Petrescu este autorul melodiilor „Du-mă acasă măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor”

Cel care a scris celebrele melodii de petrecere, s-a numărat printre cei mai îndrăgiți artiști din România. Acesta a avut o carieră muzicală de peste 7 decenii și a cântat mai mult de 1500 de melodii. Multe dintre ele au fost compune chiar de el, așa cum sunt și cele două menționate mai sus. Este vorba despre Gică Petrescu, născut pe 2 aprilie 1915, în Capitală. Cea care l-a îndrumat în cariera muzicală a fost chiar mama sa, care din păcate a decedat în urma unei boli crunte la stomac.

Gică Petrescu a cântat într-un ansamblu școlar, iar la o serbare a fost descoperit de Ion Vasilescu, compozitorul care l-a consacrat. În anul 1933, pe când avea doar 18 ani, cântărețul a fost angajat ca solist vocal în cadrul Galeries Lafayette, un local occidental de lux. A studiat 2 ani la Conservatorul din București, iar apoi a făcut doi ani la Drept, însă a renunțat la facultate în detrimentul muzicii.

A fost pe front în cel de-al Doilea Război Mondial și a scăpat cu viață de la cutremurul din 1977

Gică Petrescu avea 21 de ani când fost trimis pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu mi-e frică de moarte. Asta nu înseamnă că o sfidez. Când va fi să fie?! Asta numai Dumnezeu știe. Conduceam o mașină cum numai în filmele cu Stan și Bran se mai poate vedea. Eram, de obicei, trimis să duc medicamente la spitalele de prim ajutor, din imediata apropiere a frontului.

Cum mă lansasem deja în muzică și oamenii începuseră să mă cunoască, trăgeam câte o cântare pentru răniți de câte ori puteam sau mi se cerea. Mergeam oriunde era nevoie de mine”, mărturisea Gică Petrescu pentru Libertatea.

Artistul a scăpat ca prin minune chiar și de la cutremurul din 1977. Pe 4 martie, în timpul dezastrului, Gică Petrescu se afla în sediul Radiodifuziunii, unde filma pentru o emisiune. Spre deosebire de colegii săi Toma Caragiu, Doina Badea sau Alexandru Bocăneț care și-au găsit tragicul sfârșit la acel moment, cântărețul a fost cel mai norocos. 

I-a murit soția și a rămas singur 20 de ani

Gică Petrescu a trecut prin multe greutăți de-a lungul vieții sale. Însă, cea mai dureroasă perioadă a fost atunci când soția sa a decedat. Cântărețul a trăit singur mai bine de 2 decenii și nu a reușit să treacă niciodată peste moartea sufletului său pereche.

„El nu mergea nicăieri fără ea. Erau nedespărţiţi şi – dacă mă întrebaţi – părerea mea e că ea îi era superioară lui Gică. Dar s-au iubit foarte mult. S-au întîlnit la Teatrul de Revistă, unde era Cezarina în tinereţe… o femeie frumoasă! De-altfel, nu aveai ce să cauţi la Revistă dacă nu arătai ca o Miss. Părinţii lui nu au vrut-o, însă, în familia lor pe Cezarina, care era femeie divorţată”, spunea muzicologul Viorel Cozma despre cei doi soți, potrivit dilemaveche.ro.

În anul 2006, pe data de 18 iunie, Gică Petrescu a fost găsit mort în casă de către echipajele de salvare. Fiind sărac, bolnav și singur, în ultimii săi ani de viață, cântărețul a trăit mai mult din mila vecinilor. Acesta s-a stins la vârsta de 91 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
449511188 886549006839280 8344282868118880317 n jpg
image
image
image
image
image
image
image png
andreea marin facebook jpg
cub gabi badalau claudia patrascanu png
banner mihai traistariu radu leca png
alin ionescu cristina spatar jpg
kesha benzinarie profimedia jpg
banner Velniciuc, Fuego, Marciuca png
veins of a broken heart jofng5tb4f8vzm4x logo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net