Peste 10 mii de artefacte au fost aduse la suprafață

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Cu o importanță culturală deosebită, pe teritoriul istoric al Anatoliei au fost dezgropate peste 10000 mii de artefacte în urma celor 713 inițiative arheologice întreprinse în 2022

Zona istorică a Anatoliei a reprezentat dintotdeauna un loc în care rămășițele civilizațiilor antice au oferit dovezi importante ale culturilor ce au stăpânit odată teritoriul Turciei de astăzi. Toate artefactele aduse la suprafață și-au găsit locul în expoziții din muzee din întreaga lume, prezentând istoria umanității, în cele mai cuprinzătoare detalii. 

Turcia, una dintre țările-pionier în activitățile de muzeologie, este un exemplu demn de urmat în ceea ce privește inițiativele și proiectele arheologice. Astfel, doar în 2022, au fost desfășurate în total 713 activități arheologice. În prezent, în Turcia se realizează săpături în șapte regiuni istorice, existând și numeroase studii de conservare a siturilor arheologice și diverse publicații de specialitate care promovează spiritul arheologic al țării.

Anul trecut s-au realizat studii arheologice în toată Turcia

În cadrul studiilor realizate în Turcia anul trecut, s-au efectuat 249 de săpături arheologice, dintre care 160 au fost realizate de delegații turce, 32 de delegații străine și 57 au fost sub conducerea Directoratelor Muzeelor. De asemenea, sub conducerea Directoratelor Muzeelor, s-au efectuat și 187 săpături de salvare a artefactelor, 10 săpături ca urmare a investițiilor publice și 89 de săpături de foraj.

Mai mult, Turcia este și punctul central al arheologiei maritime, cu epave și opere de artă ce datează din Antichitate ce se află sub ape. În 2022, au fost efectuate 7 săpături marine și 3 studii de cercetare.

Având în vedere proiectele arheologice ale anului trecut, zona cu cele mai multe studii arheologice realizate este orașul Muğla, care leagă Marea Egee și Marea Mediterană, cu 54 de activități. Muğla, care pune în valoare opt mii de ani de istorie cu sute de orașe și ruine antice, a fost urmată de İzmir, supranumit și „perla Mării Egee”, cu 41 de studii arheologice.

Repere arheologice din 2022

Anul trecut, au fost finalizate lucrările de restaurare efectuate în zona de vest a orașului antic Laodicea. Acest oraș este situat la granițele orașului Denizli și a fost unul dintre cele mai importante orașe din regiunea Anatoliei din secolul I î.Hr. După ce a fost restaurat, partea vestică a acestuia a început din nou să găzduiască evenimente culturale.

În plus, Simpozionul Internațional de Săpături, Cercetare și Arheometrie, care se desfășoară în fiecare an fără întrerupere din 1979, a avut loc la Denizli, în colaborare cu Ministerul Culturii și Turismului, Universitatea Pamukkale și Municipalitatea Metropolitană Denizli, atrăgând numeroși oameni de știință și studenți locali și străini.

În timp ce planificările și evaluările studiilor de teren pentru 2023 sunt în desfășurare, aproximativ 750 de activități arheologice așteaptă să fie întreprinse în acest an, pentru a putea da mai departe din bogăția istorică a Turciei generațiilor viitoare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
colaj jpg
tigari 1 1536x1024 jpg
Bryan Johnson jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
Charles jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net