Adio, cărţi de muncă! Vechimea ta e în calculator

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Au rezistat timp de 35 de ani şi acum au ajuns simple obiecte în bibliotecă. Cărţile de muncă au fost înlocuite de un sistem electronic, astfel că printr-un simplu click autorităţile şi angajatorii află „povestea" fiecărui salariat.

Toate datele angajaţilor care apar în cărţile de muncă au fost introduse în calculator de cei de la Casa Naţională de Pensii şi ulterior scanate.

Astfel, a fost realizată o bază de date electronică, denumită Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor.

Aceasta poate fi accesată de către angajatori pe baza unui user şi a unei parole.

Aici pot fi găsite informaţii despre vechimea în muncă, dreptul la pensie şi traseul profesional al fiecărui angajat.

De asemenea, un angajat care va dori să-şi schimbe locul de muncă anul acesta nu va trebui să-şi mai retragă cartea de muncă de la vechiul angajator, pentru că toate datele sale vor putea fi preluate online de către noua companie angajatoare.

Singurii care nu apar în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor sunt funcţionarii publici, ei regăsindu-se într-o bază de date electronică distinctă deţinută de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Până la sfârşitul lunii iunie, carnetele de muncă vor fi înmânate titularilor, prin intermediul angajatorilor.

Ei vor fi obligaţi să le păstreze pentru a putea dovedi vechimea în muncă atunci când vor ieşi la pensie, în cazul în care, din eroare, nu li s-au scanat cărţile de muncă.

"Încă din 2006 este prevăzută măsura de dispariţie a cărţilor de muncă de la începutul anului 2011. O persoană care va începe să lucreze pentru prima dată începând de mâine nu va avea carte de muncă, ci doar un contract de muncă înregistrat la ITM cu o zi înainte de începerea activităţii".

Nu s-au blocat creditările

Dacă la sfârşitul anului trecut, bancherii avertizau că va fi blocată creditarea, deoarece pentru acordarea unui împrumut e nevoie de copia carnetului de muncă, iar noul sistem de stocare a informaţiilor nu oferă această oportunitate, acum se pare că s-au răzgândit.

Cornel Cojocaru de la BCR ne-a declarat: "Procesul de creditare decurge normal. Vom găsi soluţiile necesare pentru a sprijini clienţii, înlocuind structura documentelor. Vom cere adeverinţa de salariu".

simeon stalpnicul png

" Nu am blocat creditarea. Clienţii noştri pot obţine credite pe baza contractului de muncă", ne-au spus cei de la Banca Transilvania.

„Creditarea nu a fost oprită. Se acordă credite atâta timp cât se îndeplinesc criteriile. Unul dintre documentele necesare se referă la copia după contractul de muncă sau după ultimii trei fluturaşi de salariu. Cartea de muncă nu este obligatorie", am aflat de la reprezentanţii BRD.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net