Alegerile din Grecia, balon de oxigen pentru euro!
Câştigarea alegerilor din Grecia de partidele care sunt de acord cu politicile de austeritate şi care susţin euro reprezintă un rezultat pozitiv pe termen scurt, însă, pe termen lung, Europa are încă probleme, sunt de părere analiştii economici.
Pieţele financiare europene au luat o gură de oxigen o dată cu alegerile din Grecia, dar, per ansamblu, situaţia din Europa este incertă.
„Se poate spune, după aceste alegeri, că deznodământul se amână. Pe termen scurt, acest lucru este pozitiv, deoarece au fost alese partidele care sunt de acord cu politicile internaţionale, iar ele nu vor opri mecanismul pus deja în mişcare.
Eforturile Greciei de a aplica măsuri de austeritate vor continua", a declarat, pentru „Adevărul", analistul economic Aurelian Dochia.
El a mai spus că, în ciuda faptului că măsurile de austeritate vor continua, acordurile actuale nu vor salva Grecia.
„Vom vedea până unde sunt dispuse celelalte ţări să meargă pentru a salva Grecia. Vom vedea în ce măsură se va extinde criza către Spania, Italia sau Portugalia", a completat Aurelian Dochia.
În ceea ce priveşte România, Aurelian Dochia a spus că situaţia nu diferă mult faţă de restul Europei.
„Şi aici incertitudinea s-a diminuat, dar băncile greceşti din România rămân cu probleme. La nivelul Europei situaţia rămâne incertă", a mai spus analistul economic.
La rândul său, economistul ING Bank, Vlad Muscalu, a spus că alegerile din Grecia nu au un impact mare asupra României.
„Alegerile din Grecia au reprezentat un eveniment important, dar nu este singurul eveniment important din Europa, mai sunt şi alte fenomene care pun presiuni", a afirmat Vlad Muscalu.
El a spus că ieri chiar a fost o zi foarte proastă pentru titlurile de stat din Spania.
În ceea ce priveşte moneda naţională, economistul ING Bank a spus că ea reacţionează destul de greu.
Click! spune:
După alegerile de duminică, şansa Greciei de a ieşi din blocajul politic în care se află de o lună şi jumătate rămâne un guvern de uniune naţională, în care să intre cât mai multe formaţiuni politice şi care să menţină Grecia în zona euro.
Acesta este obiectivul lui Antonis Samaras, şeful partidului conservator Noua Democraţie, clasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate de duminică.
Ponta: «Leul a fost ţinut în frâu, dar nu a fost uşor»
După ce ieri, la începutul şedinţei valutare, moneda naţională s-a apreciat uşor, leul a trecut pe depreciere spre jumătatea zilei, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 0,64 bani, de 4,464 lei/euro.
Victor Ponta, premier
BNR a reuşit, împreună cu Guvernul, să menţină sub control evoluţia cursului de schimb valutar, ceea ce „nu a fost uşor", în contextul presiunilor din regiune înaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena, pentru Bloomberg, premierul Victor Ponta.
Leul a fost afectat în ultimele săptămâni de incertitudinile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro.
Băsescu: «Criza nu va dispărea în următorul an»
Criza economică îşi va face simţite efectele şi în următorul an, avertizează preşedintele Traian Băsescu.
„Suntem convinşi că acestă criză nu va dispărea în următoarele 12 luni. Ne aşteaptă o perioadă dificilă”, a declarat Traian Băsescu în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o, la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houérou, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, informează rtv.net.
România are la dispoziţie două căi pentru a depăşi criza: creşterea competitivităţii şi crearea de joburi.