Saint Patrick's Day. Obiceiuri şi tradiţii

Ultima actualizare:

    Saint Patrick's Day: Patricipaţi la parada organizată anul acesta la DublinFoto: AP
Saint Patrick's Day: Patricipaţi la parada organizată anul acesta la DublinFoto: AP

Saint Patrick’s Day este o sărbătoare tipic irlandeză, care are loc la data de 17 martie şi marchează viaţa şi moartea Sfântului Patrick, patronul spiritual al Irlandei.

Saint Patrick’s Day a devenit o sărbătoare oficială creştină la începutul secolului al XVII-lea şi e ţinută de Biserica Catolică, Biserica Anglicană, Bisersica Ortodoxă şi cea Luterană. Ziua îl comemorează pe Sfântul Patrick şi marchează ajungerea creştinismului în Irlanda. În plus, cei care sărbătoresc Saint Patrick’s Day, celebrează cultura şi moşternirea irlandeze.

Saint Patrick’s Day e sărbătoare naţională în Republica Irlandeză, Irlanda de Nord, provinciile canadiene Newfoundland şi Labrador şi în colonia britanică Montserrat. În plus, diaspora irlandeză din jurul lumii organizează parade şi alte activităţi cu ocazia sărbătorii, mai ales în Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Argentina, Australia şi Noua Zeelandă. De câţiva ani, Saint Patrick’s Day a ajuns şi în România, unde este sărbătorită cu o paradă şi multe baruri organizează petreceri tematice.

Saint Patrick’s Day: Cine a fost Sfântul Patrick

Saint Patrick's Day: parada de anul acesta din Dublin
Saint Patrick's Day: parada de anul acesta din Dublin

Sfântul Patrick este sfântul patron al Irlandei, deşi nu era irlandez. Născut, se pare, în Britania Romană, în secolul IV, într-o familia bogată, el a fost răpit de irlandezi şi dus în Irlanda ca sclav. Acolo el l-a descoperit pe Dumnezeu şi a reuşit să scape.

După ce a reuşit să fugă în Britania, el a devenit preot, iar apoi s-a întors în Irlanda, pentru a-i converti pe irlandezi, pe atunci păgâni, la creştinism. Se spune că a petrecut mulţi ani în jumătatea nordică a insulei şi a convertiti mii de oameni. Conform tradiţiei, el a murit pe 17 martie, zi în care se sărbătoreşte Saint Patrick’s Day.

Saint Patrick's Day: imagini care te transportă în Irlanda

De Saint Patrick’s Day, tradiţia spune că trebuie să porţi un trifoi sau haine şi accesorii verzi. Se spune că trifoiul cu trei foi a fost folosit de Sfântul Patrick pentru a explica Sfânta Treime păgânilor irlandezi. În majoritatea icoanelor, el ţine o cruce într-o mână şi un mănunchi de trifoi în altă mână.

Dacă trifoiul este asociat cu Sfântul Patrick, obiceiul de a purta verde de Saint Patrick's Day vine din altă parte. Culoarea cu care e asociat Sfântul Patrick e albastru, iar culoare verde în schimb e asociată cu Irlanda din anii 1640, când a fost folosită prima dată pe un steag irlandez. Culoarea verde este un simbol al naţionalismul irlandez din anii 1790, când a fost folosită în revoltele împotriva guvernării britanice, motiv pentru care este purtată de Saint Patrick's Day.

Cum se sărbătoreşte Saint Patrick’s Day în jurul lumii

În Irlanda, Saint Patrick’s Day se sărbătoreşte din secolul IX, dar a fost canonizată de abia în anii 1600. Din 1903, ea a devenit sărbătoare naţională, graţie unei legi. Biserica ţine slujbe şi credincioşi trebuie să postească. Deşi se crede că, în mod tradiţional, de Saint Patrick's Day se bea bere, până în anii 1970, barurile din Irlanda au fost închise pe 17 martie, tocmai pentru a evita excesul de alcool. 

Saint Patrick's Day: Sfântul Patrick e patronul Irlandei
Saint Patrick's Day: Sfântul Patrick e patronul Irlandei

Prima paradă de Saint Patrick’s Day a fost organizată în Dublin în 1931, iar din 1996, guvernul irlandez organizează Saint Patrick’s Festival. Evenimentul durează cinci zile şi are peste un milion de patricipanţi. Pe durata festivalului au loc concerte, spectacole de teatru şi jocuri de artificii. În plus, se organizează discuţii pe temel legate de identitatea şi cultura irlandeze, economia ţării, dar şi tradiţii şi limbă.

Numeroase parade de Saint Patrick’s Day se organizează şi în afara Irlandei. Cele mai mari au loc la New York, Montreal, Birmingham şi Londra. În Marea Britanie, frunze de trifoi sunt aduse din Irlanda şi înmânate regimentului Gărzilor Irlandeze, iar Biserca marchează ziua prin slujbe. Datorită numărului mare de etnici irlandezi, se organizează numeroase festivaluri şi petreceri, iar steagul irlandez este arborat în faţa primăriilor.

Parada de Saint Patrick's Day 2015 din Bucureşti, organizată pe 15 martie

Saint Patrick’s Day este o sărbătoare importantă şi în Statele Unite, unde este celebrată din secolul al 18-lea, dar şi în Canada. La fel ca în Regatul Unit, oamenii merg la parade, poartă verde şi frunze de trifoi şi chiar pun vopsea verde în fântâni., Malaysia, Japonia, Coreea de Sud, Elveţia şi Russia sărbătoresc şi ele Saint Patrick’s Day, deşi la un nivel mult mai mic.

În România,  Saint Patrick’s Day se sărbătoreşte de câţiva ani. În fiecare an are loc o mică paradă, la care participă muzicieni cu cimpoaie,  dansatori , dar şi simpli oameni îmbrăcaţi în verde şi cu steaguri ale Irlandei. Barurile şi puburile din Bucureşti nu ratează nici el sărbătoarea şi organizează petreceri  tematice. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
pilot pixabay jpg
Louis Vuitton jpg
coriandru bun jpg
Plajă din Mamaia foto OPMCTA jpg
image png
oarasul interzis china pixabay jpg
image png
mașină  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net