6 februarie, una dintre cele mai negre zile din istoria României. 353 de români au fost împușcați de ruși în timpul masacrului de la Lunca Prutului

Pe 6 februarie 1941, unul dintre cele mai sângeroase episoade din istoria României a avut loc la granița cu Uniunea Sovietică.

Sute de bucovineni şi-au găsit sfârşitul pe malul Prutului. Foto arhivă
Sute de bucovineni şi-au găsit sfârşitul pe malul Prutului. Foto arhivă

Sute de români bucovineni, care încercau să fugă din teritoriile ocupate de sovietici, au fost uciși de grănicerii URSS în timp ce traversau râul Prut pe gheață.

Contextul istoric

Ocupația sovietică a Bucovinei de Nord și a Basarabiei în vara anului 1940 a adus cu sine un val de teroare, marcat de arestări, jafuri, violuri, torturi, execuții și deportări masive în lagărele din Siberia.

Elitele intelectuale românești au fost printre primele victime ale acestui regim opresiv. Conform unor estimări istorice, numai între 1940-1941, aproximativ 27.000 de oameni au fost omorâți și peste 150.000 au fost deportați în Rusia.

Din cauza atrocităților comise de sovietici, mii de români din Bucovina au ales să fugă în patria-mamă, abandonându-și gospodăriile și averile.

Pentru mulți, acest drum al speranței a fost unul presărat cu moarte și suferință. Cei prinși de sovietici erau fie împușcați pe loc, fie trimiși în lagărele de muncă forțată din Siberia.

La mijlocul lunii ianuarie 1941, un prim episod tragic a avut loc încă din satul Mahala, unde aproximativ 150 de români au fost prinși de patrulele sovietice și executați fără milă.

Masacrul de la Lunca Prutului

Apogeul acestor atrocități a fost atins într-o noapte fatidică, cea de 6 spre 7 februarie 1941. Un grup de 400 de români, provenind din satele Coteni, Boian, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia și Mahala, au decis să traverseze Prutul înghețat pentru a ajunge în România.

Când au ajuns aproape de graniță, sovieticii i-au atacat fără avertisment, folosind mitralierele.

Majoritatea fugarelor au fost uciși pe loc, iar trupurile lor au fost aruncate în gropi comune săpate în apropierea râului Prut. Doar 57 dintre ei au reușit să scape și să treacă în România, unde au povestit atrocitățile la care au fost martori.

Restul de 44 de fugari au fost capturați de trupele sovietice. 23 dintre ei au fost condamnați la moarte, iar ceilalți au fost trimiși în lagărele din Siberia, unde au fost supuși unor pedepse cumplite.

O tragedie vie

Masacrul de la Lunca Prutului rămâne una dintre cele mai negre pagini ale istoriei românești, dar, din păcate, puține cunoscută de publicul larg.

Victimele acestui episod tragic nu trebuie uitate, iar sacrificiul lor trebuie recunoscut și comemorat de generațiile viitoare, ca un avertisment asupra ororilor regimurilor totalitare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bere pahare istock jpg
gandaci de bucatarie jpeg
5 lidia fecioru jpg jpeg
seminte chia jpg
image png
Sealandafterfire2 jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net