Ei sunt eroii de la Fukushima: pot muri oricând din cauza radiaţiilor - FOTO
Trei dintre muncitorii de la centrala nucleară de la Fukushima au suferit afecţiuni grave din cauza expunerii la radiaţii extrem de mari.
Incidentul i-a adus în atenţia presei din toată lumea pe voluntarii care îşi riscă viaţa încercând să prevină un dezastru nuclear. La început erau numai 50 de muncitori, dat acum numărul lor se ridică la 700. Curajul şi devotamentul lor au stârnit nu numai admiraţia japonezilor, ci a întregii planete.
”Cred că ei mereu au ştiut că la un moment dat, acesta ar putea fi destinul lor, că odată se vor confrunta cu genul acesta de dezastru”, a scris pe Facebook Yasuchika Honda, un director de publicitate din Tokyo.
Trei dintre muncitorii care lucrau la schimbarea unui cablu au fost expuşi la radiaţii de 10.000 de ori mai mari decât s-ar fi aşteptat, atunci când au stat cu picioarele în apa contaminată. Deşi purtau echipamente de protecţie ultra-performante, se pare că cizmele a doi dintre ei erau prea scurte şi apa a ajuns astfel la piele. Cei doi bărbaţi au fost internaţi la Institutul Naţional de Ştiinţe Radiologice al Japoniei, după ce au stat în apă până la glezne timp de 40-50 de minute. Unul dintre ei, trecut de 30 de ani, a fost expus la 180,7 milisiverţi, iar celălalt, trecut de 20 de ani, la 179,37 milisiverţi, în contextul în care o persoană dintr-o ţară industrailizată este expusă în general la 3 milisiverţi de radiaţii pe an.
”Ei sunt adevăraţii Samurai”, a scris un admirator pe pagina de Facebook dedicată muncitorilor de la Fukushima.
Avarie la reactorul 3 de la Fukushima. În interior se află 170 de tone de substanţe radioactive
Singura apariţie publică a voluntarilor a avut loc la începutul acestei săptămâni, când câţiva pompieri care participaseră la acţiune au acceptat să vorbească: au plâns şi şi-au asigurat încă o dată concetăţenii de devotamentul lor pentru poporul japonez.
Exclusiv : A trăit pe viu dezastrul din Japonia
Cei mai mulţi dintre voluntari nici nu ajung acasă, soţia unuia dintre aceştia susţinând că nu şi-a mai văzut soţul din ziua cutremurului şi că de atunci au avut numai câteva discuţii telefonice scurte.
”Este ca în război aici, aşa mi-a zis soţul meu. Când l-am întrebat dacă s-a expus la radiaţii, mi-a spus că doar foarte puţin.”
Faptul că nu se ştie mai nimic despre cei 700 de muncitori ţine de educaţia şi mentalitatea japonezilor. ”În Japonia, meritele în general sunt atribuite echipelor şi în niciun caz unui individ, şi asta numai la sfârşit, dacă reuşesc în ceea ce-şi propun.”
Presa străină a preluat câteva dintre mesajele date pe twitter de fiica unuia dintre voluntari, al cărei tată lucrează la Fuckushima deşi mai are numai 6 luni până la pensionare.
”Ochii îmi sunt plini de lacrimi. Acasă nu pare genul de om care să poată gestiona probleme atât de puternice, dar astăzi am fost foarte mândră de el. Mă rog să se întoarcă acasă sănătos, cât mai repede.”