Oraşul Interzis, un loc unic în lume. Nimeni nu avea voie să pătrundă pe acest teritoriu

Palatul Imperial din China sau Orașul Interzis, situat în centrul Pekingului, Beijing, este cel mai mare palat imperial păstrat perfect, un complex arhitectonic unic in lume. De-a lungul secolelor, a fost reședința împăraților și a familiilor lor, iar înafără de ei, nimeni nu avea voie să pătrundă pe acest teritoriu sacru.

Oraşul Interzis sau Palatul Imperial, inima imperiului chinez / foto: Pixabay
Oraşul Interzis sau Palatul Imperial, inima imperiului chinez / foto: Pixabay

Împăratul Chinei din dinastia Ming și Qin a trăit și domnit în Orașul Interzis până la revoluția din 1911. A fost supranumit „orașul interzis” deoarece accesul poporului sau a oamenilor de rând în palat era interzis.

Cunoscut şi ca Palatul Imperial din China, este cel mai mare palat imperial din lume, o capodoperă a arhitecturii chineze, fiind fundamentul construcțiilor așezat după sistemul tablei de șah pe axa de nord-sud a lumii, palatul fiind așezat în centru ca simbol al puterii împăratului chinez. Și cum culoarea galbenă era culoarea împăratului, acoperișurile clădirilor erau aurite și nimeni nu avea voie să poarte galben.

De asemenea, era interzis în tot orașul Peking să fie clădiri mai înalte ca palatul imperial. Numele complet al complexului imperial este „Zijin Cheng”, care înseamnă „Orașul Interzis Purpuriu”, nume ce vine de la credinţa străveche că aici locuiau doar zeii, şi, bineînţeles, împăratul, ca fiu de zei, cât și faptului că în afara acestuia, a familiei şi favoritelor sale şi a celor care slujeau aici, nimeni nu avea voie să pătrundă pe acest teritoriu sacru.

În timpul domniei împăratului Yongle, cel de-al treilea împărat al dinastiei Ming, în anul 1406, au început lucrările la ceea ce avea să devină Orașul Interzis. După 14 ani, în 1420, în al 18-lea an de domnie a aceluiaşi împărat, a fost finalizat.

Numărul de 9.999 de camere nu este întâmplător

Un an mai tarziu, el a schimbat capitala ţării de la Nanjing, la Beijing şi, din acel moment, 24 de împăraţi au locuit în Oraşul Interzis, 14 din dinastia Ming şi 10 din dinastia Qing.

Oraşul Interzis ocupă o suprafaţă de circa 720.000 de metri pătraţi, complexul având patru porţi măreţe, este înconjurat de un zid înalt de 12.5 metri si de un şant cu o lăţime de 5.2 metri. Interesant este faptul că numărul de 9.999 de camere nu este întâmplător. Cifra a fost aleasă special cu una mai puţin decât cea care în tradiţia chineză simbolizează „Perfecţiunea Divină”. Totuşi, în ziua de azi s-au păstrat 8.886 de camere.

Complexul are 980 de clădiri, adăpostind pe lângă palate şi pavilioane, săli de recepţie, curţi interioare şi temple. 

Conform tradiției, împăratul putea avea trei neveste principale, şase favorite şi 72 de concubine de rang mai mărunt. Dar au existat împărați care au ajuns la 2.000 de concubine, relatează historia.ro. Bineînțeles, au existat și cei care au ajuns adevăraţi prizonieri ai acestei colivii aurite şi care ani de zile nu au ieşit niciodată din perimetrul acestei construcţii.

În anul 1987, UNESCO a declarat Orașul Interzis ca parte a patrimoniului mondial sub denumirea de „Palatulul imperial al dinastiilor Ming și Qing”, datorită importanţei sale în dezvoltarea culturii și arhitecturii chineze⁠.

Printre cele mai populare clădiri se numără Palatul Purităţii Celeste, Holul Slăvirii Strămoşilor şi Galeria Comorilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net