Promisiuni: 1.100 lei salariul minim şi ieftinirea alimentelor

Ultima actualizare:

    Pensionarii şi bugetarii au ieşit în stradă pentru o viaţă mai bună
Pensionarii şi bugetarii au ieşit în stradă pentru o viaţă mai bună

Mai mulţi bani la salariu, alimente mai  ieftine, un nou sistem de pensii, case ieftine pentru tineri, facilităţi pentru angajatori. Sunt promisiunile Guvernului Ponta III, pentru următorii ani.

Guvernul pregăteşte schimbări majore în privinţa pensiilor şi salariilor. Potrivit noului program de guvernare trimis vineri la Parlament, salariul minim va creşte până la 1.100 de lei, vor apărea conturi individuale de economisire pentru pensionari, se va introduce un nou sistem de pensii, iar casele pentru tineri vor fi mai ieftine.

Guvernul Ponta III se angajează să crească pensiile anual, să scadă contribuţiile sociale, dar şi să lărgească baza de impozitare, să reducă la 9% TVA la alimentele de bază.

În documentul trimis în Parlament sunt următoarele angajamente:

Noi locuri de muncă.

Indexarea pensiilor cu rata inflaţiei anuale. Anul acesta, majorarea este de 3,76%, iar punctul de pensie a crescut cu 28,69 lei, la 790.70 lei.

Creşterea salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016. De la 1 ianuarie 2014, salariul minim  a crescut de la 800, la 850 lei, iar o nouă majorare era deja anunţată pentru 1 iulie 2014, la 900 lei brut.

Majorarea alocaţiilor pentru copii.

Extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite. Acum, se aplică TVA de 9% doar la pâine. Alimentele de bază la care ar putea scădea preţul sunt lapte, zahăr, mălai, carne, ulei şi făină. De asemenea, se vrea reducerea de la 24%, la 19% a TVA, cum era în iunie 2010.

Reducea CAS pentru angajatori cu 5%, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite;

Reducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial. Vor fi cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit;

Scutirea de impozitare a profitului reinvestit în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite.

Dezvoltarea unui sistem de pensii nou, bazat pe conturi individuale de economisire. Cu alte cuvinte, fiecare angajat ar urma să aibă un cont de economisire, iar după vârsta de pensionare va primi cât a economisit. Va fi introdus un sistem facultativ de pensii ocupaţionale, bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, în funcţie de specificul profesiei sau domeniului de activitate. Se va crea un sistem de pensii pentru cei care lucrează sezonier sau ocazional, cu ar fi agricultorii.

Facilităţi la firme care angajează tineri/persoane peste 45 ani, indemnizaţie de şomaj condiţionată. Statul va suporta pe un an contribuţiile sociale datorate de firmele care angajează pe minimum 2 ani tineri în vârstă sub 25 ani şi peste 45 ani, va acoperi costul unui stagiu de specializare pentru tinerii romi şi va condiţiona indemnizaţia de şomaj de prezenţa la un program de consiliere. Remunerarea consilierilor/agenţilor sociali să fie bazată pe rata de angajare a celor consiliaţi.

Păstrarea plafonul de impozitare unică de 16% şi introducerea în următorii ani a impozitului diferenţiat.

Introducerea procedurii de şomaj parţial care să permită, pe o perioadă limitată, cumularea veniturilor din muncă în regim part-time, cu o parte din indemnizaţia de şomaj

Introducerea cazierului social. Firmele care au fost descoperite că au folosit munca la negru sau minori, ori în condiţii dificile, nu vor mai putea avea contracte cu statul.

Preţul de achiziţie al locuinţelor pentru tineri va fi mult diminuat. Prin implicarea primăriilor, a consiliului judeţean şi a Guvernului se va ajunge la diminuarea substanţială a preţului locuinţelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Statiunea Saturn jpg
image
image
image
image
image
image
tanorexia obsesia pentru o piele bronzata cum se trateaza afectiunea 18715946 jpg
pod braila jpg
schit tanacu 1 jpg
bacsis sua png
Alergii FOTO Shutterstock jpg
girafa jpg
Statiunea Saturn jpg
trandafiri pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net