Aromaterapia: Uleiurile esențiale au proprietăți antistres

Ultima actualizare:

    Uleiurile esențiale ne revigoreazăSursa foto: Doctorul zilei.ro
Uleiurile esențiale ne revigoreazăSursa foto: Doctorul zilei.ro

Aromaterapia, una dintre laturile medicinii alternative, era folosită din cele mai vechi timpuri de egipteni, chinezi, greci și indieni , pornind de la principiul că oamenii sunt receptive la arome . În zilele noastre, uleiurile esențiale sunt la mare preț și se folosesc pentru îngrijire și frumusețe. De asemenea, aromaterapia este foarte utilă în scop preventiv, contribuind la prevenirea bolilor cu recidivă.

”Terapia cu ajutorul aromelor, o ramură a fitoterapiei, se bazează pe principiile active ale plantelor pe care le conțin sutele de molecule prezente în uleiurile esențiale. Această modalitate de tratament menține starea de sănătate, energizează și relaxează organismul, eliberându-l de stres. De aceea, aromaterapia ca metodă de tratament pentru eliminarea stresului foloseşte uleiurile aromate cu o concentraţie mare de esenţe distilate din plante”, susține fitoterapeutul Eugen Giurgiu, în studiul: ”Aromaterapia alungă efectele stresului”.

În aromaterapie se folosesc 40 de uleiuri esențiale

În aromaterapie se folosesc frecvent 40 de uleiuri esenţiale, iar acestea  însumează peste 80 de proprietăţi terapeutice. Uneori aceste esenţe sunt folosite ca înlocuitor sau ca supliment pentru medicamente, deoarece foarte multe dintre ele au proprietăţi antimicrobiene şi antistres.

Cum să valorificăm uleiurile aromatice

Una dintre cele mai frecvente metode de utilizare a uleiurilor esenţiale este inhalaţia. În acest caz, diluăm 8-10 picături de ulei esențial într-un litru de apă, în funcţie de efectul terapeutic pe care-l urmărim, şi inhalăm aroma respectivă.

Cum se mai folosesc uleiurile esențiale  

Totodată, uleiurile esenţiale pot fi folosite şi pentru masaj, pentru baie sau pentru comprese.  

Uleiuri esențiale care ne mențin în formă

Lavanda ne relaxează

Uleiul esenţial de levănţică are un efect antiinflamator, antidepresiv şi antistres. Este benefic în caz de nelinişte, de insomnie şi de palpitaţii. De asemenea, reduce intensitatea migrenelor şi nivelul tensiunii, îmbunătăţeşte respiraţia şi stimulează memoria. Putem beneficia de efectul acestui ulei cu ajutorul lămpii odorizante. În recipientul cupă al vasului de aromaterapie turnăm apă în care adăugăm cinci picături de ulei esenţial de lavandă. Apoi, aprindem o lumânare pe bază de stearină pe care o așezăm la baza vasului. În câteva minute, apa încălzită va degaja vaporii aromaţi în încăpere. Pentru a combate tulburările de somn, se folosește această metodă de aromaterapie cu două ore înainte de culcare, timp de zece zile.

Salvia reduce nivelul stresului

După o perioadă de agitaţie, când efectele stresului se manifestă sub formă de migrene, melancolie şi de insomnii, salvia este un remediu eficient. În acest caz, uleiurile esenţiale se folosesc în trei moduri

 Prima metodă: adăugăm șase picături de ulei esenţial de salvie în apa din vasul de aromaterapie. Vaporii care se împrăştie în încăpere au efect calmant. La un interval de o săptămână, stresul scade în intensitate. A doua metodă : inhalăm mirosul chiar din sticluţa cu esenţă parfumată. În ambele variante, după 14 zile tulburările de somn dispar. Cea de-a treia metodă : adăugăm 20 de picături de ulei esenţial în apa de baie.  Însă, terapia este contraindicată gravidelor, femeilor cu afecţiuni ovariene, uterine sau mamare şi bolnavilor de cancer. 

 Florile de muşeţel alungă insomnia

Uleiurile volatile obţinute din floarea de muşeţel acţionează, de asemenea, împotriva insomniei. Specialiştii recomandă aromaterapia cu acest ulei esenţial ca sedativ şi calmant, cu un rol esenţial împotriva anxietăţii. Acesta reduce stările depresive şi anxietatea. Aromaterapia cu acest ulei esenţial de mușețel nu se recomandă în primele patru-cinci luni de sarcină. Dacă folosiți varianta prin vaporizare, puteți să adăugați în vasul de aromaterapie cinci picături de ulei. Tratamentul trebuie aplicat de două ori pe zi, timp de o lună.

Bine de știut!

În comparaţie cu medicamentele, terapia cu uleiuri esenţiale nu are efecte adverse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
tanorexia obsesia pentru o piele bronzata cum se trateaza afectiunea 18715946 jpg
pod braila jpg
schit tanacu 1 jpg
bacsis sua png
Alergii FOTO Shutterstock jpg
girafa jpg
Statiunea Saturn jpg
trandafiri pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net