Animalul periculos care a invadat Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. „Se înmulțesc haotic”

Un animal neobișnuit a invadat apele Mării Negre, iar experții încearcă să își dea seama ce a putut duce la apariția acestuia într-un număr atât de mare. Se pare că de vină ar fi poluarea, schimbările climatice tot mai puternice, dar și războiul din Ucraina!

Meduzele au invadat Marea Neagră / foto: Shutterstock
Meduzele au invadat Marea Neagră / foto: Shutterstock

Marea Neagră a fost invadată de meduze! Deja turiștii se tem să intre în apa mării, iar specialiștii urmăresc cu îngrijorare cum numărul acestor vietăți crește tot mai mult. „Sunt atât de multe meduze acum, încât să cazi în apă este chiar mai grav decât să te îneci”, a prezicat un biolog ucrainean, potrivit PRO TV.

Specialiștii spun că distrugerea barajului Kakhovka a eliberat în Marea Neagră o cantitate uriașă de apă poluată, cât și materii organice, din rețeaua Niprului. „Noroiul toxic” ajuns în mare a favorizat apariția în număr mare a algelor microscopice, alge care sunt și sursa principală de hrană a meduzelor.

„După distrugerea barajului, suprafețe vaste au fost inundate, inclusiv gropi de gunoi și platforme agricole. Toate reziduurile și substanțele organice au ajuns în mare, provocând o înflorire a algelor și implicit a meduzelor care se hrănesc cu acestea”, a explicat profesorul de la Universitatea din Dnipro, Alexander Ponomarenko.

Meduzele au invadat Marea Neagră

Printre meduzele din Marea Neagră, cele mai comune specii sunt Aurelia aurita, cât și Rhizostoma pulmo. Acestea au foarte puțini dușmani naturali, iar înțepătura lor poate fi extrem de dureroasă. Experții spun că apariția meduzelor în număr atât de mare sugerează un nivel catastrofal de poluare, cât și un dezechilibru al ecosistemului marin, agravat și de schimbările climatice.

„Poluarea apei și schimbările climatice sunt principalele cauze ale infestărilor cu meduze. Dacă condițiile de temperatură și hrană sunt prielnice, ele se înmulțesc haotic, nefiind controlate de prădători naturali”, mai spun specialiștii.

Pentru a readuce numărul meduzelor la normal, specialiștii recomandă combaterea poluării, cât și restabilirea ecosistemului din Marea Neagră, care a fost afectat de războiul din Ucraina. Imaginile cu meduzele care au ajuns deja pe litoralul din Odesa au făcut înconjurul întregii lumi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton  Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
rachel evans barbie (3) jpg
carte pexels jpg
tezaur bnr jpeg
napoli mancare top jpg
vacanta copii shutterstock 1023205405 png
jandarmi ploiesti jpg
fractura femur ok jpg
fructe pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net