30 de maşini blocate în nămeţi 40 de ore
Marţi seara. Viscolul i-a prins pe DE 85. Unii veneau spre Bucureşti, alţii se opreau prin comunele din apropiere de Urziceni. Un drum de cel mult două ore s-a transformat într-un coşmar de două zile şi două nopţi.
Sute de maşini au rămas captive, în troiene. Rămaşi fără combustibili, oamenii s-au chinuit, mai mult singuri, să dea la o parte zăpada de pe maşini, ca să nu fie îngropaţi complet.
Miercuri. Primii care au încercat să-i salveze au fost pompierii şi poliţiştii, dar şi maşinile de intervenţie s-au împotmolit.
Salvarea a venit de la jeep-urile şi ATV-urile clubului de off-road Extreme Adventure din Buzău, a BGS-ului şi de la elicopterele Ministerului de Interne.
"Când am ajuns la convoiul de maşini înţepenite ne-am dat seama cât era de tragică situaţia. Maşini acoperite până spre plafon, copii îngheţaţi înveliţi în puloverele părinţilor, fără mâncare, fără apă. Topeau zăpada ca să aibă ce bea", ne-a povestit Traian Mărăcineanu, unul dintre membri clubului de off-road, vădit afectat de halul în care erau bieţii oameni după 24 de ore de stat în ger. Până la lăsarea serii au fost eliberate din nămeţi circa 150 de maşini. Apoi cele 15 jeep-uri şi 10 ATV-uri nu au mai putut înainta.
Joi dimineaţă. Operaţiunea de salvare s-a reluat, ultimele 30 de maşini fiind scoase din mormanele de zăpadă, îngheţate după o noapte cu temperaturi de -10 °C.
"Ieri am avut şi un caz special în localitatea Padina, judeţul Buzău. O femeie însărcinată la care Ambulanţa nu a putut ajung", ne-a mai spus Traian.
Bebeluş dus cu şalupa
Şalupa a fost, joi dimineaţă, singura soluţie pentru o tânără mămică şi bebeluşul ei, după ce localitatea Titcov, din Insula Mare a Brăilei, a fost izolată din cauza nămeţilor.
Nicoleta, de 17 ani, a fost ajutată să nască, la primele ore la dimineţii, de familia ei, după ce ambulanţa s-a dat bătută în faţa zăpezii.
O şalupă rapidă a Poliţiei de Frontieră din Brăila, cu doi medici la bord, a reuşit să o preia pe mămică şi pe băieţelul ei şi să îi ducă, pe Dunăre, în siguranţă la spital.
Adunaţi de pe drumuri cu trenul special
Timp de 20 de ore, peste o mie de oameni au fost blocaţi în maşini pe DN 25. Mare parte dintre ei au fost aduşi la Galaţi cu un tren special.
Abandonaţi de autorităţi în viscol, între localităţile Tudor Vladimirescu şi Vameş, oamenii nu au putut decât să aştepte un miracol. 50 de oameni, aflaţi într-un autocar care se întorcea de la mănăstirea de la Tudor Vladimirescu, au văzut moartea cu ochii.
Citeşte şi:Trenuri de călători anulate temporar, în perioda 18-21 decmbrieAeroportul "Ştefan cel Mare" din Suceava este închis din cauza ninsoriiNinsorile au paralizat aproape toată ţaraBucureşti: Capitala, sub asediul zăpezii - VIDEORomânia, paralizată de nămeţi! - VIDEO
"Eu sunt bolnavă, sunt dependentă de dializă. Am stat 20 de ore acolo. Am rămas blocaţi. Am petrecut o noapte în mijlocul câmpului, nu mai veneau utilajele să ne deszăpezească. Am făcut foamea şi am îngheţat", ne-a spus Catrina Răducan, o gălăţeancă de 60 de ani.
Fără carburanţi, fără apă sau mâncare, mulţi au ales miercuri să-şi abandoneze maşinile şi să facă trei kilometric, pe jos, prin viscol, până la cea mai apropiată dintre localităţi. Alţii au rezistat până după-amiază, când a venit să-i culeagă un tren special.