Rețeta de gogoșari umpluți cu varză a Elenei Merișoreanu, cu un ingredient secret: „Ies un deliciu!”. De ce nutriționiștii interzic oțetul în murături?

#Exclusiv Click!

Artista de muzică populară Elena Merișoreanu  (77 de ani) este și o foarte bună gospodină, cămara ei fiind plină cu provizii pentru iarnă. Ne-a oferit, exclusiv pentru Click!, delicioasa ei rețetă de gogoșari, umpluți cu varză roșie și albă, în care adăugă și un ingredient secret. Iar nutriționista Codruța Pantelimon ne-a explicat de ce este de evitat oțetul în conservele pentru iarnă. Am aflat și cât de sănătoase sunt, de fapt, murăturile și ce mix incredibil de vitamine conțin.

Cum prepară Elena Merișoreanu gogoșarii umpluți cu varză?

Marea iubitoare de folclor Elena Merișoreanu recunoaște că are ajutoare la bucătărie, mai ales toamna, la prepararea conservelor pentru iarnă. Ne-a oferit o gustoasă rețetă de gogoșari umpluți cu varză, pe care a învățat-o de la mama ei.

„Vă spun sincer, rețeta asta, a mea, e un deliciu, am făcut-o mereu. Spălăm bine gogoșarii, le tăiem codițele, scoatem semințele și îi lăsam un pic la scurs. Apoi luăm varză albă și roșie, le tăiem feliuțe subțiri, pe care mai apoi le băgăm în gogoșari, așa, combinate.

Așezăm gogoșarii frumos în borcane, în care mai punem hrean, țelină, usturoi, boabe de muștar, piper, foi de dafin, puteți pune și frunze de țelină, se văd frumos, plus busuioc și mărar uscat. La sfârșit, preparăm saramura, apă cu sare, o fierbem și o turnăm peste gogoșari. Evit oțetul, nu-mi face bine la stomac.

Eu mai pun, ca ingredient secret, și câteva linguri de miere, cam una, la 5 litri de conținut. Acoperim cu folie de celofan, legăm borcanul la gură, înșurubăm capacul și, până la primăvară, nu ai treabă! Le depozităm în cămară sau în beci. Ies un deliciu!”.

„Murăturile conțin vitamina C, complexul de B-uri, în special B12”

Saramura este, de fapt, cea mai veche metodă de a păstra alimentele. Nutriționista Codruța Pantelimon ne dezvăluie, exclusiv pentru Click!, și ce vitamine importante pentru organism conțin murăturile:

„Sarea, leac și medicament, era tribut scump încă de pe vremea imperiilor. Este menționată chiar și în cărțile biblice. Așadar, cea mai veche sursă de a pastra unele alimente în sezoanele reci era saramura. Toate calitățile nutritive erau concentrate în timpul fermentației deoarece sarea „trăgea” apa din legume și din fructe.

Mutările conțin vitamina C, fier, complexul de B-uri, în special B12. Murăturile în saramură sunt benefice pentru că livrează o serie de bacterii prietenoase organismului, pre și pro biotice, care inhibă la nivelul intestinelor dezvoltarea microbilor”.

Nutriționista Codruța Pantelimon: „Oțetul distruge bacteriile prietenoase din murături”

Codruța Pantelimon explică și de ce sunt de preferat murăturile preparate în saramură, în sare, și nu în oțet, mai ales gogoșarii:

„Prin conservarea în oțet, aceste culturi bacteriene lactice, prietenoase intestinelor, sunt distruse în timpul fermentării. Așadar, pentru o digestie ușoară și sănătoasă prin enzimele concentrate și a bacteriilor pre și pro biotice de preferat sunt murăturile în saramură, la care adaugăm diverse plante aromatice și condimente pentru o îndelungă păstrare.

Sarea grunjoasă, extrasă direct din salină, fără niciun aditiv adăugat e cea mai bună. Atenție, citiți eticheta înainte de utilizare în scop culinar!”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
Banner Loredana Groza
Banner Andrei Aradits
cristina cioran gravida (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net