20 decembrie, ziua de Ignat. Tradiții și superstiții la sacrificarea porcilor

Ultima actualizare:
De Ignat se sacrifică porcii FOTO: Pixabay.com
De Ignat se sacrifică porcii FOTO: Pixabay.com

Tăierea porcului, căci asta este de fapt Ignatul, în tradiția populară, este un ritual în sine. În zona rurală, oamenii au în vedere să nu se abată de la acest obicei străbun și încearcă să facă totul așa cum este orânduiala pentru a le merge bine tot anul viitor. În plus, tot acum, se fac și primele prognoze despre vreme și se strâng leacuri pentru boli.  

14 lucruri pe care trebuie să le faci de Ignat 

Dacă se urmează cu sfințenie obiceiurile din tradiția Ignatului, se spune că cei care participă la tăiatul porcului vor avea un an norocs. Iată câteva lucruri de care să ții cont în această zi. 

1. Porcii se taie dimineața, în multe zone, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit. 

2. Se face o cruce pe frunte și una pe spatele porcului înainte de a fi sacrificat. În acest timp se rostește: ”În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!” 

3. Cele mai căutate bucăți din porcul sacrificat sunt capul și picioarele, folosite la piftii. Pe vremuri, despre acest preparat se spunea că asigură sporul și sănătatea, atât a oamenilor, cât și a animalelor din gospodărie.  

4. Copiii se urcă pe porc după ce a fost pârlit şi curăţat, pentru a fi voioşi tot anul. 

5. Pe vremuri, copiii se băteau pe bășica porcului, din care încropeau o minge. 

6. În unele gospodării, copiii sunt însemnaţi pe frunte cu sângele animalului, în semnul crucii, pentru a fi feriţi de boli de-a lungul anului următor. 

7. Când vii cu porcul tăiat în casă, trebuie adusă mai întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc. 

8. În ziua de Ignat nu se lucrează . Este permisă doar prepararea cărnii animalului.  

9. Dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli. 

10. Dacă porcul sacrificat este negru, trebuie pusă o strachină cu mei dedesubt, în care să se adune sângele. Dupa ce meiul se usucă, acesta se macină și se afumă cu el copiii ca să scape de guturai. 

11. În unele locuri se spune că fierea și sângele porcilor negri tăiați de Ignat vindecă boli. 

12. Splina porcului prevestește cum va fi iarna. Când splina este groasă, de la un capăt la altul, iarna va fi grea de la început până la sfârșit. Dacă ea este groasă doar în anumite părți, iarna va fi doar la început sau la sfârșit mai grea. Dacă splina e mai umflată la mijloc, așa și iarna o să fie mai grea la mijloc. 

13. Este o zi a femeii. Ziua de Ignat are, potrivit tradițiilor populare, și un corespondent feminin. Aceasta este nevasta lui Ignat, denumită Inătoare. 

14. Pomana Porcului. Într-un ceaun mare, de tuci, se prăjeşte carne din porcul proaspăt sacrificat, tăiată din toate părţile porcului: muşchi, ficat, slănină, coastă. Totul se servește cu mămăligă, murături și țuică fiartă.  

15. La tăierea porcului nu trebuie să participe oameni miloși, pentru că bucatele nu vor mai fi bune. 

Tot de Ignat se prăznuiește și Sfântul Ignație Teoforul, episcop de Antiohia, este considerat unul dintre marii martiri creștini. El ar fi fost pruncul luat în brațe de Isus Hristos și dat ca exemplu de smerenie ucenicilor.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net