Caii nu mai sunt verzi pe pereți, ci multicolori. Iată cum le predă o terapeută studenților veterinari!
Gillian Higgins, în vârstă de 27 de ani, şi-a petrecut doi ani din viaţă pictând toate sistemele anatomice ale cailor, chiar pe corpul acestora. Picturile lui Higgins, realizate în scop educaţional şi cu o vopsea specială, prezintă sisteme precum cel osos, digestiv, muscular, respirator şi reproducător, ca parte a unei metode originale de predare.
Cu structurile scheletice desenate şi muşchi reprezentaţi printr-un roşu sângeriu, caii par că s-au îmbrăcat în costume de Halloween. Este vorba despre o adevărată operă de artă pe patru picioare, menită să îi înveţe pe cei interesaţi tot ce trebuie ştiut despre anatomia acestor animale, transmite Telegraph.
Nu este de mirare că un animal cu 205 oase şi 700 de muşchi poate să creeze probleme de memorare celor care îi studiază anatomia. Abordarea lui Higgins s-a dovedit pe cât de atipică, pe atât de eficientă, pentru că studenţi la facultăţile de medicină veterinară, antrenori de cai, organzatori de evenimente de profil, cât şi membrii ai cluburilor de dresaj cabalin participă la cursurile susţinute de campioană, arătându-se impresionaţi.
"Să pictezi structura osoasă şi musculatura pe corpul calului chiar ajută la înţelegerea eficientă a anatomiei animalului. Omul care lucrează cu un cal va şti mai bine ce se întâmplă cu organismul acestuia, cu fiecare mişcare pe care o face", explică Gillian Higgins.
Autoarea metodei este şi terapeut sportiv, ideea venindu-i în urmă cu trei ani, după absolvirea unui curs al Royal Agricultural College din Cirencester, Gloucestershire.
Folosind culori de vopsea hipoalergenică pe baza de apă, uşor de spălat ulterior, Higgins reuşeşte ca, în aproximativ patru ore, să picteze structura osoasă pe o parte şi cea musculară pe cealală parte a corpului animalului.
De obicei, modelele cabaline pe care le pictează Higgins sunt Freddie Fox, în vârstă de 12 ani şi Henry, de şase ani. Dacă este nevoită să călătorească pentru a face demonstraţii în străinătate, terapeuta apelează la centrele locale, care aleg cele mai potrivite exemplare. Caii deschişii la culoare sunt cei mai potriviţi, pentru că vopseaua se observă clar pe corpul lor.
"Freddie Fox este cel mai bun model, pentru că are temperamentul potrivit şi adoră să fie în centrul atenţiei, în timpul demonstraţiilor. Caii nu sunt deranjaţi să fie pictaţi, este ca şi cum i-ai ţesăla", mai spune Higgins, câştigătoarea unei medalii de aur la un campionat studenţesc de echitaţie, în 2006.