Bacău: A crescut numărul minorelor măritate
În conformitate cu legea în vigoare, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor ori, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul."Am eliberat, în 2009, 40 de autorizaţii privind încuviinţarea căsătoriei pentru tot atâtea persoane minore, cu 27% mai multe decât în anul precedent. În cvasitotalitatea cazurilor, motivele care au stat la baza solicitării autorizaţiei au fost fie starea de graviditate a minorei, fie chiar naşterea unui copil de către minoră" - a declarat Alina Iftodi, purtător de cuvânt al DGASPC Bacău.
Prin acordarea acestor derogări, "s-a făcut ce este mai bun în asemenea situaţii", evitându-se situaţiile dramatice în care minorele ajung la avort, de multe ori practicat ilegal, opinează medicii Maternităţii Bacău.
Avortul, alternativă la căsătorie
"Nu mai este demult o noutate că tot mai multe tinere îşi încep viaţa sexuală de la vârste foarte fragede, fără a avea bagajul minim de cunoştinţe în ceea ce priveşte mijloacele de prevenire a unei sarcini nedorite. Cele mai multe dintre minorele care ajung în această situaţie recurg la avort, dacă li se refuză accesul la căsătorie" - susţine medicul Geta Huszar.
Specialiştii în domeniul protecţiei copilului consideră că, în majoritatea cazurilor, părinţii, în special din familii provenind din mediul rural sau de etnie romă, nu conştientizează că o căsătorie la o vârstă fragedă le răpeşte fetelor dreptul la bucuriile adolescenţei, dar şi la un viitor mai bun.
Povara creşterii unui copil, cumulată cu lipsa studiilor, face din majoritatea acestor tinere femei abonate la un viitor în care perspectiva de a-şi câştiga singure existenţa, mai ales în primii ani după naştere, tinde spre zero, susţin reprezentanţii primăriilor din mediul rural.