7 sfaturi pentru curăţenia de Paşte. De ce nu trebuie să folosești bureți

Ultima actualizare:

Fiecare gospodină ştie ce e mai bine în casa ei, dar uneori sfaturile specialiştilor ajută enorm pentru a reduce timpul petrecut robotind prin casă şi pentru a avea un rezultat final deosebit. Experta britanică în curăţenie Jessica Bennett, cu o experienţă de peste 20 de ani a oferit 7 sfafuri pentru The Sun.

Iată șapte sfaturi pentru o curățenie ca la carte
Iată șapte sfaturi pentru o curățenie ca la carte

Experta în curăţenie Jessica Bennett susţine că principalele scopuri în timpul curăţeniei generale care anticipează sărbătorile pascale trebuie să fie: îndepărtarea bacteriilor, prafului şi a petelor de pe mobilă care strică aspectul casei. Însă câte gospodine nu au trecut prin coşmarul petelor care nu ies şi coşmarul prafului care se aşterne imediat după ce a fost şters? Iată 7 sfaturi pentru eficienţă maximă la şmotru. 

1. Nu folosiţi ustensile vechi

Înainte de a începe curăţenia asiguraţi-vă că aveţi în casă cârpe noi, curate şi ustensile de curăţenie în stare bună de funcţionare (mop curat, perii de frecat şi perii de toaletă curate). Dacă mopul a rămas nespălat după ultima utilizare, înlocuiţi-l. Faceţi la fel şi în cazul cârpelor de podele. Rezervorul aspiratorului trebuie să fie spălat cu săptămână înainte de a fi utilizat, altminteri veţi simţi un miros neplăcut la utilizare. 

2. Primul lucru: dezinfectarea

Bennett face diferenţa între a curăţa şi a dezinfecta, iar această diferenţă face ca suprafeţele să fie mai curate. Curăţarea presupune muncă din partea gospodinei, în timp ce dezinfectarea foloseşte substanţele chimice în îndepărtarea germenilor nocivi pentru familie. Dacă în baie se recomandă întâi dezinfectarea suprafeţei şi apoi curăţarea ei, la mobilă întâi se îndepărtează praful şi apoi se foloseşte substanţa chimică activă care dă luciu şi dezinfectează totodată.  

3. Nu săriţi etapele!

Cea mai bună curăţare nu înseamnă să dai cu spray, să ştergi şi apoi să pleci. Răbdarea este secretul care face diferenţa. Lăsaţi dezinfectatul sau substanţa de curăţat să acţioneze 1-3 minute. Bennett susţine că anumite suprafeţe (mai ales cele din plastic sau sticlă) au nevoie de câteva minute bune 5-7 minute pentru îndepărtarea germenilor şi a petelor de grăsime. Fiecare produs de curăţenie are scris pe etichetă intervalul de timp în care acţionează. Respectaţi-l! 

image

4. Cârpe diferite, în camere diferite.

Cea mai mare greşeală este utilizarea cârpei din bucătărie pe hol sau în sufragerie sau invers. Fiecare cameră trebuie să fie curăţată cu o cârpă dedicată ei. În felul acesta vă protejaţi familia de bacteriile de pe hol, din baie sau din bucătărie. Bennett recomandă gospodinelor să folosească un cod de culori al cârpelor pentru a le cunoaşte destinaţia şi pentru a evita utilizarea lor altundeva decât unde le e locul. Cele mai practice sunt şerveţelele sau prosoapele de bucătărie. 

5. Curăţenie de sus în jos.

Gravitaţia vă poate juca feste în timpul curăţeniei de Paşti. De aceea e bine să începeţi să curăţaţi suprafeţele înalte şi abia la final să spălaţi podelele. Este bine să vă împărţiţi camera în zone: dulap, bibliotecă, noptieră etc. Este ideal să terminaţi de sus în jos zona cu mobilier înalt şi apoi să treceţi la următoarea ”zonă”. În felul acesta evitaţi să daţi de două ori cu aspiratorul şi de două ori cu mopul. 

6. Nu folosiţi bureţi! 

Unele gospodine folosesc bureţii pentru a aplica pe suprafeţe substanţele de curăţat. Bennett susţine că bureţii nu trebuie folosiţi nici pe faianţa din bucătărie şi nici la baie şi asta din raţiuni legate de igienă. Bureţii sunt plini de bacterii, care au dezvoltat o anumită rezistenţă la dezinfectant. Pentru a evita răspândirea acestor germeni prin toată casa, se recomandă folosirea unei cârpe din microfibre, cu textură fină care poate fi uşor dezinfectată după utilizare. 

7. Nu frecaţi excesiv petele!

Bennett susţine că peste 50% dintre gospodine freacă până obosesc pentru a scoate petele din mobilă, de pe canapea, podele sau covoare. Frecatul excesiv distruge textura materialului şi rupe fibrele. Experta în curăţenie recomandă folosirea unor produse speciale de scoatere a petelor, aplicarea acestor produse pe pată şi acoperirea petei cu o cârpă albă timp de 20-30 de minute. În felul acesta vă scutiţi de un efort inutil şi de stricarea obiectelor din casă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net